Обновена  13 ное 14:25
Комисията по финансов надзор:
80% от собствениците на автомобили ще плащат по-евтина Гражданска отговорност
Няма да има таван на обезщетенията за починал на пътя за преките роднини, увери председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова
80% от собствениците на автомобили ще плащат по-евтина Гражданска отговорност

Да няма таван на обезщетенията по "Гражданска отговорност" за починал на пътя за преките роднини - деца, майка, баща, дядо и баба, като се запазва старото положение. Да се фиксира обаче таван за засегнати лица, които са извън тесния роднински кръг, в размер на 5 000 лева - това предложение обяви на извънреден брифинг председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова, предаде БНР.

Тя обяви, че първоначалното ѝ предложение, което беше и оттеглено преди седмица - за таван на тесния кръг роднини в размер на 20 000 лева, се променя и се премахва, като се предвижда единствено таван за лица, които са извън тесния кръг роднини, в размер на 5000 лева. Това предложение, ако бъде прокарано в пленарната зала, няма да има увеличение на застраховката "Гражданска отговорност", увери председателят на бюджетната комисия. По думите ѝ, ако няма таван за далечните роднини, ще се стигне до обезщетения, които и до този момент вече са в размер на над 100 милиона лева. Има и предложение за въвеждане на методика, в която да бъде включен и този таван от 5000 лева за обезщетения по имуществени и неимуществени вреди.

"Ограничавайки възможните претенции на тези роднини, даваме възможност да няма голяма претенция, която би повлияла на цената на "Гражданската отговорност". Ако направеното от мен предложение се приеме, това е една гаранция, че гражданска отговорност няма да се увеличи и ще остане на сегашните нива", каза още тя.

Стоянова уточни, че информациите за готвена "Гражданска отговорност" в размер на 1000 лева са тотална фалшива новина. Тя е поискала среща с президента, за да има той информирана позиция, тъй като, по думите ѝ, сега позицията му не е такава.

"Надявам се да се срещнем с президента Румен Радев, защото неговата позиция трябва да е информирана. Нека чуе аргументите ни и се надявам да мине на наша страна", завърши Менда Стоянова. 

За под 1% от шофьорите ще има оскъпяване с 400% за "Гражданска отговорност"

 

80% от собствениците на автомобили ще плащат по-евтина Гражданска отговорност, тъй като ще попаднат в бонус-класовете. Под 1% от шофьорите ще бъдат в най-високите класове по малус, които предвиждат оскъпяване с 400%. Същевременно е важно да се посочи, че попадането в този клас най-често е следствие на виновно причинена смърт на пътя. Това сочат предварителнте разчети, оповестени от Комисията за финанстов надзор (КФН), след стартирали консултации по общественото обсъждане на наредбата за системата „бонус-малус“.

 

Комисията е започнала интензивни срещи с браншови асоциации и неправителствени организации. Целта на тези срещи е в режим на диалог да се чуят конструктивни мнения, които да бъдат отразени в окончателния вариант на системата „бонус-малус“. Опазването живота на българските граждани и намаляване броя на пътно-транспортните произшествия е основната цел пред системата, смятата от Комсиията.

 

Комисията за финансов надзор заедно с Министерство на вътрешните работи и Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, които също ще трябва да одобрят наредбата, организира на 3 декември 2018 година /понеделник/ кръгла маса, на която ще бъдат поканени всички заинтересовани страни, включително и медиите.

 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
3
Цар Киро
|
нерегистриран
14 ноември 2018, 07:38
1
0
Щом Мента се занимава със застраховмането, то резуртатът е ясен - 300 кв.метра апартамент за нея в София, а за останалите чеп.
2
|
нерегистриран
13 ноември 2018, 23:38
1
0
Менда да прочете Директиеата и текста спотрф Директиеатс в КЗ. Да чула нещо за 2, съответно за 10 милиона? Това е размерът на обезщетение и затова преди няколко години вдигнаха цената на ГО.
1
|
нерегистриран
13 ноември 2018, 12:46
1
-4
Твърдо съм за. Няколко пъти виждам какви луди пари изкарват алчни кантори. Това трябва да спре
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно