Данаил Кирилов за последните предложения за промени в антикорупционния закон:
Няма да има вечно проверявани
В предложенията присъстват помощни и допълващи функции, които имат в голяма степен полицейски характер дотолкова, доколкото да облекчат работата на КПКОНПИ във взаимодействието ѝ с органите на МВР, коментира председателят на правната комисия
Няма да има вечно проверявани

Данаил Кирилов, снимка:БГНЕС/Архив

Няма да има вечно проверявани, след промените в антикорупционния закон, това заяви пред БНР председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов. Той подчерта, че в промените са заложени определени срокове.

"В предложенията присъстват помощни и допълващи функции, които имат в голяма степен полицейски характер дотолкова, доколкото да облекчат работата на КПКОНПИ във взаимодействието ѝ с органите на МВР. Сега го казваме изрично, за да няма колебания и интерпретации", каза Кирилов относно идеите, включващи използването на маски и принудително довеждане на хора и допълни, че законопроектът не предвижда нови правомощия на Комисията, а става дума за детайлизиране на действащите такива.

За предложението шефът на антикорупционната комисия да ползва кола и охрана от НСО, Кирилов обясни: "Предложили сме го с оглед смисъла и значението. Това е антикорупционен орган, който извършва множество процесуални действия. Това са действия, които са срещу силните. Пазим го от всички. Има правила кога влизат в сила норми, които касаят изменения в бюджета. Ако има проблем и не е обезпечена финансово, тя би могла да влезе в сила в следващ бюджет, когато има обезпечени такива средства".

Кирилов заяви още, че се предвижда общински съветници и висши чиновници да не подават декларации поради огромния им брой: "Голям е броят на общинските съветници. Те са около шест хиляди заедно с другите лица, които заемат висши длъжности – става един огромен кръг. Те ще се проверяват на всички други основания, но няма да подават декларациите във вида, в който ги подават другите задължени лица в Закона за местната власт и местното самоуправление. Те и там подават декларация, няма да подават тази встъпителната декларация, която е за лицата, заемащи висши длъжности".

Данаил Кирилов добави, че тези предложения за изменения в антикорупционния закон ще бъдат разглеждани отделно от вече приетия на 14 декември на първо четене законопроект, който дойде във връзка със спорното тълкувателно решение на ВКС, блокиращо правомощията на КПКОНПИ относно гражданската конфискация. Така, според Кирилов, ще се осигури необходимото обществено обсъждане. "Сега започва обсъждането и дебатът. Затова разделихме двата законопроекта – този, който изисква решение на въпроса във времето, е отделен и вече е преминал на първо четене. А този, който е с отделните детайли по прилагането на действащия закон, обхваща една по-цялостна ревизия и той ще се движи с нормална законодателна скорост и не изключва обществено обсъждане – и в комисията, и с всички заинтересовани", обясни председателят на правната комисия в Народното събрание.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
9
ха,ха...ха
|
нерегистриран
19 декември 2018, 15:41
1
0
До коментар [#8] от "ot dans i koi ......":
Tova djudje shte stigne daleche , zashtoto e mnogo prost !
Ако знаеш колко много си прав!!!Смешно,смешно ,ама и много тъжно.
8
ot dans i koi ......
|
нерегистриран
19 декември 2018, 14:50
3
0
Tova djudje shte stigne daleche , zashtoto e mnogo prost !
7
избирател
|
нерегистриран
18 декември 2018, 21:09
8
-1
Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако искате все пак да го видите, натиснете тук.
 
Еййй, този бил много прост, ама много прост.......-
6
dani kirkata
|
нерегистриран
18 декември 2018, 16:12
22
-1
Какви конкретно са тези "множество процесуални действия", които председателя извършва, че се налага да го пазите от всички?
5
гошо
|
нерегистриран
18 декември 2018, 15:56
8
-2
Важното е на Юнкер да му хареса.Незнам дали скоро е ходил по голяма нужда?!-за да се намесим веднага надлежно след това!!!
4
да
|
нерегистриран
18 декември 2018, 13:44
20
-1
До коментар [#2] от "Вечно":
За вечно проверявани не знам дали ще има, но знам, че вечно прости има
..... а и простака е непобедим!
3
да
|
нерегистриран
18 декември 2018, 13:44
20
-1
До коментар [#2] от "Вечно":
За вечно проверявани не знам дали ще има, но знам, че вечно прости има
..... а и простака е непобедим!
2
Вечно
|
нерегистриран
18 декември 2018, 13:36
19
-1
За вечно проверявани не знам дали ще има, но знам, че вечно прости има
1
RRR
|
нерегистриран
18 декември 2018, 11:41
25
-1
Не очаквах, че е чак толкова нахален и толкова семпъл.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно