Обновена  12 фев 14:00
Тодор Бояджиев, о.з. генерал от разузнаването:
Отравянето на Гебрев с Новичок е смешна история
Не мога да свържа фактите в някаква логическа верига между случая "Скрипал" и станалото с Емилиян Гебрев, коментира и проф. Димитър Иванов, бивш началник на Шести отдел на ДС
Отравянето на Гебрев с Новичок е смешна история

О.з. генерал Тодор Бояджиев, снимка: БНТ

Изпълнението на операциите срещу Сергей Скрипал и Емилиян Гебрев е на ниско професионално ниво и едва ли е работа на разузнавателни служби. Това коментира о.з. генерал Тодор Бояджиев пред БНТ. Той смята, че отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия миналата година във Великобритания, е вероятно акт на лично отмъщение. То е било извършено от "заслепени от мъст" разсекретени от него британци, работещи за руските служби. "Не може разузнаване да направи такова нещо. Не може Путин, офицер от КГБ, с дълга практика като разузнавач, да оторизира такова нещо", коментира Бояджиев.

Бившият разузнавач нарече "смешна история" съмненията, че българският бизнесмен Емилиян Гебрев е бил отровен с вещество, подобно на използвания срещу Скрипал "Новичок". "Ако Новичок е използван на 24 април 2015 г. и не е дал търсения резултат, кое разузнаване четири години по-късно ще тръгне да използва нещо, което се е доказало като неефективно? Това е водевилна история", каза Бояджиев.

Според него изтичането на информация по случая е станало от британските или българските служби, които са работели по версията за отравяне. След това тя е поета от политиците, за да се отклони вниманието от Брекзит.

Не разузнаванията, а партиите ще имат интерес да манипулират изборите, смята Бояджиев. Според бившия секретар на МВР и разузнавач, България не е интересна за руския президент и руските служби, тъй като не може да влияе върху решенията на ЕС. Партиите обаче са заинтересовани да спечелят вота и могат да се опитат да го манипулират. "Не Путин и разузнаванията, а партийните структури, които имат добри ИТ специалисти, ще имат задачата да помогнат да спечели тяхната партия", смята Бояджиев.

И още едно мнение на експерт и дългогодишен служител в специалните служби. Според проф. Димитър Иванов, бивш началник на Шести отдел на Държавна сигурност, в случая с Гебрев става дума въпрос за хипотезата: "с танк да се убива муха".

Проф. Димитър Иванов

"Не мога да свържа фактите в някаква логическа верига между случая "Скрипал" и станалото с Емилиян Гебрев. Няма посочен руски агент, има някакво име. Когато той е бил в България, във Великобритания нищо още не се е случило. Сега изведнъж се говори за Новичок. Нарушен е оперативният процес – когато се съберат определени данни, те се подлагат на анализ, спрямо който се изграждат съждения. Обвиняващите си противоречат един на друг", посочи проф. Иванов пред Bulgaria ON AIR. "Няма логика в тези действия. Всеки може да пусне безумна версия за себе си", подчерта той по адрес на Гебрев.

Бивш директор на Национална служба "Сигурност": "Отравянето" на Гебрев е кокошкарска история

Очевидно има атака срещу Русия в момента и трябва да се извадят колкото се може повече аргументи за руско вмешателство, изказа мнение пред БНР Иван Чобанов – бивш директор на Национална служба "Сигурност", относно случая "Гебрев". Той подчерта, че първоначалната информация по темата е от английски разследващ сайт, след което тя е била разпространена и в други медии, а оттам е започнала и кампания, в която се намесва България. "Не случайно този случай съвпадна с обвиненията за хибридни атаки, за вмешателство в избори и ред други неща", добави Чобанов.
 
Запитан дали има сходство между случая "Скрипал" и този с българския бизнесмен Емилиян Гебрев, експертът отговори: "Сходство има в политическото говорене и в пропагандния смисъл. Сходството, което излиза на повърхността като явление, е, че като опорни точки се повтаря Скрипал, Гебрев, руски служби, отрови и т.н. Това остава и в масовото съзнание и това е целта – да се говори, да се говори, а каква е истината – едва ли ще излезе някога".
 
Според него на този етап българските служби са си свършили работата. "Не винаги в оперативната работа може да излезе цялата истина", каза ген. Чобанов. Той бе категоричен, че службите ни имат ресурса да противодействат, ако има нещо конкретно. Сегашният случай с Гебрев обаче е твърде неясен. Според него е несериозна версията Русия да е пратила агенти в България, за да отрови Гебрев: "Кокошкарска е цялата история, не стои сериозно. ... Убеден съм, че службите работят и по версии източникът да е в България. От тук трябва да се търсят нещата, не толкова външна намеса. Всеки случай, колкото и да е маловажен – ако има начин да се разиграе в голямата политика, той се разиграва. Както е в случая – всеки го разиграва за неговите цели и интереси и в зависимост от това кой му плаща".
 
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
9
аха
|
нерегистриран
12 февруари 2019, 20:22
4
-2
До коментар [#8] от "Старичок":
Май това им е главния проблем на тия бивши "разузнавачи"!
Митьо никога не е бил началник на шести отдел, никога не е имал дългогодишен стаж в специалните служби, а до колко е специалист по национална сигурност, днес такива с лопата да ги ринеш все специалисти ,а нито сигурност, нито национална , нито суверенитет, нито самолет ,нито нищо има. Що се касае за Чобанов, той е нарочен за такъв и разбира точно толкова колкото магаре от ядрена физика. на територията, всеки разбира от две неща, от недвижими имоти и от сигурност. От тая работа и бабините кокошки разбират ,снасят яйчица а тя им ги взима с кошничка и кудкудякат по цял ден.Това е положението дами и господа.
8
Старичок
|
нерегистриран
12 февруари 2019, 20:12
3
-1
Май това им е главния проблем на тия бивши "разузнавачи"!
7
спешно
|
нерегистриран
12 февруари 2019, 19:24
6
0
Молим всеки, който последните три-четири години се е почувствал неразположен /препоръчително е главоболие, гадене, разстройство и повръщане,може и диария или тежък запек /, след като:

а/е ял руска салата
б/е пил руска водка
в/ е ял сельодка

Или е консумирал салата при наличие на руснаци в радиус от 10 км около масата му, да се обади в най-близкия офис на ДАНС или на партия ГЕРБ. За най-пострадалите ще има поощрителни награди, като се осигурява издаване на мемоари със заглавие: “Как Путин ме отрови”
6
ПроРок
|
нерегистриран
12 февруари 2019, 19:10
3
-1
До коментар [#4] от "Психиатър":
Всъщност най-смешното е, таварищ генерал, че СъвеЦкия съюз беше въоръжен до зъби и се спомина без пушка да пукне.


СССР съществуваше около 70 години. ЕвропеЦкия съюз както е видно с българското участие още има време да ги навакса тези 70, жив и здрав... Кога ли България ще се освободи от желанието да се присъедини някъде и намери себе си и себеподобни за да е свободна...
5
дядя Вова
|
нерегистриран
12 февруари 2019, 16:20
5
0
До коментар [#4] от "Психиатър":
Всъщност най-смешното е, таварищ генерал, че СъвеЦкия съюз беше въоръжен до зъби и се спомина без пушка да пукне.
Когато се гътнА СССР военните им разходи бяха на едно ниво с тези на USA. Сега съотношението е 1:10. Познайте в чия вреда!?
4
Психиатър
|
нерегистриран
12 февруари 2019, 14:07
4
-4
Всъщност най-смешното е, таварищ генерал, че СъвеЦкия съюз беше въоръжен до зъби и се спомина без пушка да пукне.
3
смехурко
|
нерегистриран
12 февруари 2019, 12:11
5
-6
Най-смешно е било на Гебрев докато е берял душа в болничното легло. Най-ввероятно е щял да се спомине от смях, а не от отрова. Георги Марков сигурно също го убиха аматьори, защото все пак оставиха следи след себе си, ако бяха професионалисти щяха да направят така, че всички да си помислят че са го убили аматьори (тук вече иронизирам).
2
Гербев
|
нерегистриран
12 февруари 2019, 11:45
15
0
Очевидно "е на ниско професионално ниво", иначе до сега да си е заминал. Справка, МБ и сие...
1
Шестак-милиционер
|
нерегистриран
12 февруари 2019, 11:41
16
-2
Ей ама много "професори" бълва тоз УБИТ, край нямат...
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно