Специализираният наказателен съд остави в ареста петима приближени на Цветан Василев
Фараонът дал 2,5 млн. лв. бонуси на обвиняемите
"Възнаградените" често пътували до Сърбия през последните четири години
Фараонът дал 2,5 млн. лв. бонуси на обвиняемите

Съдебното заседание в СНС продължи повече от шест часа, снимка: БГНЕС

Специализираният наказателен съд (СНС) задържа за постоянно в ареста пет лица, обвинени за извършени престъпления против финансовата система. Това са Васил Шуманов – бивш охранител на Цветан Василев, Венцислав Тодоров – шофьор в оръжейното дружество "Дунарит", Иван Стойков – директор на "Фина C" АД, Красимир Зарев – няма данни да има постоянна работа и Никола Киров – директор на "Дунарит" АД. Задържаните са свидетели по делото за фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ) и са сочени за приближени до укриващия се от правосъдието подсъдим Цветан Василев. Обвинението смята, че петимата са получавали нерегламентирано средства от фалиралата пирамида на банкера беглец, част от които са били връщани после лично на фараона. По делото има още две лица, които са обвиняеми - единият се издирва, а другият е на свобода, заради влошено здравословно състояние. 
 
На съдебното заседание се разбра, че по разпореждане на Цветан Василев петимата са получили в луксозни подаръчни торбички общо 2,5 млн. лв. от трезора на КТБ. Средствата са били присвоени от банката чрез фиктивни кредити и са били раздадени под формата на бонуси. Това се е случило на 18 декември 2013 г. в бившия офис на Цветан Василев на бул. "Цар Борис III" 159 в София. Прокуратурата смята, че и петимата са знаели, че "бонусите" са били присвоени от банковия трезор. Преди да получат парите Никола Киров изпратил писмо до Цветан Василев, в което настоявал да разпореди на близкия до него по това време Бисер Лазов да им преведе парите. Петимата са свързани и с търговски дружества, които са получавали необезпечени кредити от КТБ. 
 
От думите на тримата обвинители от Специализираната прокуратура, които се явиха пред съдия Пламен Панайотов от СНС, се разбра още, че четирима от обвиняемите са започнали да пътуват често до Сърбия, малко след като Цветан Василев се укри от българското правосъдие в Белград. 
 
Определението на съда подлежи на обжалване пред Апелативния специализиран наказателен съд.
 
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
5
|
нерегистриран
15 януари 2019, 16:36
1
0
Шпицкомандата на Цацаров. Правото категорично отстъпва на репресията.
4
RRR
|
нерегистриран
13 януари 2019, 10:21
22
-6
В работата на спецковците никога не е имало здрав смисъл.Логиката отстъпва на параноята и опитите за оперативни комбинации.
3
|
нерегистриран
13 януари 2019, 09:42
21
-5
някой може ли да обясни защо прокуратурата премианва към обвинения и задържане на лица за деяние отпреди пет години и за което има ДП образувано преди повече от пет години? Очевидно целите са съвсем други. Интересно е също как точно ще докажат субективния елемент, защото към онзи момент цялата държава си влагаше парите в КТБ, а Цветан Василев се прегръщаше с всеки.
2
ХА ха ха
|
нерегистриран
12 януари 2019, 23:20
15
-12
И с какво са неудобни?! Може би съда става неудобен.
1
Бай Груй
|
нерегистриран
12 януари 2019, 22:50
17
-12
Поредните отстреляни неудобни хора от поръчковия съд.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно