Случайна проверка установила
Съдия от СГС държал над 12 години в чекмедже решение по дело за грабеж на касетофон и портативен телевизор
Наложило се повторно произнасяне на въззивен състав по делото през 2017 г., тъй като вторият съдия от първия състав отказал да подпише оправдателната присъда
Съдия от СГС държал над 12 години в чекмедже решение по дело за грабеж на касетофон и портативен телевизор

Дело за грабеж на касетофон и портативен телевизор, извършен в съучастие от подсъдимия с неустановени лица - престъпление по чл. 198, ал. 1 вр. чл. 20, ал. 2 НК през 2003 г. престоява в кабинета на съдията-докладчик в Софийски градски съд (СГС) над 12 години. Общият срок на продължителност на производството е 14 г., 3 месеца и 20 дни и включва времето на провеждане на досъдебното производство и разглеждането на делото от първоинстанционния и въззивния съд, съобщиха от Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС). 

Обвинителният акт по делото е внесен в Софийски районен съд (СРС) през 2004 г. и делото е приключило за 9 месеца с произнесена осъдителна присъда. Пред въззивната инстанция – СГС - делото отива през 2005 г. Още в първото заседание през ноември същата година съставът се е произнесъл с оправдателна присъда. Единадесет години по-късно, през 2016 г., при проверка в кабинета на съдията-докладчик е било намерено делото, но само с решение с дата от 2007 г., подписано от него. По разпореждане на зам.-председателя на СГС е изпратено за подпис на другия съдия, който вече правораздава в друг съд. Той отказва да го подпише, защото пред въззивната инстанция по делото е била произнесена оправдателна присъда.

Със своя заповед председателят на СГС е наредил да бъде съставен Акт за възстановяване на присъдата. Актът е съставен с дата от февруари 2017 г. с констатация, че присъдата е изгубена. В съдебното производство по възстановяване на присъдата нито страните са предоставили акта на съда, обявен им в съдебното заседание през месец ноември 2005 г., в което е приключило разглеждането на делото пред въззивната инстанция, нито бившият председател на състава е представил своето особено мнение, с което е подписал оправдателната присъда. Поради това съдът с определение се е произнесъл, че присъдата не може да бъде възстановена.

Горното е наложило отново да се определи състав на съда, който да се произнесе по въззивната жалба. През декември 2017 г. новият въззивен състав е изменил първоинстанционната присъда, като е намалил срока на наложеното наказание.

Случаят е констатиран в Отчета за проверката по Глава III "а" от ЗСВ на Инспектората за установените нарушения на правото на разглеждане и решаване на делата в разумен срок за периода от 1 юли до 30 септември 2018 г., публикуван на интернет-страницата на ИВСС. Инспекторатът на съдебната власт не съобщава имената на магистратите, които са допуснали делото да се проточи 14 години.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
5
Мирослава Тодорова
|
нерегистриран
07 ноември 2018, 22:54
17
-3
Колеги, моля вииии!
Няма кой да подобри моя рекорд за мърляне на дело!!! Много ви моля!
4
Марко
|
нерегистриран
07 ноември 2018, 18:31
17
-2
Е,ама то неможе и у Рая и докрая.

12-14г.си е сравнително кратък срок,тъй като има и още по-по-най...
3
ЗАКРИВАЙТЕ СГС
|
нерегистриран
07 ноември 2018, 15:37
32
-6
Най - големият източник на скандали и корупционни практики.
2
|
нерегистриран
07 ноември 2018, 15:17
27
-1
Те и за това го уволниха
1
|
нерегистриран
07 ноември 2018, 15:02
32
-3


Да ви имам съдиите, да ви имам авторитета!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно