На първо четене
Парламентът обезсили спорното Тълкувателно решение на ВКС за гражданската конфискация
Мястото за политика и приемане на закони е Народното събрание, коментира Хамид Хамид от ДПС по адрес на върховните съдии
Парламентът обезсили спорното Тълкувателно решение на ВКС за гражданската конфискация

Хамид Хамид, народен представител от ДПС, снимка: БГНЕС

Със 116 гласа "за" , 6 "против" и 25 "въздържали се" парламентът прие на първо четене промените  в Закона за противодействие на корупцията, с които се обезсилва спорното Тълкувателно решение № 4/2016 г., обявено от Върховния касационен съд (ВКС) точно преди седмица. 

Спешността на мерките бе обусловена от Тълкувателно решение, в което се казва, че прекратяването на наказателното дело е абсолютна пречка за внасяне на иск за гражданска конфискация. Това постави под риск отнемането на незаконно придобито имущество за поне 22 млн. лв.

Новите изменения предвиждат незаконно придобито имущество да се отнема в полза на държавата и при прекратено наказателно производство. Предлага се също сроковете за конфискация, предвидени в закона, да отпаднат. В понеделник в 18 часа ще изтече и срокът за законодателни предложения преди второто четене на закона.

Промяната бе гласувана почти без дебат в пленарна зала, а единственото изказване бе на депутата Хамид Хамид от ДПС. "Някой промени правилата на футболния мач, след като той беше започнал. Мач, благодарение на който България получи най-положителния Мониторингов доклад от много време насам. Може да сте сигурни, че огромната заслуга за това е на работата и дейността на КПКОНПИ. Сега, с този законопроект, вносителят предлага да възстановим правилата", заяви Хамид от парламентарната трибуна. Призовавайки народните представители да подкрепят промените Хамид подчерта, че те са "подобаващ отговор" на опитите да се променя българското законодателство "отвън". ДПС ще предложи преди второ четене двойно да бъдат удължени сроковете за извършване на проверка от КПКОНПИ, съобщи още Хамид. Ако предложенията бъдат приети, проверката ще продължава до две години, а удължаването й ще е със срок от още 1 година. Това се налага заради случаи, при които е необходима международна правна помощ, уточни депутатът, който е зам.-председател на Правната комисия. 

"Ако някой иска да се занимава със законодателство, с политика – да участва в избори, да дойде в Народното събрание и да го прави", коментира още Хамид, без да назовава поименно Лозан Панов, който лично бе председателствал Общото събрание на Гражданската колегия на ВКС когато спорното решение е обсъждано. 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
17
RRR
|
нерегистриран
16 декември 2018, 20:31
1
-4
Благодарим.Нещо по същество за "обезсилването" или хабер си нямаш по въпроса.
16
RRR и до RRR
|
нерегистриран
16 декември 2018, 19:45
2
-2
Баси "магистратите" сте и двамата - тролове некви...
15
RRR
|
нерегистриран
15 декември 2018, 22:45
1
-5
Ами честито, продължавай в същия дух.
14
До RRR
|
нерегистриран
15 декември 2018, 21:25
8
-1
Отново бъркаш тролче! За,разлика от теб аз съм магистрат. От 17 години и ще продължа бъда толкова, колкото аз реша! Докато виждам смисъл и се справям! А ти през целият си живот ще си едно и също - платено куче, лаещо по поръчка!
13
RRR
|
нерегистриран
15 декември 2018, 18:42
1
-6
Вярно ли.Блажени да вярващите.На мен пък ми приличаш на типичен следноемврийски аут.
12
До RRR
|
нерегистриран
15 декември 2018, 16:21
7
-2
Не, не си магистрат! Иска ти се, но не си. Трол си, платен трол!
11
До предходния
|
нерегистриран
15 декември 2018, 15:50
7
-2
Прочети си чл. 1 "всезнайко"! Щото този не е онзи вашия чл. 1. Партийната организация на ВКС вече не се ползва с власт по вашия чл. 1. И наистина /за твое/ сведение се обсъжда и подготвя проекта за нова, понеже в главите на повечето от вас все още кънтят залповете на Аврора, а... мина повече от век другарю!
10
|
нерегистриран
15 декември 2018, 12:36
8
-4
До коментар [#1] от "Крайно време беше ":
Да им се каже на самозабравилите се и безотчетни съдии, че няма да сме първата съдебна република в света! Лошото се положи и бетонира с тази Конструкция - соцсъдиите станаха несменяеми и самовъзпроизвеждащи се. Днес ВСС извърши поредното безобразие. С новата Конституция всички съдии трябва да са изборни и мандатни, за да се тури края на това змийско гнездо наречено за благозвучие съдийска независимост и самоуправление! От КОЙ? От онзи В ИМЕТО НА НАРОДА.

Бих Ви предложил първо да се научите на правилен български книжовен език, после- да изучите науката право, а не политология (познавана от Вас само на цветово ниво) и тогава - да се включвате във форуми, в които нямате място. Гледайте си, моля, работата и не прекроявайте Конституцията. Много качества са нужни за това, а подцеяването им е показател за интелектуален недоимък.
9
RRR
|
нерегистриран
15 декември 2018, 10:35
7
-6
Верно прост народ пише, само Лозанчовци са си в главите.И Лозанчо и Сотирко са временни, много такива като двамата отдавна ги няма, но аз все съм си магострат. със собствено мнение.Всичко това не променя факта, че заглавието е тъпо, понеже юристите, за разлика от теб, знаят какво значи обезсилване на решение.
8
|
нерегистриран
15 декември 2018, 08:22
11
-5
До коментар [#5] от "RRR":
Обезсили ли го, голямо заглавие, цепи правото.

Практически не е ли така, трол грозен лизановски?
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно