Регистрацията на колите и в частни сервизи
Първоначалната регистрация на автомобилите ще може да се прави и в частни сервизи (специализирани пунктове за технически преглед), не само в КАТ.
 
Това предвижда проектът за Закон за пътните превозни средства, по който вече има консенсус между Пътна полиция и "Автомобилна администрация". Липсата на разбирателство досега между двете ведомства стана причина другите два проектозакона - за движение по пътищата и за водачите, да бъдат публикувани за обществено обсъждане, а този за пътните превозни средства да бъде забавен.
 
В частни сервизи освен първоначалния преглед за регистрация ще се подават и документите , а служителите им ще ги внасят в КАТ. Така шофьорите няма да са принудени да пътуват до най-близкото подразделение на Пътна полиция, ако в града им няма такова, за да регистрират автомобил. Талонът и регистрационните номера ще се издават от КАТ, а частните сервизи ще имат право да дават временните номера, ако собственикът поиска.
 
От закона е отпаднало намерението контролът на пътя на камиони, автобуси и таксита да се поеме изцяло от пътните полицаи. Така се изчиствал и вторият спорен момент, тъй като от КАТ не бяха съгласни с тези допълнителни ангажименти.
 
С този проектозакон се изпълнява и настояване на ЕК техническите прегледи да не се правят от две институции, както е досега при нас - първоначалният в КАТ, а последващите в частни пунктове.
 
По проекта за новия закон се доуточнявали последни детайли и се очаквам скоро и той да бъде пуснат за обществено обсъждане.
 
Както "24 часа" е писал, в него за първи път се регламентира дейността на автосервизите, което ще извади този бизнес на светло, ще може да се знае кога и какви ремонти са правени на един автомобил, ще може да се проследява и произходът на частите.
 
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно