Доклад на ЕС уличава чешкия премиер в конфликт на интереси

Ключово становище на правната служба на ЕС уличава министър-председателя на Чехия Андрей Бабиш в конфликт на интереси като ръководител на правителството и неговия бизнес, предаде АФП. Очаква се документът, видян от агенцията, да окаже допълнителен натиск над премиера милиардер, който миналата седмица оцеля при вот на недоверие в парламента, поискан заради предишни твърдения за измами със субсидии от ЕС. 

В поверителният доклад с дата от 19 ноември адвокатите на Съюза заключили, че бизнес връзките на Бабиш нарушават законите на ЕС и могат да послужат за основание да се поиска от чешкото правителство да връща евросубсидии. В същото време обаче адвокатите на Еврокомисията посочили, че според европейското законодателство първо националните власти трябва да разрешават такива конфликти.

Последните обвинения се фокусират върху средства от ЕС, платени през 2018 г. на холдинга "Агроферт" на Бабиш. Адвокатите на ЕК смятат, че двойствената му роля като премиер бизнесмен "представлява конфликт на интереси", тъй като лица на публични длъжности не трябва да решават за плащания от ЕС на компании, върху които имат контрол. Еврокомисията започна разследване на "Агроферт", след като чешки активисти за прозрачност на управлението настояха, че Бабиш остава фактическия собственик на конгломерата въпреки неговите ходове за дистанциране от бизнеса.

Бабиш отхвърли обвиненията, като каза: "Не съм в конфликт на интереси. Действам стриктно според закона, както е приет от парламента". "Не управлявам или контролирам доверителните фондации", добави той. 

Европейската "Зелена партия" призова Бабиш да прекрати всички връзки с "Агроферт" и разреши конфликта на интереси, като посочи, че ако не го направи трябва да подаде оставка като премиер. В изявлението ѝ се настоява ЕС да се заеме със случая. "Колко е реалистично чешките чиновници да постановят нещо срещу техния премиер", пита партията.

Европейската комисия отказа да коментира изтеклата информация от поверителния доклад, която първо се появи в британския в. "Гардиън" и френския в. "Монд". Но посочи, че отблизо следи жалбата срещу чешкия премиер и е в контакт с властите в Прага. "Макар националните власти да са първата инстанция за предприемане на необходимите мерки Комисията също има отговорност за защитата на финансовите интереси на съюза", добави ЕК.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно