Мерките на шестима по делото за радиклален ислям бяха променени от "парична гаранция" в "подписка"

Вещо лице по делото срещу Ахмед Муса Ахмед и още 13 обвиняеми за радикален ислям си направи самоотвод. Д-р Сефер Хасан се отказа от изготвянето на съдебно-теологична експертиза, като изтъкна лични семейни причини и служебна ангажираност. Това стана причина Окръжен съд-Пазарджик да потърси съдействие от Висшия ислямски институт за определяне на друго вещо лице. На поредното заседание по делото беше променена и мярката на шестима от подсъдимите.

Назначената от съда съдебно-теологична експертиза по делото за радикален ислям се оказа, че не е изготвена. Назначеното вещо лице д-р Сефер Хасан съобщи, че е получил призовка за съдебното заседание преди седмица и не е знаел за какво е призован. Той поиска да си направи отвод като вещо лице, тъй като се грижи за онкоболния си баща и има прекалено голяма служебна ангажираност. Защитниците на 14-те подсъдими и прокурор Васил Малинов настояха на вещото лице да се даде по-дълъг период от 6 месеца, за да изготви експертизата. 

Съдът обаче прецени, че д-р Сефер Хасан е изтъкнал сериозни причини, за да откаже възложената му задача затова реши да изпрати писмо до Висшия ислямски институт, с което го задължава да посочи друго вещо лице-специалист в областта на Ислямската теология. Защитата на шестима от подсъдимите поиска по-леки мерки.

Съдът реши, че тъй като Ерджан Смаил, Йосиф Минчев, Александър Иванов, Райко Карталов, Веселин Стефанов и Ненко Щерев се явяват на всяко съдебно заседание и нито едни път не са станали причина за отлагане на делото следва да се уважат техните искания. Така мерките им за неотклонение бяха променени от "парична гаранция" в "подписка". 

Определението подлежи на обжалване и пред Пловдивския апелативен съд. 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно