Екстрадирахме в САЩ руския хакер, хванат у нас
Руският хакер Александър Жуков, който бе арестуван у нас през ноември по искане на американските власти, вече е екстрадиран в САЩ. Това е станало в последните дни на миналата година, с негово съгласие и с решение на Варненския окръжен съд от 28 декември. Жуков, който е познат в родината си с псевдонима Настра (бел.р. - от Нострадамус), бе задочно обвинен от американското министерство на правосъдието в злоупотреби в интернет, заедно с още петима граждани на Русия и двама граждани на Казахстан. Те бяха привлечени под отговорност малко след като гръмна скандалът с руските хакери, атакували базите данни на десетки институции в САЩ, Канада, Германия и държави от ЕС.
 
38-годишният руснак бе обявен за международно издирване от ФБР, заедно с останалите седмина за компютърни измами за поне 7 млн. долара и арестуван у нас на 8 ноември. Първоначално е отказал доброволно да приеме да бъде екстрадиран в САЩ, като е направил опити да говори със служители от посолството на Руската федерация в София и консулството й във Варна. В последствие обаче се съгласява да окаже пълно съдействие, като при показанията си обявява, че в Русия се потъпкват правата на руския народ от корумпирани представители на авторитарното правителство и затова се предава на американското правосъдие заради увереността си, че е хуманно и справедливо. От думите му станало ясно също, че се опасява от посегателство върху живота му от страна на руските служби по подобие на случая "Скрипал".
 
След ареста на 38-годишния хакер Жуков у нас стана ясно, че той е живеел в България от 2010 г., като е имал и българска лична карта. След задържането му във Варна пристигна щатски прокурор и представители на ФБР, работили по случая в САЩ. При разследването са били събрани данни от 80 сървъра и над 30 домейна. От събраните данни станало ясно, че Жуков и останалите обвинени са създали сложна инфраструктура по целия свят, от която да печелят. Били са засегнати сървъри на компютри в множество страни, като са използвани фалшиви акаунти и е генериран фалшив трафик. Схемата е действала от септември 2014 г. до декември 2016 г., като престъплението е наказуемо в САЩ с лишаване от свобода до 20 години.
 
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
1
Български хакер
|
нерегистриран
11 януари 2019, 15:47
0
0
Наше момче е, видно от статията е български гражданин и е действал от България. Но пак братките са виновни за всичко, така е измастерена статийката
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно