Лозан Панов опозори съдебната система
Съдия Ангел Павлов от СРС потвърди глобата от 1000 лв. на председателя на ВКС за неподадена имуществена декларация
Лозан Панов опозори съдебната система

Председателят на ВКС се яви лично пред СРС по делото на Лозан Панов срещу Сметната палата, снимки: Канал 3

Лозан Панов опозори съдебната система. Съдия Ангел Павлов от Софийския районен съд (СРС) е потвърдил наложената от Сметната палата глоба в размер на 1000 лв. за неподадената от председателя на Върховния касационен съд (ВКС) имуществена декларация за 2016 г., научи "Правен свят". Самото атакуване от Панов на наказателното постановление на Сметната палата даде повод за коментари, че е недостойно и позорно "съдия №1" да търси по съдебен път отмяната на засягащи го  актове, издадени от независими държавни институции. "Всеки друг може и трябва да си търси правата в съда, аз обаче не мога да карам мои подчинени да решават дела, по които съм страна", казва през 1999 г. в интервю покойният вече председател на ВКС Румен Янков.

Решението все още не е публикувано на сайта на съда, тъй като е в процес на заличаване на личните данни.

В началото на 2018 г. председателят на Сметната палата Цветан Цветков издаде наказателно постановление срещу Лозан Йорданов Панов за неизпълнение на законовото изискване да декларира имущественото си състояние за 2016 г., като крайният срок за това е изтекъл на 30 април 2017 г. В тази връзка на Панов бе наложено административно наказание, изразяващо се в глоба в размер на 1000 лв. Постановлението незабавно бе обжалвано пред Софийския районен съд.

Преди да му бъде наложена глобата от 1000 лв., Сметната палата, която се вля в Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), е опитала многократно да обясни на Панов изискването на Закона за публичност на имуществото на властимащите. От материалите по делото се разбира, че поради бездействие председателят на ВКС е нарушил чл. 4, ал. 1, т. 2 във връзка с чл. 4, ал. 4 от ЗПИЛЗВДДД, за което носи административно-наказателна отговорност. Панов възрази пред Сметната палата, като се е позовал на промените в Закона за съдебната власт, с които от 2017 г. магистратите вече се отчитат пред Инспектората към ВСС. За членовете на ВСС, какъвто по право се явява и Лозан Панов, обаче е продължило да важи изискването за деклариране на имуществото и пред Публичния регистър на Сметната палата. Оказва се, че от всички членове на Висшия съдебен съвет, към 30 април миналата година, Панов е единственият, който не е спазил задължението да се отчете едновременно пред ИВСС и пред Сметната палата. Той е отказал да направи това и след като е бил надлежно сезиран за пропуска от Сметната палата.

Този отказ на председателя на ВКС да спази закона доведе и до проверка на Националната агенция за приходите (НАП), която установи несъответсвие между реалните доходи и декларираното от страна на Панов за над 100 000 лв. Вследствие на това от приходната агенция са изпратили резултатите от ревизията на КПКОНПИ, която по надлежния ред призова председателя на ВКС да даде обяснения за установеното несъответствие. Той обаче се укри от антикорупционната комисия и категорично отказа да обясни устовения от НАП недеклариран доход.

Очакванията са, че Лозан Панов ще атакува глобата на Сметната палата и пред въззивната съдебна инстанция.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
39
Кнстантин
|
нерегистриран
20 декември 2018, 01:07
0
0
Лозан Панов трябва да стане главен прокурор!!! Доказано непоклатим!! За влияние камоли за корупция неможе да става и дума!
38
До Предходния
|
нерегистриран
21 ноември 2018, 15:18
4
-1
Вземи си прочети Конституцията! И виж как се правораздава и с ЗНА. Даже даден закон да не е отменен. И как се осъществява съдебен контрол върху върховната власт на Върховна одитна институция.
37
x до №№№ 7,10 и 11
|
нерегистриран
20 ноември 2018, 14:29
3
-4
Лош/според вас/ закон,но закон!!! Да сте чували тази сентенция...?Аз я чух за първи път преди 50 години от М.Андреев,лека му пръст...
36
Суверена
|
нерегистриран
20 ноември 2018, 13:02
3
-6
На кого вяра да имаш,а.От осанна, до разпни го има само пет дни.После,обаче,Иссус става Бог.Нека този път изчакаме да съмне.Светлината иде.Без нея нищо не става.Той уми срама от очите на магистратите, за да не бъдат линчувани от своя народ.Доказва, че е Човек.Страда и се бори с вяра като всички нас. Не се дуе и не праща полиция срещу опонентите си.Не че не може.Употребява само словото и разума, за да се защити.Де да бяха всички като него...
35
Въпрос на чест
|
нерегистриран
20 ноември 2018, 10:26
13
-2
Е да жали. Черен лебед на поле е6. Нали така Смислов? Пък да видим що за съдебна институция си съградил в АССГ с логистиката на кака Венче. Във Варна и Бургас стана вече ясно. За София е интересното? Или това е най-здравата къщичка на трите прасенца, а? От ДАНС се интересуват.
34
Белведере, 1 март 1941 година
|
нерегистриран
20 ноември 2018, 10:13
20
-4
Панов просто няма полезен ход и е МАТ. Нищо ново не е научил от пребиваването си във Виена и нищо старо не е забравено. Жалко. За лебедите в езерото.
33
до 23
|
нерегистриран
20 ноември 2018, 10:11
6
-11
Аре стига с тая военна служба. Вие като сте я "отбили" какво става от вас - коментатор по форуми и сайтове в Интернет. Доволен ли сте, че живеете такъв живот?

Тая държава има тежка съдба, защото населението й основно се състои от такива разбирачи, като вас.
32
Баскервилското куче
|
нерегистриран
20 ноември 2018, 10:01
16
-5
Антропофагия в съдебната система. Как за нула време от съдия в СРС ставаш председател на ВКС. Как Калпакчиев скачаш от Районен в Апелативен? Как Капко Костова от СРС си право във ВКС? Учредяваш ССБ и КОЙ зарежда керосина, а? С любезното съдействие на Америка за България.
31
НЕ НА СТРАХА!
|
нерегистриран
20 ноември 2018, 09:49
12
-3
Май си требе в СРС да играе Голямата метла, а? Панов бранеше като Орлица кадрите от ПУЦ, на Пеевски, на кака Венче, на Червенобузко, на Вальо Топлото, на Статуквото и... Ето го резултата. Младите като се харесват, пък и да се вземат. Горчиво!
30
Кучето на Павлов
|
нерегистриран
20 ноември 2018, 09:27
13
0
Покажи главата на Господаря на хората. Тя си заслужава. Ха ха ха. Българското правосъдие изяжда председател на ВКС.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно