Русия предупреди своите сънародници, пътуващи в България, че могат да бъдат "преследвани" по искане на САЩ
Министерството на външните работи на Русия предупреждава своите граждани, пътуващи в България за "съществуването на заплаха от преследване от страна на американските органи на реда и специални служби както в САЩ, така и по тяхното запитване в трети страни".
 
Предупреждението е публикувано на сайта на посолството на РФ в България. Повод за него е арестът на руския гражданин А.М. Жуков, който е изпратен в американски затвор.
 
Русия отново "обръща внимание на своите съграждани, които пътуват зад граница, във връзка със съществуващите там заплахи да бъдат подложени на преследване от страна на американските правоохранителни органи и служби за сигурност – както в САЩ, така и по искане на техните власти в трети страни", се казва в съобщението на руското МВнР.
 
"Игнорирайки нашите многократни настоятелни призиви за започване на сътрудничество въз основа на двустранния Договор за взаимна правна помощ по наказателни дела от 1999 г., американските правоохранителни органи предпочитат да прибягват до ареста на руски граждани по целия свят", заявяват от Москва.
 
От там припомнят, че от 2008 г. на територията на страни страни са известни 46 подобни случая, включително 7 – за 2018 г. "Например, в Тайланд беше задържан С.С. Медведев, а в България – А.М. Жуков, който бързо се оказа в американски затвор", предупреждава руското външнополитическо ведомство. 
 
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно