В Полша задържаха бивш полски агент и служител на "Хуауей" в обвинение в шпионаж
Полските специални служби арестуваха за шпионаж китайски бизнесмен и полски гражданин, работили за телекомуникационни фирми. Според полските медии, китаецът е служител на "Хуауей" - компания, която е под наблюдение в няколко държави от съображения за сигурност. Мън Ванчжоу, дъщеря на основателя на фирмата миналия месец беше арестувана в Канада и очаква екстрадиране в САЩ по обвинения в нарушаване на санкциите срещу Иран.
 
Заподозрените са задържани за три месеца. Китаецът е директор в полския филиал на Хуауей, съобщава Полската телевизия. Полският гражданин, назован като Пьотър Д. е работил за мобилния оператор Ориндж-Полша. Обискирани са офисите на двете фирми и домовете на заподозрените.
 
Пьотър Д. е бивш служител на Агенцията за вътрешна сигурност на Полша. Според медии той е напуснал след подозрения в корупция, но без официално обвинение. И двамата арестувани рискуват до 10 години затвор. Официален Пекин изрази силно безспокойство заради ареста на китайския бизнесмен.
 
Станислав Зарин - говорител на полските служби за сигурност: Разследването е за индивидуалните действия на китайския бизнесмен, престъпления, извършени от него, и няма нищо общо с компанията, в която работи.
 
"Хуауей" увери, че спазва всички закони в страните, в които оперира.
 
Според китайските закони фирмите са длъжни да сътрудничат на националното разузнаване и критици да твърдят, че Пекин използва Хуауей като инструмент за кибершпионаж. Компанията отрича тайни връзки с китайското правителство и обяви, че е спечелила една четвърт от всички договори в света за технологията 5G (нов стандарт за пренос на данни през мобилна мрежа - бел.ред). Нова Зеландия, Австралия и Съединените щати я изключиха от участие в своите 5G мрежи. Германия е против забрана за доставчици, Великобритания още не е въвела забрана за "Хуауей", но "Бритиш Телеком" няма да използва нейно оборудване в своите 5G мрежи.
 
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно