Румънката Лаура Кьовеши води в конкурса за главен европрокурор
Бившата ръководителка на румънската Национална дирекция за борба с корупцията Лаура Кодруца Кьовеши се е класирала на първо място в конкурса за главен прокурор на Европейската прокуратура след интервю пред жури от специалисти по право от Европейския съюз, съобщава информационният сайт Зиаре. 
 
Журито е съставило списък от трима одобрени кандидати за висшия пост, като Кьовеши е на първо място, следвана от Жан-Франсоа Бонер (Франция) и Андрес Ритер (Германия).
 
Списъкът е бил изпратен до председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, както и до румънския министър на правосъдието Тудорел Тоадер в качеството му на председател на Съвета по правосъдие и вътрешни работи в рамките на румънското председателство на ЕС. 
 
От този списък ще бъде избран победителят в конкурса за поста от Европейския парламент и Европейския съвет чрез консенсус. Гласуването в ЕП и в Съвета ще се състои в края на февруари и в началото на март.
 
Според регламента европейският главен прокурор има 7-годишен мандат, който не може да се подновява. 
 
Европейската прокуратура, която се очаква да заработи от 2020 г., ще разследва и изправя пред съда извършителите на престъпления, които засягат финансовите интереси на ЕС, като и трансграничните случаи на корупция, пране на пари и данъчни измами, при които щетите са на стойност над 10 милиона евро.
 
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
2
МДА
|
нерегистриран
05 февруари 2019, 12:55
5
-1
Ами сега? Колко тона помия изляхте по нея?
1
|
нерегистриран
05 февруари 2019, 11:06
7
-1
ЧЕСТИТО НА ШИШКОВЦИТЕ!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно