Борис Велчев: Въвеждането на пряката конституционна жалба може да е онази промяна в Конституцията, която да я актуализира

Въвеждането на пряката конституционна жалба може да е онази промяна в Конституцията, която да я актуализира. Такова мнение изрази пред Дарик радио председателят на Конституционния съд Борис Велчев. Според него страната ни няма нужда от нов основен закон, но в настоящия могат да бъдат направени някои промени. Не е нормално в 21-ви век да имаме тежък демократичен инструмент като конституционното правосъдие, до което гражданите да нямат достъп, коментира още Велчев. 

Докладът на ЕК за напредъка по Механизма за сътрудничество и проверка даде положителна оценка, това е първият положителен доклад от 2007 година насам, подчерта Боян Магдалинчев, представляващ ВСС, пред Дарик радио. Според него, системата е показала, че може да се реформира и е показала, че може да върви към промяна.

В разговора бе засегнат важният въпрос за натовареността в съдебната система. Според Магдалинчев, досега върховните съдилища са били много натоварени, с промените вече това се регулира и по справедливо се разпраделят делата между съдилищата.

Категорично трябва да се променят условита в арестите и те трябва да се приведат съобразно с европеските изсиквания, коментира темата Магдалинчев.

По отношение на проверката разпоредена от председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, по случая "Иванчева", Магдалинчев коментира, че моментът на проверка, при неприключилото дело, не е най-подходяща, а иначе тази проверка е в правомощията му.

Не се готви отстраняване на Лозан Панов като председател на ВКС, категорично каза Боян Магдалинчев и допълни, че не вижда в този момент такива основания.

Що се отнася до промените в НК, които са атакувани и от Президента пред КС, Магдалинчев коментира, че тези промени не са добре прецизирани.

Уеднаквяване на съдебната практиката по делата, които след промените в Административнопроцесуалния кодекс ще се гледат на една инстанция. Това ще бъде акцентът за следващата година в работата на Върховния административен съд. Това каза Георги Чолаков, председател на ВАС, пред Дарик радио. Той коментира и предизвикалото скандали повишаването на таксите по административните дела.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно