По искане на Европейската комисия
Съдът на ЕС забрани на Полша да реформира съдебната си система
Властите трябва да спрат пенсионирането на съдии от Върховния съд във Варшава, решиха съдиите в Люксембург
Съдът на ЕС забрани на Полша да реформира съдебната си система

Съдът на ЕС постанови, че властите в Полша трябва да спрат ранното пенсиониране на съдиите от Върховния съд на страната. По този начин съдът уважи искането на Европейската комисия за забрана за провеждането на съдебна реформа в Полша. 

БНР припомня, че искът бе внесен от заместник-председателя на ЕК, отговарящ за върховенството на закона Франс Тимерманс. Съдът реши, че удовлетворява всички искания на Комисията, като отбелязва, че на този етап няма позицията на Полша. Според мотивите е смущаващ фактът, че съдиите, навършили 65 години, трябва да удостоверяват, че са в добро здраве, за да продължат работата си, ако желаят това, а окончателното решение дали да останат на поста си, трябва да бъде взето от президента на страната. 

"При вземането на решение държавният глава не е обвързан с никакви критерии и решението му не подлежи на съдебно оспорване. Освен това законът за Върховния съд му дава пълномощията да решава и за увеличаване броя на съдиите във Върховния съд", се казва в мотивите на Съда в Люксембург.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
5
|
нерегистриран
22 октомври 2018, 09:25
2
0
Интересно защо тогава Съдът в Люксембург не забрани приемането на законът "Наглите", благодарение на който мафията пое пълен контрол над съдебната система на България?
3
СССР
|
нерегистриран
21 октомври 2018, 12:09
7
-3
Следващата стъпка в правилната евроатлантическа и джендърска насока ще е да ни забранят да се възпроизвеждаме и да дишаме. АМИН
2
113
|
нерегистриран
20 октомври 2018, 19:08
10
-4
Пълни глупости. ЕС съвсем е изпушил с либерализЪма и джендЪризЪзима. Не симпатизирам на Полша, даже напротив. Но това на нищо не прилича.
1
112
|
нерегистриран
20 октомври 2018, 15:20
13
-2
Дали би било удобно да помоля уважаемия Съд на ЕС да забрани и на Република България да реформира съдебната си система, че с всяка промяна все по-зле става...
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно