Обновена  07 дек 19:13
Без грим и бижута
Баневи искат на свобода, за да си гледат децата, съдът ги остави в ареста
Милионерското семейство отрича обвиненията за пране на 1 млрд. лв., но обеща съдействие на прокуратурата
Баневи искат на свобода, за да си гледат децата, съдът ги остави в ареста

Евгения и Николай Баневи в Специализирания наказателен съд, снимка: БГНЕС

Съдия Антон Урумов от Специализирания наказателен съд остави в ареста Николай и Евгения Баневи. Има доказателства, които уличават Баневи в престъпленията, в които са обвинени. Сред тях са показанията на 20 свидетели, част от които са разпитани и пред съдия. Освен това са намерени справки и декларации, банкови сметки и документи по време на обиските, които потвърждават престъпната дейност. Наказателната отговорност на Николай Банев и Евгения Банева се ангажира за 7 престъпления от общ характер. Според прокуратурата от 2005 г. до задържането им в Ница през октомври 2018 г. Николай и Евгения Баневи са източили четири предприятия, укрили са десетки милиони данъци и са изпрали повече от 1 млрд. лв.

Галин Стоянов, който е бил главен счетоводител на завод "Полимери", свидетелствал, че цялата дейност и приходи на дружеството "Полимери" били от добиване на скрап. Дружествата, наемани за рязане на скрап, били препоръчвани или свързани с Банев. Освен това Стоянов твърди, че приходите отивали за ремонт и обзавеждане на дома на Баневи и за образование на децата им. Други свидетели обяснили още, че дружествата били умишлено водени към фалит. Всички приходи от предадените на скрап машини постъпвали в специално създадени сметки, за да не влизат в сметките на "Полимери". Има и данни за държане на имущество, придобито от престъпна дейност, заключи съдът.

В организираната престъпна дейност, ръководена от Николай Банев, той е бил подпомаган от майка си Мария Банева и съпругата си Евгения. 

Според спецсъда милионерското семейство има адрес в България и няма опасност да се укрие, но може да извърши друго престъпление. Доводите от личен и семеен характер не са достатъчни, за да бъдат освободени Николай и Евгения Баневи, реши още Специализираният наказателен съд. Решението не е окончателно.

Семейството прие оставането си в ареста спокойно като само нервната усмивка на лицето на Евгения Банева издаваше нейното напрежение. След края на заседанието двамата размениха няколко думи с роднините и техните близки, които бяха в съдебната зала, пише в-к "24 часа".

"Обвинението е пълен абсурд! Аз съм майка на три непълнолетни деца, моето желание е да бъда пусната под гаранция, за да изпълня моя основен дълг", заяви преди началото на съдебното заседание Евгения Банева, която се появи в спортно облекло, без типичните за нея масивни бижута и силен грим. 

"Само ще кажа две думи. Вие мисля, че имате икономическа грамотност. Представяте ли си, за да изперете 1 милиард колко оборот трябва да иматe? Сигурно оборота на 4-5 български министерства", коментира и Николай Банев. 

"Напълно ще съдействаме на прокуратурата, за нас е много важно това дело да излезе и ние да бъдем невиновни, защото нямаме намерение с моя съпруг да живеем като бегълци от нашата собствена държава до края на нашия живот", заяви още Банева. 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
9
|
нерегистриран
10 декември 2018, 13:26
1
0
"Милионерското семейство отрича обвиненията за пране на 1 млрд. лв."
Не са милионери, бе! Не са! Милиардери са щом става дума за 1мл.!
Обаче в една медия пишеше, че било направено изявление, че престъпленията за милиони се доказвали трудно, а за милиард - направо невъзможно.
За милион - няма закон. За кокошка няма прошка.
Интересно дали парите ще бъдат върнати на България или просто ще преминат в нечий друг частен джоб?
8
Каубои
|
нерегистриран
07 декември 2018, 19:23
11
-16
Най-адекватния Главен Прокурор е Цацаров браво !
7
|
нерегистриран
07 декември 2018, 17:51
21
-5
До коментар [#6] от "нерегистриран":
Как пък разбра какви са намеренията на прокуратурата?! Да не би по обвиненията и коментарите на Гешев?!
Прав си, намеренията на прокуратурата никой не може да разбере. Най-вече от коментарите на Гешев!
6
|
нерегистриран
07 декември 2018, 16:50
12
-3
Как пък разбра какви са намеренията на прокуратурата?! Да не би по обвиненията и коментарите на Гешев?!
5
Зачуден
|
нерегистриран
07 декември 2018, 16:33
17
-1
Как така, хем напълно ще съдействащ на прокуратурата, хем искаш делото ти "да излезе" и да бъдеш невиновен. В случая прокуратурата няма никакво намерение да ги оневинява, така че съдействайки и, фактически помагаш на обвинението срещу себе си! Интерна защитна линия.
4
|
нерегистриран
07 декември 2018, 16:24
12
-4
До коментар [#1] от "Бананев":
Аз пък си мислех, че искат на свобода, за да си гледат салдата по банковите сметки...
Той баш компира вече ги е запорирал, така че няма нищо за гледане!
3
|
нерегистриран
07 декември 2018, 16:15
15
-7
Тези двамата с колкото и да бъдат одрусани, все ще е малко. Затова няма да бъдат одрусани, а само изтръскани при поредното клъцване опашката на гущера.
1
Бананев
|
нерегистриран
07 декември 2018, 16:06
32
-5
Аз пък си мислех, че искат на свобода, за да си гледат салдата по банковите сметки...
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно