Прокуратурата разследва бургаския ЧСИ Тотко Колев по казуса с либийския танкер
Прокуратурата разследва бургаския ЧСИ Тотко Колев по казуса с либийския танкер

Либийският танкер "Бадр", снимка: факсимиле Нова телевизия

Окръжна прокуратура – Бургас образува досъдебно производство срещу бургаския частен съдебен изпълнител Тотко Колев заради казуса със задържания либийския танкер "Бадр", съобщиха от държавното обвинение.

В резултат на задържането на чуждия плавателен съд началника на Либийската морска администрация инж. Омар Абделла Джауши издаде заповед, по силата на която бе наредено да бъде задържан всеки кораб, плаващ под български флаг, който влезе в териториалните води на Либия, както и да се прави обстойна проверка на всички плавателни съдове и ако сред техните собственици има български фирми или такива, регистрирани в България, те също да бъдат задържани. От заповедта става ясно, че това са реципрочни мерки "в отговор на действията, предприети от българските власти" спрямо либийския танкер "Бадр".

Поради това прокуратурата е започнала разследване за това, че през периода 10 март 2018 г.  – 30 август 2018 г. в Бургас, ЧСИ Тотко Колев не е изпълнил служебните си задължения и е превишило правата си, с цел да набави за другиго облага, от която могат да настъпят немаловажни вредни последици – престъпление по чл. 282, ал. 1 от НК.

Случаят касае изпълнително производство, образувано в Районен съд – Бургас, по искане на българско дружество, претендиращо обезпечаване на свой дълг в размер на 9 250 362 американски долара, с твърдение, че му се дължи от търговско дружество, собственост на Либийската държава. Според взискателя, този дълг е бил обезпечен с ипотека върху плавателен съд – танкер. Спорът по изпълнителното дело е касаел искането претендираният дълг да бъде реализиран с промяна на собствеността върху плавателния съд. Изпълнителното дело е било спряно с акт на съда. Въпреки този влязъл в законна сила съдебен акт, частен съдебен изпълнител от Бургас е провел незаконосъобразни действия по реализация на публична продан на кораба, която е приключила с възлагане на танкера на българското дружество. Към настоящия момент плавателният съд се намира извън териториалните води на Република България. 

Досъдебното производство е образувано след постъпил в Прокуратурата сигнал от страна на адвокати, които представляват интересите на търговското дружество, собственост на Либийската държава. Той е получен в прокуратурата на 21 декември 2018 г. По него още същия ден е разпоредено извършване на проверка, уточняват от държавното обвинение.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно