След указ на президента
Поправките в ЗПКОНПИ излизат в Държавен вестник
Последна преграда пред "гражданската конфискация" вероятно ще се окаже сезирането на КС от ВКС
Поправките в ЗПКОНПИ излизат в Държавен вестник

Злополучното решение на Общото събрание на Гражданската колегия на Върховния касационен съд (ОСГК ВКС) по Тълкувателно дело 4/2016 година, прието преди по-малко от 2 месеца, на практика от четвъртък ще бъде обезсилено. Това става възможно, тъй като спешните поправки в Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (ЗПКОНПИ) ще бъдат обнародвани в брой 1 на "Държавен вестник" от 3 януари 2019 година. Това означава, че президентът Румен Радев не е наложил вето на поправките, свързани с гражданската конфискация, каквито бяха очакванията на извънпарламентарната опозиция и свързаните с нея икономически кръгове. Спешните промени се наложиха след като мнозинството от върховните съдии в Гражданската колегия на ВКС приеха, че с прекратяването на наказателното производство трябва да се прекратят и исковете за отнемане на незаконно продобито имущество.

Въпреки демонстрираната от парламента воля, потвърдена и от президента, гражданската конфискация да бъде наложена като устойчив модел в борбата с корупцията у нас, очакванията са поправките в Антикорупционния закон, излизащи в утрешния "Държавен вестник", да бъдат атакувани пред Конституционния съд от ВКС.

С приетите промени Антикорупционната комисия ще може да води дела за отнемане на имущество и при прекратено производство, включително и при оправдателна присъда. На 20 декември м.г. депутатите приеха също така неприключилите проверки и производства пред съда по установяване на конфликт на интереси и налагане на административни наказания да се довършат от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) по досегашния ред.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
11
Проблемът
|
нерегистриран
03 януари 2019, 11:58
10
-3
не е в закона, а че се прилага избирателно!
10
RRR
|
нерегистриран
03 януари 2019, 10:13
11
-4
Защото са циркаджии.Като оня, дето със страх конвоирал най-опасните престъпници.
9
ТАПЧАКУРОФФ о.з. зам.-потпоручик
|
нерегистриран
03 януари 2019, 09:59
10
-4
защо служителите на комисията са се маскирали като нинджи ?
8
|
нерегистриран
03 януари 2019, 09:32
15
-4
Регистрираният на сейшелите носител на нов морал Александър Ваклин може да им стане рекламно лице.
7
Всичко е Марко втасал,та се и на хоро хванал
|
нерегистриран
03 януари 2019, 07:17
9
-9
До коментар [#6] от "Марко":
Всичко е Мара втасала,та се и на хоро хванала...

Тези глупости ще ги блокират в КС като противоконституционни,ако там все още е останала малко правна и житейска логика.
Съветът на ЕС на 06/11/2018 г. прие регламент относно взаимното признаване на решения за обезпечаване и конфискация с широк обхват на типовете конфискация по наказателноправни въпроси, като например основаваща се на стойността конфискация и несвързана с присъда конфискация. Но вие, безмозъчните тролове и лакеи, не искате да има основаваща се на стойността конфискация и несвързана с присъда конфискация.Гражданската конфискация на имуществото с незаконен източник не е обвързана с развитието на наказателния процес и приключването му с влязла в сила присъда. Според решение No13 от 13.10.2012 г. по конституционно дело No6 от 2012 г. на Конституционния съд на РБ и решение No2 от 23.05.2013 г. по конституционно дело No1 от 2013 г. на Конституционния съд на РБ., както и според правната теория, крайният резултат от проверката дава основание на Комисията да вземе решение да предяви иск за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество при наличие на значително несъответствие в имуществото на проверяваното лице. В мотивите на РЕШЕНИЕ № 13
София, 13 октомври 2012 г. по конституционно дело № 6/2012 г., докладвано от съдията Румен Ненков (Обн., ДВ, бр. 82 от 26.10.2012 г.)Конституционният съд в състав: Председател: Евгени Танчев, членове: Владислав Славов, Димитър Токушев, Благовест Пунев, Пламен Киров, Красен Стойчев, Георги Петканов, Цанка Цанкова, Стефка Стоева, Румен Ненков, Кети Маркова, ясно е заявил, че:
Като задължителна предпоставка за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество повечето правни системи изискват наличието на влязла в сила наказателна присъда за определен вид деяния, свързани най-вече с организираната престъпна дейност, корупцията и тежките посегателства върху икономическата основа на обществото. Този подход обаче се оказва неефективен в редица случаи – например, когато доказателствата категорично указват на незаконен източник на определено имущество, но същевременно са недостатъчни за постановяване на осъждане за установено по несъмнен начин престъпно деяние, както и когато възникне временна или постоянна преграда за развитието на наказателното производство в случаите на смърт на дееца, амнистия, изтичане на давностния срок за наказателно преследване, наличието на имунитет, обективна невъзможност деецът да бъде намерен, за да участва в наказателния процес, настъпило разстройство на съзнанието на дееца, изключващо вменяемостта и т.н. В тази обстановка някои държави, включително и членуващи в Съвета на Европа и Европейския съюз, са възприели и практически са реализирали идеята за гражданска конфискация на имуществото с незаконен източник, която не е обвързана с развитието на наказателния процес и приключването му с влязла в сила осъдителна присъда.
Българският Конституционен съд гарантира необратимостта на демократичните процеси в България, чието осъществяване Конституцията цели.
6
Марко
|
нерегистриран
03 януари 2019, 01:30
15
-9
Всичко е Мара втасала,та се и на хоро хванала...

Тези глупости ще ги блокират в КС като противоконституционни,ако там все още е останала малко правна и житейска логика.
5
Компир,
|
нерегистриран
02 януари 2019, 21:18
12
-7
компира око не вади...
4
Майор Земан
|
нерегистриран
02 януари 2019, 20:05
14
-17
Най-печалното в цялата тази история е, че на най-корумпираната институция /ВКС/, най-некадърното НС трябваше да й подскаже, че все още сме парламентарна република. Засега, и с всички изгледи от догодина до амина да сме президентска.
3
ДС
|
нерегистриран
02 януари 2019, 18:55
12
-13
Ржевски,сбъркал си времето.Лизан приключи.А поручици няма отдавна,лейтенанти са от близо 70 години.Ти поне до ефрейтор дослужи ли, че председателят на ВКС и редник не е бил?
2
|
нерегистриран
02 януари 2019, 17:57
15
-18
До коментар [#1] от "Поручик Ржевски":
Хващам се на бас, като залагам 10 компира, че в близките 2 години в ЗПКОНПИ ще има повече поправки отколкото е имало в ЗОП и Избирателния закон.

И ти си същият идиот като гуруто си Лизан Войвода, нека от ВКС да обикалят из полето около КС - дано намерят нещо!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно