Канадски дипломати съдят правителството си
Канадските дипломати, които страдаха от мистериозно влошаване на здравето докато бяха в Куба през 2017 г. съдят Отава за това, че им е отнело твърде много време да ги евакуират и да им осигурят лечение.
 
Общо 14 души, включително настоящи и бивши дипломати и техните семейства, са завели иск за 28 млн. канадски долара ($21 млн.) срещу федералното правителство, предаде АФП, позовавайки се на канадски медии. Те пострадали от вече известния като "синдром Хавана" - мистериозна болест със симптоми включващи силна мигрена, звукови и визуални нарушения.
 
Според тв Си Би Си, който направила интервюта с петима от засегнатите, първите симптоми са се появили през пролетта на 2017 г., но според тях на Отава ѝ трябвало повече от година, за да помогне на когото и да е.
 
Докато беше във Вашингтон външният министър на страната Кристия Фрийланд бе попитана какво ще каже по въпроса, тя заяви, че безопасността на дипломатите е на първо място.
 
"Няма да коментирам нищо конкретно, но ще кажа, че се срещнах с част от тези дипломати и както им казах и на тях, тяхното здраве и безопасност трябва да са наш приоритет и те имат моето съчувствие и загриженост", каза Фрийланд.
 
На 30 януари Канада обяви, че намалява персонала в посолството в Куба си наполовина в резултата от необясними симптоми. Само 8 души ще останат в дипломатическата мисия.
 
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно