Три месеца след трагичния инцидент
6 години затвор за шофьора, убил на пътя балетиста Мартин Чикалов
Присъдата подлежи на обжалване пред Апелативен съд-Варна
6 години затвор за шофьора, убил на пътя балетиста Мартин Чикалов

25-годишния Петър Здравков

25-годишният Петър Здравков, който през септември уби на пътя балетиста Мартин Чикалов, бе осъден на 6 години затвор от Варненския окръжен съд. До ефективното наказание се стигна, след като подсъдимият призна вината си и поиска делото срещу него да се гледа при условията на съкратено съдебно следствие.

Така за причинената смърт на балетиста от варненската опера от неправоспособния водач Петър, шофирал с превишена скорост на оживен варненски булевард, съдът му определи наказание 9 години лишаване от свобода, но след редукция заради признатата вина наказанието му бе намалено с една трета, съобщават от прокуратурата.

В обвинителната си пледоария представителят на Окръжната прокуратура поиска съдът да определи наказание над средния размер за престъплението по член 343, ал. 3, буква "б" от НК след редукцията. Това деяние се наказва с лишаване от свобода от 3 до 15 години. Прокурорът припомни, че неправоспособният водач е бил самонадеян, въпреки че никога не е имал шофьорска книжка, шофирал е с превишена скорост и след пътно-транспортното произшествие е избягал и се е укрил.

Неправоспособният Петър Здравков шофирал преди катастрофата с 114,6 км в час по бул. "Приморски", а в момента на удара в тялото на балетиста скоростта на автомобила му е била 77 км в час. Управлявал е автомобила си без очила, въпреки че от детската си възраст е бил с далекогледство и е трябвало да носи очила както за близко,така и за далечно разстояние. 

След пътно-транспортното произшествие Петър напуска мястото и се укрива от органите на реда. Не е бил открит на адреса на родителите си на 10 септември тази година, където е бил адресно регистриран. Обявен за общодържавно издирване. Една на следващия ден, след разговор с адвокат, той се явил в ОД на МВР. Междувременно подал заявление за регистрация на друг адрес, на който живеел негов приятел, у когото оставал понякога да нощува. Съседите от адреса на родителите му го описват като агресивен младеж, който след забележки за вдигане на шум отмъщавал чрез увреждане на автомобилите им, за което е бил заведен на отчет като непълнолетен. За шофиране без правоспособност подсъдимият е бил наказван с актове за административни нарушения.  Съдебно-химическата експертиза пък открила в кръвните проби на Петър кокаин и канабис.

Присъдата на Варненския окръжен съд подлежи на протест и обжалване пред Апелативния съд.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
2
|
нерегистриран
13 декември 2018, 09:15
1
-6
А какво стана с прегазения от Радев-баща инвалид? Защо след като Радев го прегази изобщо не го показаха дали е жив по медиите. Пуснаха само един телефонен разговор, в който някой каза, че сам си бил виновен, ама не се разбра дали това е живия инвалид или някоя от мъртвите души, благодарение на чийто гласове Радев син спечели президентските избори.
1
|
нерегистриран
12 декември 2018, 18:18
3
0
Скот!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно