Висшият адвокатски съвет ще инициира законодателни промени:
Процесуално-следствени действия спрямо адвокат да се извършват само в изключителни случаи
Да се посегне на института на доверителност в отношенията адвокат - клиент означава да разрушим въобще доверието в адвокатурата, а оттам и в правосъдието като израз на държавността, пише в Отворено писмо председателят на ВАдвС Ралица Негенцова
Процесуално-следствени действия спрямо адвокат да се извършват само в изключителни случаи
Висшият адвокатски съвет (ВАдвС) ще инициира промени на законодателно ниво, които в най-голяма степен да създадат допълнителни гаранции, че провеждането на процесуално-следствени действия спрямо адвокат ще бъдат извършвани само в изключителни случаи и при строго спазване на процесуалните правила. Това се посочва в Отворено писмо на председателя на ВАдвС Ралица Негенцова по повод обиските на адвокатски кантори, свързани със схеми за пране на пари. От адвокатурата считат, че това се налага, тъй като "правната рамка и създадената практика не гарантират в достатъчна степен неприкосновеността на адвокатските книжа". ВАдвС призовава още, докато бъдат извършени законодателни промени, разследващите органи при конкретни извършени действия задължително да уведомяват адвокатските съвети, които да посочват адвокати за поемни лица, защото защитниците познават най-добре спецификата на адвокатската дейност. 
 
Темата е била обект на дискусия на заседание на ВАдвС, което се е провело в петък. От писмото на адвокатския съвет става ясно още, че Ралица Негенцова е провела среща и с главния прокурор Сотир Цацаров, на която са били обсъдени въпроси, касаещи извършените спрямо конкретни адвокати действия. "Висшият адвокатски съвет подчертава, че конституционно уреденият статут на адвокатурата предполага всеки български адвокат свободно, независимо и при спазване върховенството на правото да упражнява своята професия именно в интерес на гражданите, а оттам и на обществото като цяло", пише още в писмото на Негенцова. 
 
"В основата на адвокатската професия стои доверието между адвоката и неговия клиент. За да може адвокатът да защитава правата и законните интереси на клиентите си, законът е създал правила, които гарантират висока степен на доверителност на отношенията адвокат - клиент. Законът, като забранява на адвоката да разгласява информация по повод делата на клиента, създава и гаранция, че трети лица, включително държавни органи и институции, не могат да узнаят съдържанието на адвокатските книжа. Поради това и Законът за адвокатурата забранява разговорите и кореспонденцията между адвокат и клиент да се преглеждат, подслушват, записват, както и да бъдат изземвани или копирани.
 
Тайната на адвокатските книжа е тайна на клиента, който е поверил делата си на адвоката. Да се посегне на института на доверителност в отношенията адвокат - клиент означава да разрушим въобще доверието в адвокатурата, а оттам и в правосъдието като израз на държавността.
 
Адвокатите са онази част от всяка правна система, които като защитават гражданите, осигуряват не само правилното приложение на закона, но са и основна гаранция за осъществяване на справедлив съдебен процес", посочват от ВАдвС. То завършва с призив към всички органи, организации и граждани да уважават българската адвокатура и всеки български адвокат, като зачитат правата на адвоката като защитник. Защото адвокатът е този, който защитава Вашите права. И ако професионалните права на адвоката не са гарантирани от закона и зачитани при правоприлагането, всъщност се нарушават правата на всички.
 
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
11
Суверена
|
нерегистриран
23 януари 2019, 04:14
0
0
Поздравления до ВАдвС.Най- после се чу техния важен глас.От страх ли,или от правна немощ,едва не се измъкнаха от този казус.Добре,че свободните адвокати от ФОБА им измиха очите.Сега сериозно.Този случай, при който прокуратурата чрез разрешението на съда оказват недопустим натиск върху защитник на подсъдим по висящ процес ,си е срам за правосъдието у нас.Не сме правова държава щом се разправят така с адвокатите по делата...
10
Суверена
|
нерегистриран
23 януари 2019, 04:11
0
0
Поздравления до ВАдвС.Най- после се чу техния важен глас.От страх ли,или от правна немощ,едва не се измъкнаха от този казус.Добре,че свободните адвокати от ФОБА им измиха очите.Сега сериозно.Този случай, при който прокуратурата чрез разрешението на съда оказват недопустим натиск върху защитник на подсъдим по висящ процес ,си е срам за правосъдието у нас.Не сме правова държава щом се разправят така с адвокатите по делата...sndb95
9
|
нерегистриран
20 януари 2019, 08:06
4
-2
Адвокатът фантом-си е недосегаем-още е адвокат.
Адвокатът -който в предаване на Битиви беше позакано как заграбва чужди имоти с фалшиви ЗЗ си е още адвокат.
Адвокатите , за които Бивол писа,фалшивицирали документи, и в резултат на които са заграбени земи в южното черноморие, са си още адвокати.
8
Стига вече
|
нерегистриран
20 януари 2019, 06:54
3
-4
Празнословие, нестъпващо на НПК. Адвокатурата и нотариата не трябва да способстват за очевидни действия, които са брънка от престъпления, и после все не предполагали.
7
?!
|
нерегистриран
19 януари 2019, 19:14
5
-3
До коментар [#5] от "Сетила се Мара":
На всички е ясно,че адвокатската професия не дава защита на упражняващите я от прокурорските безобразия!
Е нали се обяви публично, нека сега прокурорите да управляват. И ето, над тях само Господ и ЦУМ ,никой друг.Те са № 1 без контролни и всичко е в специализиран
потрес. Но и тази вода ще оттече , въпрос на време. Няма нищо вечно,всичко тече.
5
Сетила се Мара
|
нерегистриран
19 януари 2019, 11:19
7
-8
На всички е ясно,че адвокатската професия не дава защита на упражняващите я от прокурорските безобразия!
4
Ей Ралице,
|
нерегистриран
18 януари 2019, 23:57
13
-8
Ами като адвокатите вършат престъпления пак ли да не ги тарашат ма.А ми то тогава ето ти ги недосегаемите.
3
Интересно
|
нерегистриран
18 януари 2019, 23:18
13
-6
От кога адвокатурата се сдоби със законодателна инициатива?
2
Борисов
|
нерегистриран
18 януари 2019, 23:16
15
0
Аз си имам адвокат - Барни Ръбъл. Многофункционален е. Но в България като ги пришпорим реват - искат прокурор, а не адвокат! Защо ли?
1
Бойко
|
нерегистриран
18 януари 2019, 22:18
14
-6
Хубаво е да се уважава адвокатурата, защото рано или късно всеки политик опира до тях.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно