Вентилаторът пръска. Аксиома.
Румен Ненков - девет години голям комфорт
Възрастта изисква уважение и предполага достолепност, но не е задължително, особено, ако сам дадеш повод за съжаление
Румен Ненков - девет години голям комфорт

Румен Ненков - след девет години на "комфортното място", снимка: бТВ

Има решения на Конституционния съд, които са изцяло политически. За пример мога да дам решението по Истанбулската конвенция и делото "Пеевски(казусът от 2013 г., при който КС реши, че връщането на депутата в парламента не противоречи на Конституцията-бел.ред.). Това обяви пред бТВ на третия ден от приключването на мандата му като конституционен съдия Румен Ненков.

Бившият член на КС не се ограничи в атаките си към доскорошното си работно място само с тези два казуса. Между множеството коментари в подкрепа на Истанбулската конвенция, Ненков обясни, че в КС било "голям комфорт", заплатите били високи, а членовете му имали право и на служебни автомобили от НСО. Закъснели признания за регламентирани привилегии, направени не в началото на мандата, а на третия ден след края на деветгодишното пребиваване на "комфортното" място, включващо (почти) ежедневно продължително пиене на кафе в двора на Министерския съвет. 

И докато необосновано нападаше доскорошните си колеги от Конституционния съд и самата институция, Ненков побърза да обясни, че той нямал политическа обвързаност. Прехвърли на бившата си съпруга, с която от 30-години не живеели заедно (Юлия Ненкова – бивш зам.-кмет на София и настоящ председател на КЗК-бел.ред.), отговорността за влизането в политиката на сина му – Александър Ненков. Синът е почти девет години депутат от ГЕРБ, съсед на председателя на парламентарната група Цветан Цветанов, с когото сигурно и тази зима ще чистят сняг пред блока. 

Ако беше откровен, Ненков - баща не трябваше да пропуска да припомни, че преди да попадне на "големия комфорт", беше заместник-председател на Върховния касационен съд (ВКС), в мандата на покойния председател Иван Григоров, който за разлика от дясната си ръка, никога не се е притеснявал да признае: "аз съм Костовист!". Ненков - баща (случайно) пропусна да коментира, дали е имало политически натиск и когато ВКС оправда партийния началник на сина му по цели три наказателни дела.

Възрастта изисква уважение и предполага достолепност, но не е задължително, особено, ако сам дадеш повод за съжаление. Грозната атака на Румен Ненков към Конституционния съд със сигурност не е повод за гордост! Нападките срещу КС хвърлят петно върху паметта на най-достойните български юристи от последните три десетилетия. Но КС ще го има и след грозните думи на един "комфортно" престоял девет години негов член, който изглежда няма с какво друго да бъде запомнен.

И понеже тази атака на Румен Ненков към КС не е първата, публикуваме текст на журналиста Таня Джаджева във в-к "Дума" от 10 октомври 2013 г.:

Конституционният съдия Румен Ненков оспори публично вчера независимостта на Конституционния съд. Хвърли тежки клетви колко независим е самият той, найсе пъти повтори, че политици не познава, не е близък с политици, не се среща с политици, по партийни централи не ходи, въобще - в окафевения цирк сал той е в бяло. Много бяло, възможно най-бялото.

Ама няма как да стане. Смешна работа е да видиш как възрастен човек седи посред телевизионно студио и разчита, че всички, които го гледат, или са претърпели лоботомия, или са новородени. И до ден-днешен не сме чули Ненков със същата жар да отрича написаното през 2009 г. в "Сега" за кариерата на сина му Александър в ГЕРБ: "Развитието му в нея станало съвсем плавно, въпреки че баща му - известният съдия Румен Ненков, познава лично Бойко Борисов. Запознал се с Цветан Цветанов с помощта на майка си, която от години работи в Столичната община". Та така. Дали да върнем лентата и по-назад към връзката Иван Костов - Иван Григоров - Румен Ненков? Ко? Не!

Всъщност политическите дружки на Ненков ама хич не ни интересуват. Въпреки всичко сме склонни да приемем, че мнението му по казуса "Пеевски" е основано на професионална преценка. Важното е, че този човек, облечен с най-високата тога на българската държавност, стана жалък участник в политическите борби. 

Хвърлянето на кал по институцията Конституционен съд без нито едно доказателство по същество, намеците, твърде примитивни при това, клишетата за мафиотски сили и сценарии, произнесени от такъв човек по този начин, са недостойни, конюнктурни и затова долнопробни. Като включиш окафевения вентилатор, пръска навсякъде. Това е аксиома, съдия Ненков.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
20
съдебни помощници- до №16
|
нерегистриран
21 ноември 2018, 20:42
1
0
някой знае ли с какъв конкурс са назначени въпросните съдебни помощници? Обявен ли е такъв? На какво правно основание?
19
*************************************************************************************************
|
нерегистриран
20 ноември 2018, 20:00
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
18
Моля ?
|
нерегистриран
19 ноември 2018, 15:18
6
0
Решението на КС за Истанбулската конвенция било политическо? А бе юнак я виж какво пише в Конституцията за половете и брака, па после ми разправяй приказки трансджедъризма и свободния избор на пол. Аз това и на пет ракии не мога да го приема за в съответствие с Конституцията. Крадеца вика дръжте крадеца.
17
конституционен кът
|
нерегистриран
18 ноември 2018, 13:42
9
0
До коментар [#8] от "666":
Безсрамник!
Е, ти пък чакаш баш пък от този да се засрами ! Едно време Аристотел е казал, че чувството на мярка и срам са едни от най-важните добродетели, наред със справедливостта. Но някак си е неудобно към самия Аристотел да го споменаваме редом с името на този човек.
16
Милко Балев
|
нерегистриран
18 ноември 2018, 13:36
16
0
До коментар [#13] от "Българин":
Да попитам аз като обикновен гражданин какво е цифровото изражение на заплатата на конституционен съдия? Интересно е какво получават срещу едно дело на една две години.
Получават към 8000 лв месечно. Като се пенсионират след 9 години, вземат 20 заплати накуп към датата на пенсионирането. След това те си определиха специални пенсии, равняващи се на 85% от заплатите им, т.е. пенсии към 7000лв до живот. Отделно- почивки в Евксиноград, дипломатически паспорти, имунитет, пътувания в чужбина за "обмяна на опит" на държавна сметка, банкети, конференции, командировки, секретарско и шофьорско обслужване, охрана. Делата им ги пишат съдебни помощници и сътрудници, те само ги прочитат и подписват. Имат работа по два часа на седмица. Едно време и членовете на Политбюро на ЦК на БКП не са живели така царски. Впрочем, настоящият председател на КС, ги знае тия работи от дядо си. "Демокрация ли ? Хи, хи, хи, хи...", както е възкликнал бай Ганьо.
15
Румен Ненкоф
|
нерегистриран
18 ноември 2018, 09:39
20
-1
Е кво като съм бил партиен секретар на БКП в Софийския районен съд бе. Кво като съм бил делегат на 14 конгрес на БКП. Имал съм качества, работил съм за народа, оценили са ме хората. След 90-та година минах към СДС. Те дойдоха на власт. Обслужвах костовиста - пияндето Иван Григоров. Пак работих за народа. Осъдих Тодор Живков на втора инстанция. След това СДС ме вкара в Конституционния съд. Но дойде ГЕРБ на власт. Тогава минах към ГЕРБ. Трябва да се живее. Оправих делата във Върховния касационен съд на едно момче от ГЕРБ. Много беше закъсало това момче. Пак работих за народа. Винаги съм работил за народа. И малко за себе си. Съвсем малко. Колкото да не умра от глад. И пак ще работя за народа. Имам сили. Знам как се прави. Не съм помияр. Търся си нов господар. Ослушвам се, кой ще дойде на власт, за да яхна вълната. Ако сегашните останат, аз съм с тях. Уредих сина си за депутат. Много е близък с Цецо. Нищо че навремето го арестуваха за хулиганство в Бургас.И пак работя за народа тапанари. А вие яжте ми гюдерията...
14
Румен ЧЕРВЕНков
|
нерегистриран
18 ноември 2018, 01:11
12
0
Високоплатен служител на олигархията, бивш комунист. А и децата знаят, че бивш комунист, бивше ченге и бивша проститутка няма. Жена му- на служба в общината и после в КЗК, синчето- в другата власт -"законотворец" , а бащата в новото Политбюро- т. нар. "Конституционен съд". Кръгът се затваря чрез приемствеността на др. Ненков- от делегат на последния партиен конгрес са неговата Партия- с главно "П" според указанията на ЦК на БКП-той ги знае тия работи- до пишман седесар и "демократ". Е, чини ли си масрафа-т.е. цената на човешкото достойнство- да се продаде човек за дългогодишно слугуване на дявола ?
13
Българин
|
нерегистриран
17 ноември 2018, 16:41
9
-1
Да попитам аз като обикновен гражданин какво е цифровото изражение на заплатата на конституционен съдия? Интересно е какво получават срещу едно дело на една две години.
9
|
нерегистриран
16 ноември 2018, 16:05
28
-2
До коментар [#1] от "Поводи за съжаление .....":
Всъщност повод за съжаление е този тип "журналистика" залагащ на тотално оплюване без никакви аргументи . Какъвто и да е Ненков , кое от казаното от него не е вярно ??? На един конституционен съдия се пада по едно дело на година , срещу огромна заплата и абсурдни привилегии. За един бивш върховен съдия е фрапиращо колко малко се работи в КС и Ненков го е споделил. Това не е оплюване , а е реалност и се знае.


Да, Ненков не казва нищо ново, нищо, което ние да не знаем. Но защо се възмущава от това, след като 9 години не е имал против да участва в този срам?! Тук иде реч не за общоизвестните истини, а за наглостта да се правиш на партизанин след 9 септември.
8
666
|
нерегистриран
16 ноември 2018, 15:43
28
-5
Безсрамник!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно