За изсветляване на медийната среда
Парламентът одобри медийния закон на ДПС
Законът е срещу клепането на България от организации на Сорос, коментира Йордан Цонев, който е един от вносителите
Парламентът одобри медийния закон на ДПС

Йордан Цонев, зам.-председател на ПГ на ДПС, снимка: Канал 3

Парламентът прие на второ четене законодателните предложения на депутатите Делян Пеевски, Йордан Цонев, Велислава Кръстева и Хамид Хамид, с които се цели  изсветляването на медийната среда. Законът предвижда ежегодно деклариране на всяко финансиране в печатни, електронни и онлайн медии. При отказ, забавяне или обявяване на неверни данни се предвиждат глоби от 10 до 15 хиляди лева. В специален регистър трябва да бъде представена информация и за източниците на финансиране.

Отделни бележки отправиха само депутати БСП, сред които Антон Кутев. Той атакува вносителите, че има съмнение дали законът ще си свърши работата. Упрекна още, че се правел за постигането на ПР-ефект. В реплика Йордан Цонев му обясни аргумента си да не остане със скръстени ръце и да внесе такъв закон, а именно – "редовното клепане на България от страна на организации на Сорос, които ни подреждат на дъното на медийните класации". Депутатът от ДПС разказа как на последното си участие в заседанието на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа и разглеждането на медийния доклад, той чул едно изречение - че анализът на медийната среда е базиран само на информация, получена от неправителствената организация "Репортери без граници". "Там България е критикувана жестоко, класация ни поставя някакви места след слабо развитите държави. Тази класация се прави от неправителствени организации от кръга Сорос, възмути се Цонев. И попита Кутев: "Ние, като народни представители ще гледаме как тези неправителствени организации изготвят доклади, цели абзаци от доклади, които са абсолютно неверни или поне много спорно верни?!".

Цонев бе категоричен, че тези твърдения не отговарят категорично на написаното в доклада и приетият законопроект е именно положителна стъпка, за да може в следващия доклад да не пише такива неща за страната ни. "Това не е ПР-акция на едно лице, а на медийната среда в България. Мястото не е вярно", посочи Цонев по повод подредбата ни в медийната класация по свобода на словото. "Благодаря за подкрепата и закона, правим една крачка за това България да не бъде клепана по този начин, медийната среда да изсветлее, този закон е за това, а не да прави ПР на тоя или оня", коментира още зам.-председателят на ПГ на ДПС, цитиран от Канал 3

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
1
дъното
|
нерегистриран
01 ноември 2018, 17:27
1
-2
на дъното сме по медийна независимост в европа и африка заради прасчо и мечо пух ефенди цонев
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно