Обновена  19 ное 18:40
Прокуратурата поиска забрана да напускат страната за Иванчева и Петрова
Съдът бави близо месец протеста на прокуратурата за домашния арест на Петко Дюлгеров
Администрирането на протеста и изпращането на делото на въззивната инстанция според процесуалния кодекс е изцяло в правомощията на съда, постановил протестирания акт, а не на Специализираната прокуратура, уточняват от обвинението
Съдът бави близо месец протеста на прокуратурата за домашния арест на Петко Дюлгеров

Специализираният наказателен съд, в който съдия Иво Хинов гледа делото за подкуп в особено големи размери срещу бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова, бави близо месец придвижването на протеста на Специализираната прокуратура срещу решението му да осовободи под домашен арест третия обвиняем в процеса – Петко Дюлгеров - към въззивния съд. Това стана ясно от съобщение на Специализираната прокуратура, в което е посочена хронологията на събитията от задържането на Иванчева, Петрова и Дюлгеров досега.

С изрично разпореждане на съдия Хинов от 25 октомври Петко Дюлгеров е с наложена мярка за неотклонение "домашен арест", като в случая той е освободен директно от залата, което се явява изключение. "Съгласто чл. 342, ал. 1 от НПК, на 1 ноември 2018 г., в рамките на предвидения 7-дневен срок, Специализираната прокуратура внесе протест срещу определението на първоинстанционния съд. Съгласно чл. 344, изречение 2 от НПК първоинстанционният съд, след изтичане на срока за обжалване, следва да изпрати делото и протеста на въззивната инстанция", уточняват от Специализираната прокуратура. 11 дни по-късно, на 5 ноември съдията разпорежда, че изпращането на протеста, касаещ Дюлгеров, в Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС) следва да бъде отложено във времето. Чак на 16 ноември 2018 г., след поредното гледане на мерките за неотклонение на Иванчева и Петрова, той разпорежда изпращане на протеста спрямо домашния арест на Дюлгеров на АСпНС по компетентност. Причините, по които администрирането на протеста е отложено, остават неясни.

След повече от месец на свобода, въпреки че престъплението, за което Дюлгеров е обвиненен, предвижда наказание "лишаване от свобода" от 10 до 30 години затвор, предстои разглеждане на протеста на прокуратурата от въззивния съд по отношение на Дюлгеров. АСНС трябва да разгледа и протеста срещу изменението на мерките за неотклонение на Иванчева и Петрова от 16 ноември 2018 г., когато СНС отново определи незабавното им осовбождаване, още докато са в съдебната зала. То обаче бе спряно от въззивния съд още в същия ден, след като Специализираната прокуратура веднага внесе протест срещу него.

От обвинението уточняват също така, че "администрирането на протеста и изпращането на делото на въззивната инстанция според процесуалния кодекс е изцяло в правомощията на съда, постановил протестирания акт, а не на Специализираната прокуратура".

Прокуратурата иска забрана за напускане на страната за Иванчева и Петрова

 

Прокуратурата е поискала от Специализирания наказателен съд да забрани на намиращите се в ареста Дecиcлaвa Ивaнчeвa и Билянa Πeтpoвa да напускат страната.

 

Искането на спецобвинението ще се гледа от съдия Иво Хинов във вторник, казаха за БНР от защитата на отстранената като кмет на "Младост" Иванчева и бившата ѝ заместничка Петрова.

 

В петък магистратът промени мерките им неотклонение – от "задържане под стража" на "домашен арест", но прокуратурата светкавично протестира определението и Апелативният съд спря изпълнението му.

 

Юристи коментираха, че е прецедент да се иска ограничителна мярка, каквато е зaбpaнaта зa нaпycĸaнe нa cтpaнaтa, при положение че Иванчева и Петрова продължават да са в ареста.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
9
иван
|
нерегистриран
20 ноември 2018, 11:29
2
0
Очевидна е глупавата фиксация на някои медии в Хинов, заради решенията му по мерките на Иванчева и сие, но ще ми е интересно как ще го славословят като им натресе след време големите наказания по делото. В блиц пък излезе изключително идиотска и манипулативна статия от Крачунов за дело на Хинов от 2006г.
8
RRR
|
нерегистриран
20 ноември 2018, 10:37
2
0
Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако искате все пак да го видите, натиснете тук.
 
Като знам багажа на гениите от спец прокуратурата,особено на Ачката Кънев от Елхово, който и за разследващ на кражби не ставаше, да не говорим за другите гении, не се учудвам, че изобщо не са наясно какво правят.
7
|
нерегистриран
19 ноември 2018, 22:31
11
-3
Съдията си плаща, защото не е подлога, не е зависим за съжаление, не е страхлив, не е посредствен и не е поръчкаджия и корумпиран и няма как да е удобен! Сигурно след медийната атака, ако не почне да слуша, ще му измислят нещо по-сериозно, но хора като него само могат да ни служат за пример-да ни мотивират да сме независими, почетени, обективни, добре познаващи закона, а не конюнктурата!
6
|
нерегистриран
19 ноември 2018, 19:18
19
-4
От цялата работа разбрахме’ че прокуратурата е внесла протеста последния възможен ден и след като излязоха статии че няма да протестират Домашния арест, Не че в Специализираната прокуратура е разрешено да се мисли’ но страх лозе пази! И между впрочем 💦Правен свят да не противопоставя прокуратурата на съда, защото резултата не е в полза на първите! И още нещо за неграмотните- незабавното освобждаване в производството по чл, 270 от НПК е правилото, а изключението е да спреш изпълнението до произнасяне на горната инстанция! Факт е, че прокуратурата не е атакувала незабавното освобождаване,
5
АХА
|
нерегистриран
19 ноември 2018, 18:59
7
-7
Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако искате все пак да го видите, натиснете тук.
 
После като кажа, че между съдиите има големи боклуци и корумпета, те се сърдят, все едно са едно цяло! ССБ, нещо по темата да се изходите???
4
112
|
нерегистриран
19 ноември 2018, 18:39
11
-6
Ивовщинки разни...
3
ДЖЕНДЪР
|
нерегистриран
19 ноември 2018, 17:38
17
-7
Това е Иво Хинов.
2
|
нерегистриран
19 ноември 2018, 16:46
11
-5
Ужас.
1
|
нерегистриран
19 ноември 2018, 16:45
11
-4
Ужас.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно