Премиерът представи новия център за борба с контрабандата на горива
Искаме всеки българин да знае - от това, което се произвежда, до това, което отива до бензиностанцията, че никой не го краде и не го лъже, заяви Бойко Борисов
Премиерът представи новия център за борба с контрабандата на горива

Представянето на новия център за борба с контрабандата на горива, снимка: Канал 3

Министър-председателят Бойко Борисов участва в представянето на нов център за проследяване на движението на горивата. Презентацията се проведе в сградата на Генералната дирекция "Борба с организираната престъпност", а на нея освен представители на медиите бяха поканени и политици и главният прокурор Сотир Цацаров.

"Не само широката публика, но и политиците имат нужда да знаят повече за движението на петрола от танкера до бензиностанцията", заяви премиерът.

Очаква се с новоизградената система за 24-часово видеонаблюдение на движението на горивата от танкерите до бензиностанциите, създадена към контрабандния център на ГДБОП, да се изсветли сивия сектор с търговия с горивата. Камери ще записват движението на кораба, неговото име, географското положение и какво вози. Информацията ще се пази на специални сървъри, обясни на презентацията говорителят на НАП Росен Бъчваров.

С тази система, според Бойко Борисов, ще спрат спекулациите колко танкери са минали и за кои точно танкери става дума. "Чуваме приказки: милиарди се губят, защо не се събират милиардите и така нататък. Затова сме поканили депутати. Хубаво е политиците да си мерят приказките - първо да проверяват, след това да говорят. Вчера чух пак обратните тези. Затова искаме на българските граждани да им покажем от танкера до бензиностанцията какъв е пътят на горивото, как се контролира, как би могло да се излъже държавата и какви мерки сме взели за превенция.", заяви премиерът.

"Неслучайно казах политиците да си мерят приказките. Затова искаме да покажем на българските граждани как от танкера до бензиностанциите върви горивото. Направихме го контрабандния център, както се оказа в битката с цигарите, битката с алкохола, всяка една институция работи, но луфтовете между тях са много големи. Затова направихме този център, където цялата информация е на едно място. Да може да се ползват масивите на всяка една държавна агенция. Всички много работят, но поради липсата на стиковка, ефектът не е този, който ни се иска. Агенти, шпиони, масиви, всичко е на едно място. Екипите на ДАНС, ГДБОП ще работят съвместно в строго изолирано помещение. По този начин екипите ще се стиковат по-бързо при проверките", подчерта Борисов.

В сряда премиерът обяви, че ще се приемат и сигнали от граждани чрез специална точка за контакт. Всички следени канали ще се пазят в сървър, за да могат да се правят проверки при съмнения. Целта на контрола била да се свие контрабандата на горивата, както вече било направено при цигарите - от 34% преди около 5 години тя е сведена на 5%.

"Горивото е борсова стока. Искаме всеки българин да знае - от това, което се произвежда, до това, което отива до бензиностанцията, че никой не го краде и не го лъже. Царете на фалирали банки могат да излязат и да кажат - защо сега. Има страшна съпротива, но се работи от години. Много работа е свършена. Искаме да убедим хората до край. Ако някой извърши престъпление, ще го осъдят. Ние не можем да кажем, че няма да има престъпления. Важното е да няма възможност това да се случи", зазяви Борисов

"Амбицията ни е всяко устройство за контрол на процеса на влизане на горивата в данъчните складове и на извеждане да бъде оборудвано с видеокамера. Така ще елиминираме субективния фактор и ще достигнем по-високо ниво на контрол - работим в тази посока", уточни директорът на Агенция "Митници" Георги Костов.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно