Специализираната прокуратура внесе обвинителен акт срещу Живко Мартинов
Бившият депутат от ГЕРБ отива на съд за суджука на Борисов
Ако не ми доставиш суджука, ще те съсипя. Айде давай, мятам те, няма да те чакам много, че си на ръба, гласят част от заплахите на политическия деятел срещу изнудвания бизнесмен от Добрич
Бившият депутат от ГЕРБ отива на съд за суджука на Борисов

Живко Мартинов с адвокатите си пред следствието, снимка: БГНЕС

Специализираната прокуратура съобщи, че е внесла обвинителен акт срещу бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов, който е обвинен за изнудване на добрички бизнесмен, с цел да набави за себе си облага от 4 тона суров суджук, 30 кг филе "Елена" и 30 кг телешка пастърма (престъпление по чл.214, ал.2, т.2, вр. ал.1, вр. чл.213а, ал.3, т.2, вр. чл.26, ал.1 от НК.)
 
През 2012-2013 г. обвиняемият Мартинов бил Общински представител на Политическа партия ГЕРБ за Добрич и се ползвал с голямо влияние в града. През януари 2012 г. той се срещнал с местния бизнесмен Антон Проданов, който развивал частна търговска дейност, т.ч. в сферата на производството и търговията с месо и месни продукти. Двамата се познавали добре и Мартинов директно поискал да му приготви и достави един тон суров суджук от различни видове месо, в т.ч. еленско. Изрично заявявил и намерението си да не го заплаща, изтъквайки общественото си положение и влияние, но и отправяйки му заплахи. Обяснил, че количеството е голямо, защото ще го носи на министър председателя Борисов и на други "високи хора" от ГЕРБ. Заявил, че ако поръчката за суровия суджук не се изпълни, ще съсипе
Проданов, защото вече бил вкаран в списъка на лицата с фирми, които трябва да дават. Мартинов уверил, че нямало нищо по-лесно от това да изпрати данъчните да му разбият бизнеса, и че когато реши, може да го вкара и в ареста.
 
Проданов знаел, че Мартинов са ползва с голямо влияние в града и не подложил на съмнение възможностите му да изпълни закните си, още повече, че били отправени в присъствието на други две лица. По това време срещу бизнесмена се водели две досъдебни производства, едното от които за данъчни престъпления (НОХД №418/2013г. по описа на ОС-Добрич). Затова решил да купи с лични средства необходимите продукти за приготвянето на суджука в поисканото от Мартинов съотношение - 60 % телешки шол, 20 % свински бут, 10 % еленско месо, 9 % адитиви и 1 % подправки. Готовият суджук Проданов доставил лично в офиса на Мартинов в центъра на Добрич с личния микробус на свой познат.
 
Двадесет дни след този случай, в началото февруари 2012 г., искането за тон суров суджук – безплатен и приготвен по същия начин, се повторило. Опитът на Проданов да се противопостави бил париран с думите: "Акъли не искам, действай по-бързо, че съм ти вдигнал мерника и гледай суджука да е пак хубав като предишния". Отправил и поредната заплаха: че "Ако не ми доставиш суджука, ще те съсипя. Айде давай, мятам те, няма да те чакам много, че си на ръба.". Проданов отново бил принуден да склони да достави на Мартинов още един тон суджук, суровините за чието производство осигурил пак с лични средства.
 
Същото искане Мартинов направил още два пъти. През март 2012 г. към "поръчката" на тон суров суджук били добавени 30 кг филе "Елена" и 30 кг телешка пастърма. За да мотивира Проданов, Мартинов отново напомнил: "Нали знаеш, че ми струваш един телефон да те вкарам в ареста. Ще трябва да даваш, докато реша аз. Иначе си пътник." В резултат на упражнената принуда бизнесменът отново финансирал купуването, производството и доставката на поисканото количество. През януари на 2013 г., след поредната "поръчка" на тон суджук "за премиера Борисов",  Проданов се възпротивил рязко. Но пак бил принуден да приеме: "Нали си знаеш урока. Иначе мачът е свирен за тебе. Гледай да не стане грешка със суджука, защото ако не му хареса, си свършил".
 
Според заключението на назначената оценителна експертиза на Проданов са нанесени "значителни имуществени вреди" на обща стойност 36 168,20 лв. (за суровините, производството и доставката на 4 тона суров суджук и по 30 кг филе "Елена" и телешка пастърма). Така от януари 2012 г. до януари 2013 г., при условията на продължавано престъпление – с четири деяния, Мартинов осъществил изнудване с цел материална облага, за което се предвижда наказание от 5 до 15 г. лишаване от свобода, глоба от 5000 до 10 000 лв. и конфискация до една втора от имуществото. Живко Мартинов е с мярка за неотклонение "Парична гаранция" в размер на 20 000 лева. Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото.
 
Няма данни Бойко Борисов да е получавал и едно парче от исканите от Живко Мартинов суджук, пастърма и други месни деликатеси.
 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
4
Какво стене със суджука ? Тоя сам не го е ял.
|
нерегистриран
29 януари 2019, 16:58
2
0
Мартинов да каже,къде е дянал суджука и с кои авери от групировката са се облажили. четири тона никак не са малко а и високите хора с мераци за суджук не са малко.
3
Един от Враца,
|
нерегистриран
29 януари 2019, 16:51
0
-1
а защо е пропуснато, .......... “ казаното ще ти изпратя данъчните да ти разбият бизнеса.?, заканата /ако е казана /изцяло важи за семейството ни, но е наложена от НАП Враца и ТД на НАП В.Търново по изпълнителни дела№№21938/2002г.,26436/02г.и 58/10г.НАП Враца,която закана през 2007,08 и 2010г. беше изпълнена чрез държавна принуда -опис ,чрез явен търг,начислявайки върху 4%ДТ по ГПК,данък/лихва /в/у лихва в размер на 19 хиляди лева,без вземането да е на НАП,а на окръжните съдилища Враца ,Видин и Монтана,отхвърлили исковете ни по ЗОДВПГ.Като по ИД№58/10г.НАП Враца ,,извършиха опис и явен насрочен търг,върху несеквестируемо недвижимо имущество на съпругата ми, с равни права като съпружеска общност върху недвижимия имот и не длъжник по ИД №58/10г.без да е уведомена за това със съобщение в нарушение на чл.239/1/вр. с чл.259/1/ и чл.261т.1 от ДОПК.,за да не може Тя да обжалва на осн.чл.266 и 269 от ДОПК,с което е лишена да се защити срещу принудителното изпълнение,за целта е отстранена от публичния изпълнител от недвижимият имот ,въпреки ,че е собственичка по нотариален акт върху него ,което е с чист умисъл тъй като и отнемат права върху имота ,а оттам и правото да се жалва срещу ефективното принудителното изпълнение в кръга на публичната продан, за което умишлено е лишена от евентуално класиране за участието и в търгът и защити имот нейна съсобственост. Правният интерес е обоснован с отказа на ПИ да прекрати изпълнителното дело,в частта на собствеността на съпругата ми ,не длъжник по ИД №58/10г. й което задължително е налагало оспорване по съдебен ред ,които ни е отказан от окръжен съд ,и административен съд Враца ,и докзава ,че гореописаният грабеж е бил несъвместим със Закона.
2
|
нерегистриран
29 януари 2019, 15:46
6
0
До коментар [#1] от "Дс":
Голям смях :))))да станеш за резил за едни 30 бона :))))))
Не е за трийсетте бона.Манталитетни са причините и много характерни за Шайката.
1
Дс
|
нерегистриран
29 януари 2019, 12:37
6
0
Голям смях :))))да станеш за резил за едни 30 бона :))))))
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно