Обновена  26 ное 15:06
Ръководителите на Областна служба "Изпълнение на наказанията" в София и на сектор "Арести":
Килията на Иванчева е 16 кв. м с тоалетна, вода и парно
В менюто на арестантите задължително има месо, риба, включително и десерти. Застояла, мухлясала и негодна храна не се дава, категоричен е комисар Росен Милотинов
Килията на Иванчева е 16 кв. м с тоалетна, вода и парно

Десислава Иванчева и Биляна Петрова, снимка:БГНЕС

Килията на кметицата на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова е 16,4 кв. м. Вътре имало собствен санитарен възел, течаща вода, постоянно парно отопление и прозорец. Това заявиха комисар Росен Милотинов - началник на Областна служба "Изпълнение на наказанията" в София и Маргарита Дойчинова - шеф на сектор "Арести" в същата служба по "Нова телевизия".

Двамата отрекоха твърденията на Иванчева и Петрова за лоши условия в ареста. Бившата кметица и заместничката й са задържани по обвинения в искане на подкуп от бизнесмена Александър Ваклин, за да придвижат документите за строителство на жилищен комплекс. Двете бяха задържани при показен арест на столичния бул. "В. Левски" през април.

Условията в ареста са еднакви за всички, увери Дойчинова. След жалбите на Иванчева и Петрова килията била дезинфекцирана, а прозорецът - измит. "В менюто на арестантите задължително има месо, риба, включително и десерти. Застояла, мухлясала и негодна храна не се дава. Краставиците, които бяха показани, вероятно са подхвърлени по време на свиждане. Ненарязани краставици в ареста не се дават", заяви комисар Милотинов.

Той отрече и твърденията, че след всяко свиждане двете са събличани чисто голи, за да бъдат проверени."Няма такова нещо. Проверката се прави с металодетектор, без да се събличат", каза комисар Милотинов.

Дойчинова пък обясни, че задължително веднъж седмично на всеки арестант се прави медицински преглед, а при неотложност - незабавно.

И МП потвърди, че условията в ареста съответстват на закона

 

От Министерството на правосъдието (МП) също опровергаха информацията, че условията в ареста, в който пребивават Десислава Иванчева и Биляна Петрова, не съответстват на законовите изисквания.

 

Според изнесената от правосъдното ведомство информация:

 

Арестът на бул. „Г.М. Димитров“ №42 и арестът на ул.“М-р Г.Векилски“ №2 са съобразени и отговарят на условията за пребиваване на задържани лица, в съответствие с чл.43 от Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража /ЗИНЗС/. Всички задържани лица в двата ареста са поставени в еднакви условия за пребиваване, които са необходими за поддържане на физическото и психическото им здраве, и уважаване на човешкото им достойнство.

 

Спалните помещения /килии/ в арест „М-р Г. Векилски“ №2 са еднотипни като изграждане и оборудване. Те отговарят на изискванията за минимална жилищна площ от 4 кв. м. в спално помещение за всяко задържано лица и са оборудвани със самостоятелни легла за настаняване, метални маса и столове, метални шкафчета за съхранение на разрешени вещи и предмети. Във всяка килия има достъп до дневна светлина чрез два прозореца, укрепени със защитни решетки, които се демонтират през лятото, а през зимата достъпът до свеж въздух се осъществява чрез метални клапи. Във всички спални помещения се осигурява изкуствено осветление – постоянно и резервно. Изградена е аспирационна система, която осигурява непрекъсната циркулация на въздуха в килиите и общите помещения.

 

Всички помещения разполагат със собствен санитарен възел с непрекъснат достъп до течаща вода. Санитарният възел е отделен от останалата част на килията с масивна преградна стена с височина 1,2 м. Подът на санитарния възел е с трайно подово покритие – плочки теракота, а стените са облицовани с фаянсови плочки, което дава възможност хигиената в помещението да се поддържа на необходимото ниво. Хигиената в килиите се поддържа от задържаните под стража лица, на които се предоставят необходимите препарати и средства за поддържане – кофи, метли, парцали и др.

 

На всяко задържано лице най-малко два пъти седмично се осигурява време за къпане. Всекидневно, при тяхно желание, се осигурява достъп до топла вода за хигиенизиране на помещенията, в които пребивават, личен тоалет и пране на дрехи и бельо, както и други нужди по тяхно искане.

 

Всяко задържано лице има право на храна – закуска, обяд и вечеря, като в двата ареста тя се доставя три пъти на ден от Затвора - София. Храната отговаря на разпоредбите на ЗИНЗС, според които следва да е достатъчна по химически и калориен състав, съгласно таблици, утвърдени от министъра на правосъдието, съгласувани с министъра на здравеопазването и министъра на финансите.

 

За нуждите на задържаните лица в двата ареста има обособени лавки, в които е предоставена възможност с лични средства да пазаруват хранителни и битови продукти по избор. Задържаните под стража лица могат да получават хранителни пратки и други разрешени вещи по време на свиждане, които могат да съдържат до 5 кг. хранителни продукти и до 5 кг. плодове и зеленчуци. Според нормативната уредба, те биват подлагани на проверка от надзорно-охранителния състав на ареста.

 

В двата ареста се осигурява ежедневен престой на открито на задържаните лица през светлата част на денонощието. В ареста на ул. „М-р Г.Векилски“ № 2, престоят на открито се осъществява в обособени три отделни заграждения във вътрешния двор на ареста, с цялостен достъп до външна среда с пряка слънчева светлина, естествен достъп и циркулация на свеж въздух, гимнастически уреди.

 

Задържаните под стража лица имат право на телефонни разговори за времето от 08:30 ч. до 17:00 ч. на определените за целта места - престой на открито и арестните коридори.

 

Обискът на задържаните лица и претърсване на помещенията, съгласно ЗИНЗС, се извършва планово и извънредно при наличие на основания за откриване на неразрешени вещи и предмети. Обискът на задържаните лица се извършва от длъжностни и поемни лица от същия пол, по начин, който не уронва достойнството на задържаните лица.

 

Към двата ареста има обособен Медицински център, който осъществява медицинска помощ и грижа за всяко задържано лице. Центърът се състои от директор, който се намира в ареста на ул.“М-р Г.Векилски“ №2, лекар ординатор, отговарящ за задържаните лица в ареста на бул. “Г.М.Димитров“ № 42, лекар по дентална медицина, който обслужва задържаните лица от двата ареста, фелдшер и медицинска сестра. Към Медицинския център са привлечени външни специалисти-консултанти: невролог, кардиолог и дерматолог, които осъществяват консултации на място, без да е необходимо допълнително извеждане на задържаните лица. На задържаните лица всяка седмица се осъществява амбулаторен медицински преглед. При спешна необходимост, прегледът е незабавен. Задържаните лица при необходимост и по съответен законоустановен ред биват настанявани за лечение във външни болнични заведения.

 

Всяка жалба и сигнал на задържано в ареста лица се проверява от горестоящия административен ръководител. За последните шест месеца в ареста на ул. „М-р Г.Векилски“ №2 са постъпили 109 жалби и сигнали само от три задържани лица с претенции относно битовите условия в ареста. Задържаните лица са уведомени по надлежния ред за резултатите от проверките. Проверки се извършват и от Инспектората по чл.46 от Закона за администрацията към министъра на правосъдието.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
7
|
нерегистриран
29 ноември 2018, 09:48
1
-1
Видимо Иванчева е лишена от достъп до професионален фризьор! Достатъчно е да се видят снимките й и веднага става ясно. А щом е пъпчасала - значи и от козметик. За какво е взимала тия големи рушвети, ако ще я показват по медиите чорлава и пъпчасала?
6
Поручик Ржевски
|
нерегистриран
27 ноември 2018, 18:58
2
-1
Всички вярваме на мутрата Милотинов.
5
Ана
|
нерегистриран
27 ноември 2018, 14:04
7
-2
Чак се размечтах да попадна в ареста. Въпросът ми е обаче следният: Защо след като двете арестантки пребивават в ареста почти луксозно, беше отказан достъпът до килията им на журналистите. Нали няма от какво да се притесняват, защо медиите да не влязат вътре, да направят снимки на лукса и ни запознаят с него?
3
?
|
нерегистриран
26 ноември 2018, 16:31
14
-4
Килията на кметицата на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова е 16,4 кв. м. Вътре имало собствен санитарен възел, течаща вода, постоянно парно отопление и прозорец...килията била дезинфекцирана, а прозорецът - измит. "В менюто на арестантите задължително има месо, риба, включително и десерти. Застояла, мухлясала и негодна храна не се дава... има обособен Медицински център, който осъществява медицинска помощ и грижа за всяко задържано лице...лекар ординатор..., лекар по дентална медицина..., фелдшер и медицинска сестра. Към Медицинския център са привлечени външни специалисти-консултанти: невролог, кардиолог и дерматолог, които осъществяват консултации на място, без да е необходимо допълнително извеждане на задържаните лица. На задържаните лица всяка седмица се осъществява амбулаторен медицински преглед. При спешна необходимост, прегледът е незабавен...

Ами то това не е ли непостижима мечта за милиони пенсионери, цял живот работили неуморно и плащали безотказно всякакви данъци, осигуровки и издръжки? Ами ако тези милиони пенсионери разберат за тези условия и се втурнат и те да искат такива условия с претенцията, че никога през живота си не са нарушавали никакви закони, какво ли ще стане? Да очаквам ли изтриване на въпросите и цитатите от статията?
2
|
нерегистриран
26 ноември 2018, 13:20
6
0
"Краставиците, които бяха показани, вероятно са подхвърлени по време на свиждане. Ненарязани краставици в ареста не се дават"

Ето какъв бил проблемът!
1
рядко тъпите парчета
|
нерегистриран
26 ноември 2018, 11:28
5
-2
Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако искате все пак да го видите, натиснете тук.
 
А защо не се дават ненарязани краставици в ареста? Може да искат да си ги запазят по-дълго време свежи и да си ги ръбат на следващия ден?
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно