Какво ни каза Брюксел
Българският модел проработи, а Румънският се провали
Вече никой няма съмнение, че за да приключи с Мониторинга, София просто трябва да промени нещо в съда, като започне от неговия връх
Българският модел проработи, а Румънският се провали

Поредният Доклад по Механизма за сътрудничество и проверка на Европейската комисия разби два от силно продуцираните митове в последните години, засягащи българското и румънското правосъдие. Единият казваше, че нямаме никакъв шанс да се справим по-добре от северните ни съседи. Вторият гласеше – Брюксел няма доверие на българската прокуратура, както и на новосъздадената Антикорупционна комисия.

Само че този път Брюксел категорично обяви – Българският модел проработи, а Румънският се провали. И преди да сте тръгнали да нападате автора, нека уточним, че констатацията е на вицепрезидента на Европейската комисия Франс Тимерманс, излъчен от Холандия - държавата член на ЕС, която е традиционен критик на България и Румъния още от Предприсъединителния период. Знак, че ЕК има промяна в нагласата си към българските власти, беше даден още преди година, при обявяването на предходния Юбилеен доклад за двете Балкански държави. Тогава "враговете на истината" обясниха позитивния тон за страната ни със стартиращото от 1 януари 2018 г. Българско председателство и нежеланието на Комисията да го компрометира. Какво ли ще обяснят сега, когато Румъния получава най-лошия си доклад от началото на МСП през 2007 г., а след по-малко от два месеца страната поема ротационното Председателство на ЕС?

Само колко напразни усилия на идеолози и изпълнители, какъв значителен финансов ресурс беше употребен, за да се насажда точно обратното. Напразно, защото крайният резултат беше важен. А той е, че докато "Моделът на Кьовеши" шумно беше рекламиран в София, с единствената цел - овладяването на българската прокуратура чрез инсталирането на удобен за определени кръгове "заместник на главния прокурор", "Моделът на Цацаров" се оказа далеч по-успешен. При това без да се налага в арестите да попадат политически противници и икономически конкуренти, а само тези, за които има доказателства за повдигане на обвинения за корупционни практики, ощетяване на бюджета или криминална приватизация. И, разбира се, без да се изпълни коварният сценарий от 2015 година – прокуратурата да изгуби своята независимост.

Защо "Моделът на Цацаров" ли? Просто защото той беше основната мишена на хибридната война, наречена "съдебна реформа", която олигархията и нейните марионетки водеха последните четири години и очевидно вече са на път окончателно да изгубят. Заслуги, разбира се, имат управляващите и част от опозицията, които не се подведоха по призивите за изваждане на държавното обвинение от правосъдната система, нито се изкушиха от пропагандната машина, неспирно заливаща с компромати правоохранителните институции.

ЕК удари звучен шамар на цялата менажерия от провалени политици, купени НПО-активисти и политизирани съдии, които твърдяха, че у нас държавното обвинение било недосегаемо. Същите не спираха да натякват, че прокуратурата ни била от Сталинистки тип, защото царяло единоначалие. Тъкмо обратното – в Доклада може да се долови дори лек упрек на Брюксел, че българските власти предпочитали да дадат по-голяма свобода за действие на отделните прокурори, вместо да засилят нейната централизация.

Последователно и достатъчно хладнокръвно, с оглед неспирните провокации на местна почва, българските власти успяха да постигнат конкретни резултати, които Брюксел отчете като изпълнени препоръки:

Независимост на съдебната система – знак, че ЕК вижда и оценява промяната при формирането на ВСС и отделните избори на административни ръководители.

Законова рамка – става въпрос и за промените в НПК, благодарение на които специализираното правосъдие пое антикорупционните дела.

Организирана престъпност – акциите срещу всесилни босове по морето, пресечените контрабандни канали, разбитите фабрики за фалшиви цигари, повдигнатите обвинения за "пране на пари".

Разбира се, Комисията има още очаквания от българските институции. За ужас на враговете й, Брюксел препотвърди подкрепата и очакванията си за конкретни резултати от новата Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество. ЕК видя, че за разлика от Съдийската колегия, тази част от Съдебния съвет, в която влизат прокурорите и следователите, предприеха, макар и непопулярни мерки, по оптимизиране на ресурсите и реформиране на съдебната карта.

Този Мониторингов доклад е показателен с това, че покрай позитивния тон към онази част от съдебната власт, представляваща обвинението, все по-срамно изпъква тоталното отсъствие на напредък на България в работата на (част от) съдиите. С типичния си бюрократичен стил, експертите на Комисията, отговорни за списването на Доклада, "тихо" напомнят, че на фона на повдигнатите от прокуратурата обвинения, все по-цинична изглежда липсата на ефективни присъди за корупция по високите етажи на властта или криминална приватизация. Позитивното в случая е, че вече никой няма съмнение, че за да изпълни и останалите критерии и да приключи с мониторинга, България просто трябва да промени нещо в съда, като започне от неговия връх.

Даниел Петров е докторант по Политология. Темите на научните му изследвания са свързани с българския политически процес и обществените трансформации в периода след 1989-1991 г. и проблемните полета в отношенията по оста "власт-институции-граждани". Професионалните му интереси са областта на организацията и управлението на предизборни кампании, продуциране на телевизионна публицистика, изготвяне на стратегически анализи и концепции в сферата на публичните политики.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
12
|
нерегистриран
15 ноември 2018, 09:13
1
0
"или не опитваме да амнистираме осъдени за корупция /Румъния/"

Ние не се опитваме, Миглена Тачева ги амнистира. За награда създадоха за нея напълно безполезния за държавата паразит НИП, та да е вечен началник. Защото тя не става за друго, освен да е шеф на напълно нефункционираща институция.
Откакто беше създаден НИП за повечето магистрати обученията приключиха. Преди това за всеки имаше по 2-3 годишно, но откакто наградиха Тачева, като и направиха паразитна служба повечето работещи в съдебната система са виждали НИП само на снимка.

Ако се видят имената на амнистираните, ще се разбере защо бедна България е проявила такава щедрост към Тачева.
11
|
нерегистриран
14 ноември 2018, 12:29
9
-2
А какво ни казва разума- че доходите и инвестициите в Румъния са на светлинни години напред. Толкова за моделите
10
|
нерегистриран
14 ноември 2018, 11:17
10
-3
Ха-ха , браво №6 не се бях сетил , че Д.П./политилог/ може да е псевдоним на Делян Пеевски . Както знаем от криминалната психология всеки престъпник подсъзнателно иска да бъде разкрит и остава по някоя следа на местопрестъплението.

Та другарю Д.П.,защо не се изкажете и за медийната среда , този фундамент на демокрацията. Какви са ни достиженията там ? Какви са похвалите на ЕК в тази област ? Мислите ли , че в ЕК не са отбелязали вестникарството в стил Дочоолу и Гочоолу ? Несъмнено е …..пропадането ни и не е нужно никой да ни го казва отвън .
9
Слабо
|
нерегистриран
14 ноември 2018, 11:08
11
-5
Слабо, Петров, никакво напъване не си проявил. Трябваше по-смазващо да се изказваш за враговете на това, което ти и твоите благодетели наричате "реформа". Ама с това за медиите в доклада май трябва малко да се пооберете отбора "експерти"
8
Делянчо Слабия
|
нерегистриран
14 ноември 2018, 10:52
11
-4
Евала Педьо, евала Блъскофф!
Ставаш все по-добър в усвояването на парите, които съм ти дал, а на мен ми ги е дал Баце чрез некоя общ. поръчка, а той пък ги е взел от народа чрез данъци...
Не е ли гениално! Уахахахаха!!!
7
|
нерегистриран
14 ноември 2018, 10:33
16
-3
Горко на "победителите" от България,и "блазе" на победените румънци - Цацаратурата була образец
6
ДП /Даниел Петров/
|
нерегистриран
14 ноември 2018, 10:32
21
-3
чете доклада както дяволът чете евангелието. Всъщност румънците ги хокат, че спряха модела Кьовеши и арестите на видни държавници. Присъединявам се към казаното от коментаторът под №4, защото просто нямам опция да го лайкна. Отдавна, нямаме възможност да лайкнем някои коментари, тъй като незнайно кат вече е отбелязано, че някой е гласувал.
5
|
нерегистриран
14 ноември 2018, 10:24
9
-2
Другарю Цацаров, не може да ни забраните да ви обичаме!
4
|
нерегистриран
14 ноември 2018, 09:53
25
-4
Поредните глупави и повърхностни коментари от лицето Петров. Никъде ЕК не казва , че сме цъфнали и вързали , нито че има "Модел Цацаров" , който ни води към неспирен възход . Просто имаме късмет , че в далеч по-важни държави /Полша , Унгария , Румъния/ се правят още по-големи простотии , пред които нашето бездействие и козметични промени изглеждат като "напредък". Защо ? Защото не сме си уволнили по политически причини половината Върховен съд /Полша , Унгария/ или не опитваме да амнистираме осъдени за корупция /Румъния/ и т.н. и т.н. Ние сме си византийци , при нас всичко става бавно , перфидно , привидно ...за да не се прави нищо .

Колкото и да хвалите Цацаратурата , на нея и липсва най-важното - резултати. След 5-6 години ще пожънем резултатите от поредните публични арести във вид на обезщетения по ЗОДОВ . Тогава "Правен свят" , ако въобще съществува , ще хвали някоя друга тиква според "редакционната политика" /който дава парите/.
3
ЕК?
|
нерегистриран
14 ноември 2018, 09:34
22
-1
ЕК отдавна е загубила моралното право да държи менторски тон на която и да е страна-членка. Мненията на "Европата" интересуват само политиците, доколкото те си вярват, че се отразява на рейтингите им и на хора като автора на тази статия. Ако той е сляп за това колко прогнили са европейските институции, ние не сме. Мониторингов механизъм, работещ на база на вестникарски публикации с доклади, произтичащи от най-обикновени политически пазарлъци. Айде стига. Дали Европа е доволна или не е все тая, докато населението на тази страна в своето мнозинство никак не е доволно. Да му обяснявате как трябва да е доволно, защото Европа е доволна е смешно.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно