АСНС отмени определението на първата инстанция
Десислава Иванчева и Биляна Петрова остават в ареста
Здравословното състояние на двете подсъдими не налага освобождаването им от ареста, не е нарушено и правото им на защита, смята въззивният съд
Десислава Иванчева и Биляна Петрова остават в ареста

Десислава Иванчева и Биляна Петрова, снимка:БГНЕС/Архив

Състав на Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС) с председател Веселина Вълева и членове Димчо Георгиев и Даниела Росенова отмени определението на съдия Иво Хинов от Специализирания наказателен съд (СНС) и остави в ареста Десислава Иванчева и Биляна Петрова, подсъдими за поискан подкуп от 500 000 евро и получени от тях 70 000 евро от строителния предприемач Александър Ваклин.

Съдия Хинов освободи двете подсъдими още в съдебна зала на 16 ноември, но моменталното изпълнение на определението му бе отложено, след протест на прокуратурата и съответно решение на АСНС, че Иванчева и Петрова остават в килиите си докато въззивния съд извърши инстанционен контрол на СНС.

В определението на апелативните съдии, с което се отменя освобождаването им под домашен арест, е записано, че не е приемлива тезата на СНС, че влошеното здравословно състояние на двете подсъдими предполага по-лека мярка за неотклонение. "Видно от заключение на съдебно – медицинската експертиза, изпълнена от вещото лице А. Р., подсъдимата П. е с влошено здравословно състояние, но заболяванията й не са пречка да пребивава в следствения арест", пише в определението на магистратите относно заболяването на Биляна Петрова. Според АСНС също така, няма основание да се смята, че здравето на Десислава Иванчева до такава степен е разклатено, че да наложи освобождаването й под домашен арест. "В заключението на съдебно – психиатрична и психологична експертиза от 14.11.2018г. е отразено, че "Смесено тревожно - депресивно разстройство" е психично страдание с хроничен ход и малка вероятност за спонтанна ремисия, като се овладява с медикаментозна терапия. Тя се прилага и към момента спрямо И. и ще продължи, независимо от мястото, където пребивава - в следствения арест или домашна обстановка", смятат съдиите.

Въззивната инстанция не споделя и тезата на съдия Иво Хинов, че в условията на арест Биляна Петрова и Десислава Иванчева се затрудняват да осъществяват защитата си. "Задържането на двете подсъдими не накърнява правото им на защита, както неправилно е приел СНС. И двете подсъдими имат защитници, които им оказват високо квалифицирана правна помощ. От данните по делото е видно, че двете подсъдими не са били лишени в нито един момент от развитието на наказателното производство от възможността да се запознават лично и непосредствено с материалите по делото и да правят искания", пише в определението на АСНС.

Освен това съдиите Вълева, Георгиев и Росенова считат, че не е разколебано предположението двете подсъдими да са извършили това, в което прокуратурата ги обвинява, както и че все още има опасност те да извършат престъпление, ако са на свобода. "Продължаване действието на най – тежката мярка за неотклонение е необходимо с оглед изключително високата степен на обществена опасност на престъпленията, вменени на двете подсъдими", смятат съдиите.

Както стана ясно в края на миналата седмица, по всички производства за мерките за неотклонение на Иванчева и Петрова, в това число и настоящето, тече проверка, наредена от председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. В тази връзка 11 съдии от АСНС помолиха Пленума на ВСС да излезе със становище дали въпросната проверка сочи на тенденциозност в отношението на председателя на върховния съд към специализираните съдилища, тъй като не са налице данни за нарушения в решаването на делата, още повече, че настоящото определение на АСНС по мерките на двете подсъдими не бе известно към момента на възлагане на проверката. В по-ранните часове на четвъртък, съдебните кадровици решиха, че не е от компетентността на целия Пленум на кадровия орган да взима становище и изпратиха писмото на апелативните съдии към Съдийската колегия, която ще заседава по казуса на 11 декември.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
12
Izy
|
нерегистриран
07 декември 2018, 20:38
3
-1
Пак Росенова, нима не си спомняте последната година, колко пъти тя и още две нейни колежки връщаха МНО на пуснат от Хинов подсъдим: ще Ви кажа: 63 пъти. Що за идиотщина...
Подсъдимия бе оправдан и сега кой ще плаща... Росенова ли???
11
|
нерегистриран
07 декември 2018, 09:42
3
-11
Един болен пенсионер отишъл да се оплаче в Президенството срещу имотната мафия и само защото не си оставил пистолета у дома (вероятно защото се е страхувал да не бъде нападнат от въпросната имотна мафия) е тикнат в ареста от слугите на имотната мафия.
Но за него няма смешен плач. А за светналата червена звезда на зелена коледна елха не спира смешния плач.
Добре са си двечките в ареста. Липсва им само фризьорка-професионалистка, та да им оправи главите поне отвън, че мязат на изпаднали надзирателки от фашистки концлагер изправени пред трибунала за военно-престъпници.
10
112
|
нерегистриран
07 декември 2018, 09:27
14
0
До коментар [#9] от "Марко":
Аз не виждам смисъл да държат тези две жени повече в ареста по МН"задържане под стража",тъй като това не се налага и те няма да се укрият,нито пък ще извършат престъпление.

Тези жени са толкова наивни и такива шарани,че е било живо чудо как въобще са станали районен кмет и зам.районен кмет...
Марко, интелигентен, образован, пресметлив и далновиден човек, без скелети в гардероба, контролира ли се лесно? Погледни през последните години успелите кандидатури на административни ръководители на съдилища и прокуратури и сам ще стигнеш до извода, че мръсната пяна изплува най-отгоре, и то - не само при местното самоуправление.
9
Марко
|
нерегистриран
06 декември 2018, 22:23
17
-3
Аз не виждам смисъл да държат тези две жени повече в ареста по МН"задържане под стража",тъй като това не се налага и те няма да се укрият,нито пък ще извършат престъпление.

Тези жени са толкова наивни и такива шарани,че е било живо чудо как въобще са станали районен кмет и зам.районен кмет...
8
Позор
|
нерегистриран
06 декември 2018, 22:04
2
-5
До коментар [#7] от "Изумен":
Клут срещу Белгия.., мале, мале/решение от 12 декември 1991 на ЕСПЧ/. Направо убиха юриспруденцията на ЕСПЧ. Специализирано я убиха де...

Не е място улицата /форумът/ да решава правни казуси вместо съда. Това ли са разбиранията ви относно върховенството на закона и принципите на правовата държава като цяло.
7
Изумен
|
нерегистриран
06 декември 2018, 21:28
7
-3
Клут срещу Белгия.., мале, мале/решение от 12 декември 1991 на ЕСПЧ/. Направо убиха юриспруденцията на ЕСПЧ. Специализирано я убиха де...
6
|
нерегистриран
06 декември 2018, 20:50
3
-8
Какво ли мислят по въпроса Колтук-Илиева, Курволезич и Мяту Районния Компир?!
5
|
нерегистриран
06 декември 2018, 18:13
19
-4
До коментар [#2] от "Студент по право":
Ами да. след такова процесуално поведение ( крясъци, лъжи постоянно като кофички кисело мляко, над 100 жалби една след друга, опити в наалото за манипулиране и притискане на свидетели НЕ Е редно да бъдат пускани. Основен принцуип на правото, никой не мкже да черпи права от НЕПРАВОМЕРНОТО си поведение. Всеки има право на защитна теза, но освен това обвиненията са наистина много тежки.

А какво ше каже МП за всички преди Кралица Иванчева с подкуп за 1 милион лева, които са били в тези арести??? Тези други жени по малко - хора ли са, по - малко българи и европейци ли са? Всички сме равни, дори и бившите кметове


младеж,дай си бележника,да пиша една 2-ка в него!
4
112
|
нерегистриран
06 декември 2018, 17:06
13
-23
Ивчо явно е поел ангажимент и при всяко искане ще има изменение на мярката, докато попадне на по-либерален въззивен състав (ех, защо СГС не му е въззив - досега не само да ги е пуснал, ами и обезщетения по ЗОДОВ по средата на съдебното следствие да им е присъдил)...
3
Tribus Verbis до студента
|
нерегистриран
06 декември 2018, 16:36
34
-14
Първи курс, нали, колега. Още не сте стигнали до наказателния процес. И по- малко четете Правен свят и Монитор, а повече правна литература. Малко практика на ЕСПЧ също не вреди.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно