Обновена  17 яну 10:40
Инспекторатът към ВСС разреши институционалните срещи на магистрати с приближени на подсъдими
Нямало законови основания да се проверява срещата на председателя на ВКС с представител на НПО, защитаващ интересите на беглеца от правосъдието Цветан Василев
Инспекторатът към ВСС разреши институционалните срещи на магистрати с приближени на подсъдими

Беглецът от правосъдието Цветан Василев и Георги Б. Георгиев, събеседник и на председателя на ВКС, снимка: фейсбук-профил на Г.Георгиев

Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС) няма намерение да проверява срещата на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов с приближения до укриващия се от правосъдието банкер-беглец Цветан Василев – Георги Б. Георгиев, представляващ т.нар. Гражданско движение "БОЕЦ". Георгиев, който демонстрира близост до Василев, включително като се снима с него в лоби бар на белградски хотел, проведе двучасова среща с Панов на 9 януари т.г.
 
Официална информация за срещата от ВКС не бе предоставена. Георги Б. Георгиев информира след посещението в Съдебната палата, че председателят на ВКС се е оплаквал от действия на данъчните власти, които възнамерявали да извършват проверка на доходите и активите на съпругата му.
 
Липсва яснота какви други теми са били разисквани по време на разговора, включително дали е ставало въпрос и за висящото пред Специализирания наказателен съд (СНС) дело за фалита на КТБ с основен подсъдим Цветан Василев. Демонстративното приемане от Лозан Панов на лица, които се ползват и с медийната подкрепа на сайтове, обслужващи изцяло интересите на укриващия се фараон, даде повод за множество коментари, че така се оказва индиректен натиск от страна на председателя на ВКС и ръководещ заседанията на Съдийската колегия на ВСС върху съдиите, които разглеждат делото за източването на четвъртата по големина българска банка.
 
Освен с демонстрираната си близост с Василев, Георги Б. Георгиев е публично известен и със системните си действия по уронване престижа на представители и органи на съдебната власт, включващи отправянето на обиди и дори заплахи.
 
Въпреки това от ИВСС смятат, че нямат законови правомощия да се самосезират за срещата по реда на глава девета, раздел I "б" от Закона за съдебната власт (ЗСВ), отнасяща се до проверки за почтеност и конфликт на интереси и установяване на действия, които накърняват престижа на съдебната власт, както и проверки, свързани с нарушаване на независимостта на съдиите, прокурорите и следователите. Според ИВСС, срещата на Панов с лице, демонстрирало публична близост с укриващ се от правосъдието подсъдим, не е основание за извършване на проверка за интегритет на председателя на ВКС, защото не са налице "конкретни данни за твърдените нарушения".
 
От отговора на ИВСС до "Правен свят" излиза, че близки и приближени на подсъдими, включително и дори на такива, които се укриват от властите, могат да спокойно да искат институционални срещи с магистрати. 
 

Отговорът на Инспектората към ВСС:

 

За да предприеме ИВСС каквито и да било действия съобразно компетентността си, т. е. да започне проверка по реда на глава девета, раздел I „б“ от ЗСВ, в каквато насока е искането Ви, обаче са нужни две кумулативно дадени предпоставки:
 
- на първо място е необходимо да са налице условията на чл. 175м, ал. 1 от ЗСВ и 
 
- на следващо място, посочените публикации да съдържат конкретни данни за твърдените нарушения по чл. 175к от ЗСВ ( арг. от чл. 175м, ал. 1 във вр. с чл. 175л, ал. 5, т. 3 от ЗСВ). 
 
В статиите „Председателят на ВКС работи в тайнственост и непрозрачност. С кого се среща Лозан Панов?“ и „Лозан Панов си хортува два часа с човека на Цветан Василев в сградата на ВКС“ се излагат единствено твърдения за среща между представители на неправителствена организация и председателя на Върховния касационен съд, и то проведена в кабинета на последния. 
 
В останалата част от публикуваните материали се правят основно журналистически предположения относно предмета на разговора. ИВСС не извършва проверки на базата на предположения, а за да се самосезира му трябват конкретни данни, навеждащи на нарушение, установяването на което е от неговата компетентност.  
 
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
4
Майна ви
|
нерегистриран
17 януари 2019, 10:04
7
-17
Много добре, дори може да му носи и пари и други облаги от обвиняеми, които по презумпция НЕ СА подкупи и нямат връзка със служебното качество на Бай Лизана. Връщали му стари заеми или някаква такава благозвучна за съда и инспектората простотия.
3
Много зле
|
нерегистриран
17 януари 2019, 09:01
23
-2
Значи и с г-н Пеевски не трябва да се срещат, защото и той многократно демонстрираше "публична близост" с въпросния подсъдим ;)Айде по-сериозно, може ли всеки да знае този, с когото се среща с кого друг се среща. Това е шизофрения.
2
то по-лошото е,
|
нерегистриран
17 януари 2019, 08:43
23
-7
че разреши и извънинституционалните срещи, освен ако ЦУМ междувременно да е станало някаква институция, а аз да съм го пропуснал този момент...
1
ДокторанЧето
|
нерегистриран
17 януари 2019, 08:21
20
-7
Ужас! Сега какво да правим г-н Пеевски? Работите не са добре!
Днес да пишем ли против Панов?
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно