Пенсионер не може да е държавен служител

Пенсионери няма да може да бъдат назначавани като държавни служители. Тази промяна в Закон за държавния служител беше одобрена от бюджетната комисия към парламента късно в четвъртък с приемането на второ четене на бюджета за 2019 г. Всички държавни служители, които вече получават и пенсия, ще бъдат освободени с едномесечно предизвестие. Ведомствата ще получат от НОИ списък на служителите, които вече са упражнили правото си на пенсиониране и трябва да бъдат освободени. За хората в администрацията, които са на трудов договор и не са държавни служители, промяна няма. 

Пенсионери ще може да бъдат назначавани като държавни служители само временно по заместване заради отсъствие на титуляра. Целта на промените е да се даде път на младите за кариерно развитие в администрацията, обясниха депутатите.

Минималният месечен осигурителен доход за земеделските стопани и тютюнопроизводители да стане 400 лв., реши още бюджетната комисия като подкрепи предложението на депутата от ГЕРБ Десислава Танева. Кабинетът беше предложил минималният осигурителен доход на фермерите да бъде повишен от 350 лв. на 560 лв.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно