Остава в мистерия как ген. Праляк се сдоби с цианкалий, за да го изпие в съда

Холандски прокурори не успяха да разбулят загадката около това как бившият хърватски генерал Слободан Праляк е вкарал шишенце с отрова в съдебната зала на Международния трибунал в Хага, с която се самоуби секунди след произнасянето на присъдата, предаде Асошиейтед прес.

72-годишният бивш военен лидер на босненските хървати Слободан Праляк отне живота си на 29 ноември миналата година, след като чу Апелативният съдия да потвърждава 20-годишната му присъда за военни престъпления по време на босненската война (1992-1995). Праляк заяви, че е невинен и отпи от малко шишенце, съдържащо цианкалий. Той припадна в съдебната зала и почина в холандска болница два часа по-късно. Точните думи на генерала пред съда бяха: "Аз не съм военен престъпник! С презрение отхвърлям присъдата ви!", след което изпи отровата. Председателстващият съда Кармел Аджиус го прекъсна с думите: "Моля, спрете" и след това продължи да чете присъдата на генерал Миливой Петкович. Малко след това един от адвокатите на Праляк - Наташа Иванович, се обърна към съдията и му предаде, че нейният клиент й е казал, че е изпил отрова. Съдията веднага прекрати четенето на присъдата и нареди да се спусне завеса в частта на залата, където седят подсъдимите, и беше извикан лекарски екип. Мястото тутакси беше обявено за местопрестъпление и започна разследването.

Това се случи в последния ден от работата на Международния трибунал за бивша Югославия, създаден преди 25 г. Драматичната сцена, при която ген. Праляк вдига треперещи ръце към устата си и отпива от някаква течност, бе излъчена на живо на страницата в интернет на съда.

Праляк можеше да излезе от затвора сравнително скоро: от 20-те години присъда той вече беше излежал 13, а ако е в добро здраве, вероятно щеше да излезе след по-малко от оставащите му 7 години. Но за него това е било неприемливо. Генералът не разбираше за какво го съдят и защо е задържан толкова време в затвора.

Прокуратурата на Хага съобщи в писмено изявление, че разследването не е успяло да установи "по какъв начин и в кой момент г-н Праляк се е сдобил с цианкалия, който е използвал". Разследващите органи в Хага посочиха, че цианкалият може да бъде съхраняван във вид на сух прах и съвсем малко количество от него води до фатални последици. Прокурорите заключиха, че при самоубийството на бившия хърватски генерал няма извършено престъпление. В килията му е било намерено прощално писмо, написано на ръка, в което той споделя, че отдавна е взел решение да сложи край на живота си, ако бъде признат за виновен.

През ноември 2012 Международният наказателен трибунал за бивша Югославия оправда и освободи хърватските генерали Анте Готовина и Младен Маркач по обвиненията, включващи военни престъпления срещу сърби през 1995 година. През 2011 година Готовина беше осъден на 24 години затвор, а Маркач на 18 години за убийствата на стотици етнически сърби при операция за завземането на региона Крайна, преследването на цивилни и плячкосването на собствеността им. Двамата обаче отричаха преднамерено да са нападали цивилни и обжалваха присъдите си.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно