12 години след трагичната гибел на две момичета на столичната улица "Алабин"
СГС оправда близкия до бившия премиер Иван Костов собственик на рухналата сграда
Спонсорът на фондацията на Елена Костова бе купил фаталния имот с кредит на КТБ, който до фалита на банката не бе погасен
СГС оправда близкия до бившия премиер Иван Костов собственик на рухналата сграда

Близкият до бившия премиер Иван Костов управител на фирма "Хрисома" Георги Кирчев бе закупил фаталния имот на ул. "Алабин" с пари от фалиралата КТБ, снимка: в-к "Монитор"

24 часа след поредния Мониторингов доклад на Европейската комисия за състоянието на българското правосъдие, то отново катастрофира.

Състав на Софийския градски съд (СГС) обяви за невинни четиримата подсъдими за рухналата сграда на столичната ул. "Алабин", която преди 12 години уби две момичета - 26-годишната Деница Ченишева и 24-годишната Петрина Христова. Двете са пътували с автомобила на едната и са се намирали под фаталната сграда, тъй като е имало задръстване. 

В сряда късно вечерта съдия Величка Маринкова обяви оправдателни присъди на Георги Кирчев, управител на фирма "Хрисома" (купувач на рухналата сграда), инженер Петър Петров, натоварен да контролира ремонта на сградата, Николай Симеонов, управител на "А3-Архитектура и изпълнение", и строителят Манчо Антонов, собственик на фирмата за ремонти ЕТ "Медия Манчо". Четиримата са подсъдими за причиняване смърт на повече от един човек поради немарливо изпълнение на работата. Ако бяха признати за виновни, можеше да получат до 15 г. затвор. Родителите на двете момичета искаха общо 750 000 лв. обезщетения.

Делото тръгна за първи път през октомври 2016 година, след като разследването продължи десет години. По него се смениха петима прокурори. То е типичен пример за бавно правосъдие. В хода на съдебния процес, основният свидетел на прокуратурата - строителният работник Николай Александров бе обхванат от внезапна амнезия. Той обяви, че бил заплашван и затова преди 10 г. твърдял, че сградата се срутила, защото били бутани носещи греди.

С какви мотиви съдия Маринкова оправда четиримата подсъдими, ще стане ясно след поне два месеца. Присъдата не е окончателна.

Историята на закупуването на фаталния имот

На 21 юни 2004 г. собствениците на имота - братът и сестрата Исак и Линда Конфино, които живеят в Израел, я продават. Те са наследници на основния акционер в "Байт" Исак Конфино. Семейството си връща имота след 6 г. съдебни битки, които приключват през 2003 г. По това време апартаментите в сградата се дават под наем от общината.

Новият купувач е фирма "Хрисома" на Георги и Мая Кирчеви, изключително близки до бившия премиер Иван Костов. Сградата е купена за 750 000 евро. Парите са изтеглени с два кредита от фалиралата КТБ. Малко след банкрута на банката през 2014 г. стана известно, че кредитите все още не бяха погасени.

Кирчев влиза във владение на 5 август 2006 г. Месец преди инцидента Пройчева не е допусната до сградата и се обажда в полицията. Заедно с униформените стига до последния етаж, за да прибере някои вещи. 72-годишната жена минава покрай сградата около 11-12 ч и в деня на рухването ѝ. Вижда греди в един камион и веднага сигнализира в "Паметниците на културата", че сградата се руши.

Мая и Георги Кирчеви и "Бъдеще за България" на Елена Костова

Едно от най-приближените до Елена и Иван Костови семейства преди повече от десетилетие е това на Мая и Георги Кирчеви. Мая Кирчева е съучредител и години наред член на УС на скандалната фондация "Бъдеще за България". Във фирма "Хрисома" същата е съдружник със своя съпруг Георги Кирчев. Той пък е сред собствениците на 20 фирми и участва в управлението на около 15. 

През 2000 г. около фирмата се завихря сериозен скандал, свързан с вноса от безмитната зона в Ниш на 406 палта. Те са обмитени по 9 лв., а след това са продадени по 300 щатски долара бройката. Според публикации по време на скандала "Хрисома" е посочена като един от основните спонсори на "Бъдеще за България". 

През 2000 г. "Хрисома" е избрана да изработи облеклата на 26 000 служители на БТК. Шеф на борда на държавния телеком по това време е един от най-верните протежета на Костов - бившият депутат Гроздан Караджов. Бившият зет на Иван Костов и бивш съпруг на Мина Костова Георги Йорданов Христов, е работил на трудов договор във фирма "Хрисома" от август 1998 г. до юни 1999 г. След фалита на КТБ се оказа, че фирма "Хрисома" е един от големите длъжници на банката. През 2004 г. дружеството е теглило два кредита на обща стойност 1 670 000 евро. Това се случва малко след като Цветан Василев придобива пълен контрол над банката. 

5-етажната сграда в центъра на София се срути на 19 септември 2006 година. Под руините й загинаха 26-годишната Деница Ченишева и 24-годишната Петрина Христова:

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
19
.
|
нерегистриран
16 ноември 2018, 09:37
9
-2
Наш Ганьо разбира от всичко -никога не е учил право, дори няма средно образование; не прави разлика между съд и прокуратура; не е виждал дори корицата на който и да е закон; няма представа какви доказателства има по делото; дори не знае какви са обвиненията, НО знае, че присъдата трябва да е осъдителна. По същия начин по - добре от лекаря знае каква да е диагнозата, знае повече от инженера, архитекта и т.н. ДА ЖИВЕЙ !!!
18
|
нерегистриран
15 ноември 2018, 16:29
1
-8
Момчев, що се правиш на 6 без 5, все нещо ти пречи. Отписал си отдавна делото. Разследващите не си свършили работата, градският съд можело да е сбъркал. Алабаланица- строшена паница.
17
|
нерегистриран
15 ноември 2018, 16:28
2
-6
Момчев, що се правиш на 6 без 5, все нещо ти пречи. Отписал си отдавна делото. Разследващите не си свършили работата, градският съд можело да е сбъркал. Алабаланица- строшена паница.
16
|
нерегистриран
15 ноември 2018, 13:05
8
-8
А защо статията е пусната в Новини? Откога е новина, че СГС е оправдал някой свил от народа огромна сума?
За СГС статиите трябва да се пускат в Новини само когато осъдят някой като Костов, Станишев, Виденов, Бойко, Нинова, Орешарски, Лозан, Масларова или пък Бисеров.
Ако толкова ви притеснява, че в такъв случай няма да има изобщо какво да се пише за СГС, може в Новини да се сложи за постоянно една табелка: "От СГС нищо ново".
15
|
нерегистриран
15 ноември 2018, 11:43
12
-2
Прокуратурата трябва да отговори да докаже няколко неща, за да отговаря собственика
1. Да установи коя е непосредствената причина за срутването на сградата / смъртта на пострадалите/, т.е. е ли възможно да се стигне до срутване на сградата, без извършването на СМР.Също така, дали СМР са засегнали конструкцията, здравината и ако да , в каква степен, са „увредили“ сградата, засегнали здравината й ?
2.Оттук насетне, за да отговаря собственика/ явно без инженерно/ архитект.образование и правоспособност/, който е възложил /явно по силата на някакъв договор/ ремонтната дейност на строителна фирма, по 123, за причиняване на смърт по непредпазливост при упражняване на пр.регл.дейност – източник на повишена опасност или в краен случай по 122, трябва да се установят такива действия / бездействия, конкретно негови нарушения, извършени / допуснати, без да е „строител“, които са в причинна връзка със срутването.Сградата е паметник на културата и някои неща се съгласуват предварително и/или разрешават от държавен орган по паметниците на културата, но това обикновено не е в причинна връзка с безопасността на хората/ а със защитата на паметника като такъв/.Разрешението за строеж обаче може да е ?И после, вероятно като опасна сграда, за да се й извършат СМР е необходимо да има предварително конструктивно обследване.Оценен ли е предварително риска и изключително на собственика ли е преценката какви точно СМР да се извършат , спазил ли е изискванията, така че да възложи предприемането?....Зависи как обвинението е отговорило на тези въпроси. След като присъдата точно на този съдебен състав е оправдателна и то за всички, вкл.и за лицата, които са професионално ангажирани със самата строителна дейност, то причинната връзка между нарушенията по строителството и срутването, може и да не се е установила.Експертизата е изкл.решаващата този въпрос.
Ако сградата се е самосрутила, т.е. не са взети мерки за обезопасяване, а е трябвало, също може да има виновни, но това вероятно вече е въпрос на друго обвинение?Ще стане ясно от мотивите.
Помня как сградата в самия център на София погреба тези две млади момичета.Вините тежат и се изкупват, райно или късно.
14
иван
|
нерегистриран
15 ноември 2018, 11:25
6
0
Преди 12г. две момичета загинаха по нелеп начин в центъра на столицата. Кой го помни....!!!??? Цяла сграда се срути върху тях в идеалния център на София! Засега поне виновни няма, пък и да има то ще бъде поне след още 3-4-5 г. Кой ще помни тогава?!
13
Да се закрие СГС!
|
нерегистриран
15 ноември 2018, 11:09
6
-6
Освен да оправдават всякакви престъпници и да вземат пари за това, тези не вършат нищо друго.
12
Фриц Клингенберг
|
нерегистриран
15 ноември 2018, 10:35
8
-3
Сефте. Този филм са го прожектирали в белградската Арена с участието на известни български изпълнители от близкото минало. В момента тече представлението на спонсора. Цецо.
11
RRR
|
нерегистриран
15 ноември 2018, 08:24
16
-3
Поредният случай на отменено прекратяване и последваща оправдателна, нищо ново под слънцето.Просто отменящите съдии нямат топки, а и не им дреме, понеже после няма да гледат делото в с.з.
10
лаборант
|
нерегистриран
14 ноември 2018, 23:36
7
-3
До коментар [#7] от "ЦАЧКА ЦЕЦЕВА":
Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако искате все пак да го видите, натиснете тук.
Съдийката е много корумпирана. Купиха я, както Софиянски се откупи чрез Иван Григоров. Костов знае, как стават тия работи
Наистина "Костов знае как стават тия работи". Той затова е създал лабораторията горе в горнобанските ливади в сградата на бившето (а защо "бившето"? ) АОНСУ. В лабораторията се разработват и експериментират специални методи за кризисни ситуации, когато се налага да се ползва специален ресурс. Нали шефът на лабораторията бе казал, че лабораторията правела доклади за управление при кризи. За един диалектик-материалист като др. Костов, няма по-голяма криза от тази да се посегне на личната му материална сфера.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно