Единодушна подкрепа
Съдия Петя Гатева е председател на Районен съд – Троян за втори мандат
Съдийската колегия избра и ръководител на Районен съд – Тутракан – това е съдия Георги Георгиев
Съдия Петя Гатева е председател на Районен съд – Троян за втори мандат

Съдия Петя Гатева, която към момента е и. ф. административен ръководител на Районен съд – Троян, бе избрана за негов титулярен председател за втори мандат от Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Съдия Гатева има 25 години опит в съдебната система и вече веднъж е била председател на РС-Троян. "Нямам някакви особени постижения като председател, но това, което сме постигнали е, че делата винаги се решават бързо и в срок. Отношенията в колектива са много добри, а служителите ни са просто съвършени. Може би това ме мотивира да се явя в процедурата, ако нещата не вървяха толкова добре нямаше да се ангажирам да бъда повторно председател", заяви съдия Гатева.

Тя посочи, че в предходния й мандат съдът е бил обект на множество проверки, констатациите от които са, че се спазва нормативната уредба и административната дейност се развива добре."Нямаме забавени дела, нямаме неоснователни отводи. Не са ни правени никакви забележки", заяви още кандидатът и допълни, че съществени проблеми няма и със сградния фонд. Тя подчерта, че в предходните години е е бил обсъждан въпросът за изграждането на нова съдебна палата в Троян, но не е оптимистка, че това ще се случи. "Аз съм реалист, знам, че такива средства не могат да се отделят", заяви съдия Гатева.

В РС-Троян няма никакви проблеми и с кадровата обезпеченост, спореди досегашния и.ф. ръководител на съда. Щатовете за съдии са 5, а служителите, по думите й, са предостатъчно - цели 20 бройки. "За района, в който се намираме служителите и съдиите са и с много добри възнаграждения", допълни още тя.

След изслушването на кандидата, председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков я попита как би реагирала при едно евентуално закриване на РС-Троян в процеса на прекрояване на съдебната карта. "Аз съм длъжна да защитя съда си. Ние имаме служители, шофьори, магистрати, тези хора, ако си загубят работата, ще отидат в други градове. Виждате, в София не винаги се искат колеги от провинцията. Проблемът ще е за хората", отговори съдия Гатева.

В рамите на дебата първа думата взе Цветинка Пашкунова, която заяви, че ще подкрепи кандидатурата на съдия Гатева, тъй като е останала с впечатление, че е достатъчно опитна и е създала една много добра атмосфера за работа на колегите си, така че да решават срочно и качественод делата си. Единодушно, с 11 гласа "за", Колегията подкрепи това становище.

Съдия Георги Георгиев бе избран отново единодушно от колегията за административен ръководител на Районен съд-Тутракан. Той до момента правораздава именно там и има над 25 години юридически стаж.

В изложението си кандидатът бе доста обран и акцентира основно върху щатната численост на съда, като подчерта, че към момента в съда от налични три бройки са заети две за съдии, което до известна степен затруднява работата. Вторият момент, на който акцентира съдия Георгиев бе във връзка със сградния фонд, като той подчерта, че е нужен допълнителен ремонт на сградата, в която се помещава съдът.

Той бе попитан дали смята, че в съд с такава ниска щатна численост се измерва обективно натовареността и дали е възможно да се спазва принципът за случайно разпределение. Цветинка Пашкунова зададе и на него въпрос относно евентуалното закриване на РС-Тутракан във връзка с реформата в съдебната карта. "Въпросът за закриването на съдилищата засяга основно гражданите. С оглед възможността гражданите да могат да се възползват максимално от правата си следва да се запази настоящият модел", заяви съдия Георгиев.

И в този дебат първа влезе Цветинка Пашкунова, която заяви, че убедено ще подкрепи съдия Георгиев. "Той е диалогичен, опитен, чухме пред нас един мислещ човек, който предлага възможни решения за оптимизация в концепцията си", заяви Пашкунова. Атанаска Дишева също заяви, че е впечатлена от биографията на кандидата, както и от концепцията му. Така с 10 гласа "за" съдебните кадровици подкрепиха кандидатурата на съдия Георгиев.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
3
Кольо
|
нерегистриран
12 февруари 2019, 16:05
2
0
Поздравления! Много добър избор.
2
|
нерегистриран
12 февруари 2019, 13:37
0
-3
До коментар [#1] от "Стьопата":
Тутракат и Троян се уредиха, а в СГС продължава да виси със страшна сила въпроса - къде е Льохата


Встъпи ве, изоставаш пак с инфото
1
Стьопата
|
нерегистриран
12 февруари 2019, 11:18
6
-3
Тутракат и Троян се уредиха, а в СГС продължава да виси със страшна сила въпроса - къде е Льохата
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно