По предложение на ЕК
Стартира нова процедура за подбор на европейски прокурор
Желаещите могат да подават документи до 25 януари 2019 година
Стартира нова процедура за подбор на европейски прокурор

Стартира нова процедура за подбор кандидати за европейски прокурор, съобщиха от Министерския съвет. Магистратите, желаещи да се включат в подбора могат да подават документи до 25 януари 2019 година.

В началото на декември седемчленната комисия, в чийто състав влизат един от заместниците на правосъдния министър, четирима членове на ВСС, директорът на Националния институт на правосъдието и един преподавател от катедра ,,Наказателноправни науки" на Юридическия факултет на СУ "Св.Климент Охридски", излъчи шестима магистрати, допуснати до втори етап на процедурата, която се състои от два етапа - проверка по допустимост на кандидатите, въз основа на представените документи и събеседване.

След проведеното от Комисията събеседване с допуснатите кандидати е било получено писмо от комисаря за правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете Вера Йоурова и комисаря за бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер с покана за предприемане на необходимите действия от страна на българското правителство за представяне на трите кандидатури от България за позицията на европейски прокурор до края на март 2019 г. В писмото е посочено, че Комитетът по подбора съгласно Регламента за Европейската прокуратура, ще извърши преценка на кандидатите, като един от тях впоследствие ще бъде назначен от Съвета. В писмото на европейските комисари се е съдържала препоръка България да увеличи субектите, които имат правомощие да правят номинации за европейски прокурор, което е наложило и старта на нова процедура за подбор.

От Министерски съвет уточняват, че подалите до този момент документи кандидати не е необходимо да ги подават отново. Освен това, с цел да бъде осигурена прозрачност на процедурата по подбора, следва да бъде проведено публично изслушване на кандидатите.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
2
гр. Тарифа, Испания
|
нерегистриран
21 декември 2018, 15:15
2
0
До коментар [#1] от "нерегистриран":
Да не би някой да е недоволен от резултатите от събеседването и от предложеното от комисията класиране? И какви ли са те?
Не вдигнали са тарифите.
1
|
нерегистриран
19 декември 2018, 16:40
20
0
Да не би някой да е недоволен от резултатите от събеседването и от предложеното от комисията класиране? И какви ли са те?
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно