130 години от първия Закон за адвокатите в България

Висшият адвокатски съвет посреща 130-годишен юбилей с книга, посветена на значението на Конституцията в съдебния процес. Неин автор е известният преподавател по конституционно право проф. Пенчо Пенев. Тържественото честване на годишнината от приемането на първия закон за адвокатите ще има в сряда в Народния театър.

Законът за адвокатите е приет на 22 ноември 1888 г. Негов архитект е тогавашният министър на правосъдието д-р Константин Стоилов. С името на д-р Стоилов се свързва началото на модерното законодателство в българската съдебна система. През 2005 г. 22 ноември е обявен за ден на българската адвокатура. 

Ралица Негенцова, председател на Висшия адвокатски съвет: 22 ноември е ден не само на празнуване, той е ден и на равносметка какво е направила адвокатурата, какво счита, че трябва да направи оттук нататък, за да можем да бъдем в крак с времето.

Специално за празника за първи път беше представена книгата на преподавателя по конституционно право професор Пенчо Пенев. "Адвокатът, Конституцията, приложимото право" е помагало за юристи, журналисти и изследователи. Целта на книгата е да обърне внимание върху значението на Конституцията за съдебния процес.

Проф. д-р Пенчо Пенев: Конституцията за съжаление много малко се ползва в рамките на традиционното правосъдие, макар възможностите за това да не са никак малки. Целта на книгата е да насочи адвоката към възможностите, които има.

В сряда по случай годишнината на тържествена церемония в Народния театър ще бъдат наградени изявени адвокати от цялата страна.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно