Предложенията на Менда Стоянова за промени в Кодекса за застраховането останаха без подкрепа
Премиерът разпореди ГЕРБ да не подкрепят въвеждането на максимум 20 000 лв. обезщетение за близките на загинал при катастрофа
Бойко Борисов искал широк обществен дебат по темата
Премиерът разпореди ГЕРБ да не подкрепят въвеждането на максимум 20 000 лв. обезщетение за близките на загинал при катастрофа

Менда Стоянова и Бойко Борисов се разминаха за идеята за въвеждането на таван от 20 000 лв. обезщетение при починал при катастрофа

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов разпореди на депутатите от партията да не гласуват промените в Кодекса за застраховането, докато не бъдат подложени на широк обществен дебат. Измененията бяха внесени между двете четения на законопроекта от депутата Менда Стоянова и засягат реда и условията за определяне на имуществените и неимуществените обезщетения при застраховка "Гражданска отговорност", уточняват от пресцентъра на ГЕРБ.

Предлаганите от Стоянова промени предвиждат таван от 20 000 лева обезщетение за близките на починал при катастрофа. Сумата ще се изплаща на съпруг, съпруга, на човек, живеещ на семейни начала, на дете и на родител. Братът и сестрата на починалия може да получат 15 000 лева. 

Предложението за таван идва след решение на Върховния касационен съд, с което беше разширен кръгът на роднини с право на обезщетение. Заради това цената на Гражданската отговорност се вдигна с близо 40% през тази година.

Пред бТВ Менда Стоянова е заявила, че обществен дебат е бил планиран за четвъртък в рамките на Бюджетната комисия и той ще се състои. Поканени са всички заинтересовани страни.  

Караянчева за разпореждането на Борисов: В никакъв случай това не е намеса

 

„Има планирано обществено обсъждане в Бюджетна комисия в четвъртък и там ще стане ясно точно за какво иде реч в тези промени. Разбира се, като председател на партията, господин Борисов има право да изказва мнение като партиен лидер, още повече, че той е министър-председател и отговаря за политиките в страната и за своя екип министри. 

 

В никакъв случай това не е намеса или скъсване на връзката между нас и правителството, а по-скоро чуване на всяка една тревога на българските граждани и реакция, за да не се получи нещо, което не би допаднало като политика на българските граждани. Работата на правителството и на парламента е да работим в полза на българските граждани. Аз също съм за такъв дебат по всяка една тема“, каза пред БНР председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
12
Крадливата Елена
|
нерегистриран
05 ноември 2018, 13:12
2
-4
"Елена Йончева е получавала солидни хонорари на обща стойност 690 000 лв. от БНТ в периода 2003-2004 г., дошли в националната телевизия от търговски дружества с държавно участие - "Лукойл Нефтохим", ДЗИ, "Монбат", "Актавис"."

https://clubz.bg/59465-zashtitata_na_borisov_elena_joncheva_e_poluchila_690_hil_lv_ot_bnt

Мили хора! Както виждате става дума за доста големи дарения. Направо огромни. А едва ли някой от вас би си купил билет за кино за да гледа толкова бездарни филми. Но в природата безплатен обяд няма. Филмът може да е бездарен, но не е безплатен. Някой в крайна сметка трябва да го плати! А кой? Нима искате за да бъде платен този филм Станишев да заложи имението си в Швейцария или Нинова - жилището на сина си в САЩ?
Тогава кой ще плати скъпо и прескъпо за нещо толкова бездарно, колкото са тези филми и рекламните продукти на Моника Станишева?
Няма кой друг, драги български граждани освен вас! Ще платите филмите с по-високите застрахователни вноски и по-ниските обезщетения. Ще платите рекламите с добавката "Станишев", която се слага в сметката ви за ток и отива при Гинка, а тя дава прихода на Моника за реклама, като оставя за себе си толкова, колкото да си купи едно евтино костюмче от Илиенци.
11
|
нерегистриран
05 ноември 2018, 12:34
3
0
Тук, вервам, е хвърлено едно око?
ДИРЕКТИВА 2005/14/ЕО НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И НА СЪВЕТА
от 11 май 2005 година
за изменение на Директиви 72/166/ЕИО, 84/5/ЕИО, 88/357/ЕИО и 90/232/ЕИО на Съвета и Директива 2000/26/ЕО на Европейския парламент и на Съвета по отношение на застраховка „Гражданска отговорност“ относно използването на моторни превозни средства
Член 2
Изменения на Директива 84/5/EИО
Член 1 от Директива 84/5/EИО се заменя със следното:
„Член 1
1. Застраховката, посочена в член 3, параграф 1 от Директива 72/166/EИО, покрива задължително както имуществени щети, така и лични наранявания.
2. Без да се засягат всякакви по-високи гаранции, които държавите-членки могат да предвиждат, всяка държава-членка изисква застраховката да бъде задължителна поне по отношение на следните размери на покритие:
а) в случай на телесно увреждане — минимален размер на покритие 1 000 000 EUR за пострадал или 5 000 000 EUR за иск, независимо от броя на пострадалите;
б) в случай на имуществена щета — размер на покритието 1 000 000 EUR на иск, независимо от броя на пострадалите.
Ако е необходимо, държавите-членки могат да въведат преходен период до пет години от датата на прилагане на Директива 2005/14/EО на Европейския парламент и на Съвета от 11 май 2005 г. за изменение на Директиви 72/166/EИО, 84/5/EИО, 88/357/EИО и 90/232/EИО, както и Директива 2000/26/EО на Европейския парламент и на Съвета относно застраховката гражданска отговорност по отношение на използването на МПС (13), в рамките на която да привеждат техните минимални размери на покритие в съответствие с размерите, предвидени в настоящия параграф.
Въвеждайки такъв преходен период, държавите-членки информират Комисията по този въпрос и посочват срока на валидност на преходния период.
В срок 30 месеца от датата на прилагане на Директива 2005/14/ЕО държавите-членки увеличават размера на гаранциите най-малко с половината от размера, предвиден в настоящия параграф.
10
до 6 и до правен свят,които ще изтрият този коментар
|
нерегистриран
05 ноември 2018, 10:29
14
-1
По-ценно от човешкият живот няма драги...е може би само ГЕРБ е по-ценен и най -ценен.Да помислят същите тези от ГЕРБ,защо в държавата ни има толкова много катастрофи с тежки резултати!Да не би пък защото държавата на ГЕРБ не хае как се обучават желаещите за водачи на МПС?!Освен това младите пият алкохол и взимат наркотици, защото са обезверени,бедни и смазани от държавната машина..Образовайте ги,предложете им добра работа,защото те именно ,вашите създания, ще ви смажат в утрешния ден.
9
|
нерегистриран
05 ноември 2018, 10:00
4
0
За 2017 г.
8
до 6
|
нерегистриран
05 ноември 2018, 09:59
10
0
не заблудвавай! Средната годишна работна заплата в САЩ е 44,564$ за 2007, според "Бюрото за трудова статистика". Това е чистата сума-3600 долара месечно(какви 7000 долара?!), преди данъците. Данъците в САЩ са по пропорционална скала, но средно са около 40 процента-чисто се получават малко над 2000 долара, а в мнозинството фермерски щати, и сред малцинства-латиноси и чернокожи, сред нелегални емигранти се работи и под задължителната минимална заплата в САЩ.
В София не знам някой да работи за под 1000 долара, като и данъкът е 10 процента.
Явно си лобист на застрахователно дружество, по възможност да не плащат.
А да-и за съжаление много рядко обезщетението пр и смърт е 200 000, доста по-малко е в повечето случаи. Не ,че 200 000 са кой днае какво обезщетение при свмърт , но и то не се плаща.
ОНерядко ЗД заявяват готонст веднага, без съд да заплатят... 30 000 лв. Сумите над 100 000 се постигат след съд.
7
Мнение
|
нерегистриран
05 ноември 2018, 09:40
8
0
Като сгазят някой французин на пешеходна пътека в България ще видим тавана отблизо..
6
|
нерегистриран
05 ноември 2018, 09:26
5
-8
До коментар [#5] от " ":
Редно е да разберете-животът има цена, и при смърт следва да се плаща, и то много. В САЩ обезщетенията са милиони, в Западна Европа-минимум стотици хиляди евро. В България-мижави обезщетения.
Решението на ВКС е правилно. Нима брат не страда при смъртта на брат си?
А Застрахователите впрегнаха лобистите си, и предлагат да се плащат още по-ниски обезщетения от досега. Че да не би досега да са били високи.
Подобни лимити са противоконституционни, и просто няма да го бъде.

А да-знаете ли колко са застрахователните компании, и български и чужди, заявили,че ще развиват дейност в България... Проверете-ще се изненадате...

Не мислите, ли че редукция на бройката е здравословна за пазара?
Това , което пишеш частично е вярно , но е манипулативно поднесено , което ми говори , че или си адвокат по този тип дела , или си чел-недочел . Вярно е , например , че много чужди застрахователни компании имат или са заявили да имат клонове у нас . Но колко от тях реално работят и колко предлагат "Гражданска отговорност" - много малко, а и от тези , които предлагат го правят на "отказващи" цени - толкова висока , че нямат никакъв пазарен дял . И от българските компании "Гражданска отговорност" на реални цени се предлага от 4-5 компании , които са "ментета" и рано или късно ще фалират .

В САЩ "давали милиони" . Да , вярно е . Средна заплата у нас 500-800 долара , средна заплата в САЩ над 7000-10 000 долара -ДЕСЕТ ПЪТИ. Значи ако у нас се дават 200 000 лева обезщетение , в САЩ 2 000 000 лева обезщетение . Какво излиза - НАШИТЕ ОБЕЗЩЕТЕНИЯ НЕ СА ТОЛКОВА НИСКИ - т.е. не е вярно това , което пишеш . Има обаче и много разлики . САЩ са най-развитата държава в света . Какви пътища имат ? Какъв е процентът на загиналите там и у нас на 1 000 000 души ? Какво е нивото на автопарка им и на нашия автопарк ? Какво е нивото на контрол от техния КАТ и от нашия КАТ ?. Реално се опитваш за сравняваш компоти с компютри . Чули-недочули , че някъде "давали милиони" и жабата се нарежда до коня да я подковават

5
|
нерегистриран
05 ноември 2018, 08:59
14
-2
Редно е да разберете-животът има цена, и при смърт следва да се плаща, и то много. В САЩ обезщетенията са милиони, в Западна Европа-минимум стотици хиляди евро. В България-мижави обезщетения.
Решението на ВКС е правилно. Нима брат не страда при смъртта на брат си?
А Застрахователите впрегнаха лобистите си, и предлагат да се плащат още по-ниски обезщетения от досега. Че да не би досега да са били високи.
Подобни лимити са противоконституционни, и просто няма да го бъде.

А да-знаете ли колко са застрахователните компании, и български и чужди, заявили,че ще развиват дейност в България... Проверете-ще се изненадате...

Не мислите, ли че редукция на бройката е здравословна за пазара?
4
Поручик Ржевски
|
нерегистриран
04 ноември 2018, 20:58
18
0
Все пак Баце е натрупал доста застрахователен опит в СИК.
3
Чинар
|
нерегистриран
04 ноември 2018, 20:39
10
-4
Действително , може да се мисли за въвеждане на някакви тавани , но 20 000 лева е доста малко . Трябва да са балансирани нещата - нито да се плащат милиони , нито да са жълти стотинки . ВКС всяка година надуват все повече обезщетенията , сега трупнаха и братя и сестри , баби и внучета . Ако се продължава в тази посока ще има нови фалити на застрахователи и шофьорите няма да имат пари да си плащат "Гражданска отговорност" . Около 50 000 - 80 000 хиляди на много близък роднина е разумно . Много хора бъркат , че това е сумата за всички вреди , а не е така - за имуществени вреди /например издръжка , болногледачи и пр./ може да се водят отделни дела .
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно