Вътрешен човек разкрива подробности около схемата с българските паспорти

Най-лесно се става българин като си отвориш фирма и назначиш 10 служители, разказва вътрешният човек. Въз основа на тази своя търговска дейност му се издава статут за постоянно пребиваване. Вторият начин е като лице, притежаващо фирма, чужд гражданин - от държава извън ЕС, си вади сетрификат за наличие на търговско представителство в България. Третият вариант, който е най-предпочитан в последите години, е да си издействат статут за постоянно пребиваване въз основа на документ за български произход. 

Това разказа пред бТВ човек от системата, запознат отблизо с корупционната схема в Агенцията за българите в чужбина.

С кандидатите за българи работят над 100 посредници и именно те помагат в събирането на документи и адресната регистрация. "Те ползват фиктивни адреси. Сумите са различни в различните региони в България- между 50 и 100 евро на човек за адресна регистрация. В пограничните райони с Македония и Сърбия, в областите Благоевград и Кюстендил, там е масово....", казва свидетелят.

Посредникът  осъществява контакт с ръководния служител, в обикновен работен ден, срещат се, дават се документи, дават се и съответно самите пари.

В Агенцията се работело по тарифи за експресна поръчка и услуги за чужденци с мюсюлмански имена. "Най-често лицата заплащат между 300 и 500 евро за по-бързото издаване на документа. И имаме разделение от коя държава е кандидатстващото лице. Реално дали има основание от тази държава да бъдат издавани документи на лица с български произход, както и той дали е с мюсюлмански или християнски имена....", обяснява още свидетелят.

За получаване на удостоверение за български произход на лице от Македония е 1000 евро. За лице, което е от Косово е между 3000 и 5000 евро. Така през последната година няколко хиляди чужденци са станали българи - само по документи без да имат нищо общо с България.

 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно