Удостоверения за български произход са издавани без критерии
От началото на годината ДАБЧ е издало 30 000 документа за получаване на български паспорт
Удостоверения за български произход са издавани без критерии

Димитър Владимиров, снимка: БГНЕС

Няма критерии за удостоверение на български произход. Няма регламент, няма процедура в нито един нормативен документ. Това заяви временно изпълняващият длъжността председател на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Димитър Владимиров, http://www.bgnes.com/bylgariia/politika/4625868/цитиран от БГНЕС. 

Владимиров бе изслушан от депутатите в Комисията по политиките за българите в чужбина, където даде информация за актуалното състояние и изпълнението на задачите, възложени на ДАБЧ до края на 2018 г. Според него дейността на агенцията не е добре регулирана нормативно, а Законът за българите, живеещите извън Република България, по който тя работи, дори няма правилник за прилагане. "При всички положения, след случилото се на 29 октомври, беше затруднена дейността на агенцията. Функциите на главен секретар и председател все пак са доста важни, дори за формирането на бюджета на Агенцията и разплащането по него. По отношение на работата с граждани, Агенцията спря работа само за една седмица, когато настъпи събитието. Иначе продължаваме да си изпълняваме дейността по план", подчерта Владимиров. 

В края на месец октомври председателят на ДАБЧ Петър Харалампиев бе арестуван след разследване на корупционна схема за незаконно издаване на удостоверение за българско гражданство, а при спецакцията в агенцията задържани бяха общо над 20 души. С обвинения по-късно се сдобиха само четирима - председателят, главният секретар на агенцията и още двама души. При проверка в банковата касета на секретаря Красимир Томов бяха открити над половин милион лева. Впоследствие премиерът Бойко Борисов обяви, че е възможно Агенцията да бъде закрита. 

По отношения на удостоверителната дейност, Владимиров увери, че граждани продължават да бъдат приемани, а удостоверенията – издавани. "През 2017 г. сме приели 15 500 заявления и сме издали 21 000 удостоверения. За 2018 г. сме приели 15 300 и сме издали 30 000, т.е. съумяваме да обработваме натрупаните назад във времето", увери Владимиров. 

В изслушването си той обясни, че през последните години агенцията е проверявана от 7 различни институции – ДАНС, Софийска градска прокуратура, Върховна административна прокуратура, НСлС, Икономическа полиция, отново Върховната административна прокуратура и Инспектората на Министерски съвет. "През този период два поредни зам.-министъра са пускали сигнал до прокуратурата, че ДАБЧ издава незаконно удостоверения за български произход. Преди 2010 г. агенцията никога не е била проверявана", разказа Владимиров и обясни, че причината е именно вмененото през месец март 2010г. задължение на агенцията да издава удостоверение за български произход. 

Междувременно депутатите взеха отношение и по предложението на премиера агенцията да бъде закрита. Интересно сравнение направи Юлиан Ангелов от "Обединени патриоти". Според него не трябва да се преустановява дейността на институцията заради действията на нейния ръководител, а за пример той даде столичната Община "Младост" и задържаната кметица Десислава Иванчева, обвинена във взимане на подкуп. Според Ангелов единственият вариант ДАБЧ да бъде закрита е ако се направи Министерство за българите зад граница.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
2
Марко
|
нерегистриран
06 декември 2018, 03:50
5
-1
Ама не е така,тъй като е имало такъв критерии "кеш пачки"...

1
Ставри
|
нерегистриран
05 декември 2018, 21:15
3
-1
Интересно как ще измъкнат русенския войвода.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно