Съдилища спират като лавина искове за конфискация

Дела за отнемане на имущество за милиони, за което има съмнение, че е придобито от незаконна дейност, се прекратяват като лавина от септември тази година в няколко съдилища в страната. Само за последните три месеца подобна участ е сполетяла 5 дела за отнемане на имоти на обща стойност около 25 млн. лв. Формалната причина е, че Комисията за борба с корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), както е цялото име на "Антикорупция", не е внесла искове в съда в рамките на година и три месеца или най-късно година и девет месеца след старта на проверката за несъответствие.

Едно от последните прекратени дела е за конфискация на имущество за 11 млн. лв. от подсъдими, които са членове на организирана престъпна група за данъчни престъпления. Определението е на Софийския градски съд и е от 3 октомври. Ден по-рано - на 2 октомври, с решение в същия дух излиза и Разградският окръжен съд. Той пък прекратява дело за конфискация на имоти за 349 616,06 лв. На 30 октомври друг състав на разградския съд също слага точка на процес за отнемане на имущество на обща стойност от 285 291,87лв. Вълната продължава - на 8 ноември същото се случва и с дело за конфискация на имоти в размер на 244 308,77лв., пак в Разград. Едно от първите прекратени дела от тази поредица е от септември. То е във Варненския окръжен съд и е за имущество за 10 450 656,87 лв. "Прави впечатление, че тази тенденция се забелязва в разградския и варненския окръжен съд", коментираха адвокати. При всички тези дела се посочва, че по закон комисята извършва проверка за несъответствие между доходи и имущество в рамките на година. Може да я удължи с още 6 месеца, след което в рамките на три месеца трябва да внесе иск в съда. Ако не го стори, губи правото си да иска отнемане на имущество.

Казусът стига и до Върховния касационен съд, който на 18 юли тази година образува тълкувателно дело. Всъщност прекратяването на делата нараства лавинообразно след това. До него се стига, защото се оказва, че не всички върховни съдии са на едно мнение. Според няколко съдебни състава на оглавявания от Лозан Панов ВКС неспазването на сроковете "не представлява абсолютна процесуална пречка за възникване на правото на иск на комисията".

От решението на ВКС, което е насрочило делото за февруари догодина, зависи съдбата на десетки дела, смятат юристи. До този момент не може да се каже колко от тях ще бъдат засегнати. Комисията в момента води 315 дела по втория закон за отнемане на незаконно придобитото имущество, който беше отменен в началото на 2018. И още около 500 по първия закон, отменен през 2012 г.

Всеки момент се очаква да излезе и още едно тълкувателно решение, което да каже дали при прекратено наказателно производство може да се внася иск за отнемане на имущество. То също може да стопира искове за милиони. Според Николай Колев, който е шеф на териториалната дирекция на КПКОНПИ във Велико Търново, гражданите и комисията са равнопоставени в процеса пред съда. "Делата за отнемане се развиват по същите правила, по които се развива всяко едно гражданско дело. Най-общо може да кажем, че лицата доказват в процеса източниците на средства за придобиване на имуществото си. Житейски, всеки от нас е наясно откъде са средствата за придобиване на имуществото му", смята Колев. По думите му гражданската конфискация не е наказание.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно