Обновена  19 окт 16:00
Заради опит за изнасилване
Прокуратурата ще иска постоянен арест на нападателя на столична адвокатка
35-годишният мъж е задържан за 72 часа, досега не е осъждан
Прокуратурата ще иска постоянен арест на нападателя на столична адвокатка

Софийска районна прокуратура повдигна обвинение и задържа за 72 часа лицето, опитало да изнасили столична адвокатка в четвъртък следобед, съобщиха от държавното обвинение.

Към наказателна отговорност е привлечен Е. Костов, на 35 години, за това че: на 18.10.2018 г., около 15.00 часа, в гр. София, бул. "Цар Борис III" 212, в офис, използван за нуждите на адвокатска кантора, е направил опит да се съвкупи с лице от женски пол, като я принудил към това със сила – вкарал я в санитарното помещение, натиснал я към земята по главата, запушил й устата и започнал да я души, след което й нанесъл удари през лицето. Опитът е останал недовършен по независещи от дееца причини – пострадалата Владова оказала съпротива на Костов. Описаното представлява престъпление по чл. 152, ал. 1, т. 2, вр. чл. 18, ал. 1 НК. 

Към момента Костов не е осъждан, уточняват още от прокуратурата.

Предвид високата обществена опасност на деянието, наблюдаващият прокурор е постановил задържането на обвиняемия за срок до 72 часа, като е разпоредено привеждането му в сградата на СРС на 22.10.2018 г. - за разглеждане на искане за вземане спрямо него на мярка за неотклонение "Задържане под стража".

Висшият адвокатски съвет излезе с декларация по случая

 

По повод инцидента с адвокат Валентина Каменарск от Висшия адвокатски съвет излязоха с декларация в нейна подкрепа. В нея от адвокатурата изразяват своето възмущение от случилото се и призовава властите да установят и накажат извършителя.

 

„На 18.10.2018 г. в офиса й в град София бе нападната и бита адвокат Валентина Каменарска. Висшият адвокатски съвет изразява възмущението си от този акт на насилие. Посегателството върху здравето и живота на всяко човешко същество е недопустимо и предизвиква справедливия ни човешки гняв. Случилото се е грубо посегателство не само срещу личността, честта и достойнството на адвоката, но и срещу цялата свободна и независима адвокатура.

 

Висшият адвокатски съвет призовава българската държава в лицето на МВР и всички компетентни органи да предприемат незабавни действия, за да се установи и накаже извършителят на това гнусно деяние.

 

Висшият адвокатски съвет изразява своята категорична подкрепа за нападнатата ни колега-адвокат и декларира, че ще отстоява с всички допустими от закона средства правата на адвокатите и възможността за упражняване на професията без страх и ще се бори за драстичното намаляване на агресията и посегателствата върху здравето и личността на българските граждани“, гласи декларацията на ВАдвС.

 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
2
|
нерегистриран
21 октомври 2018, 14:11
0
0
А ако я беше удушил?
Квалификацията правилна ли е?
Разсъждавам си на глас в материята.
1
|
нерегистриран
21 октомври 2018, 14:11
1
0
А ако я беше удушил?
Квалификацията правилна ли е?
Разсъждавам си на глас в материята.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно