Съдийската колегия напомни
Заплатите на съдебните помощници по закон са различни от тези на служителите
Кадровиците указаха на ръководителите на съдилищата да прилагат еднакво закона и да заплащат определените в ЗСВ възнаграждения на помощниците
Заплатите на съдебните помощници по закон са различни от тези на служителите

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) указа на административните ръководители на съдилищата да спазват закона и да заплащат на съдебните помощници заплати, спрямо размера, регламентиран в Закона за съдебната власт (ЗСВ).

Нормата, която регламентира възнагражденията на съдебните и прокурорските помощници е тази на чл. 247 от ЗСВ, според която "съдебните и прокурорските помощници получават основно месечно трудово възнаграждение в размер до 90 на сто от основното възнаграждение за най-ниската съдийска или прокурорска длъжност".

От своя страна заплатите на съдебните служители пък се определят от друга норма в ЗСВ  - тази по чл. 348, в който е записано: "Съдебният служител има право на основно месечно възнаграждение, определено за заеманата длъжност, в размер до 80 на сто от възнаграждението на съдебния администратор". Заплатата на съдебен администратор, от своя страна, е 80% от възнаграждението на съдия от съответния орган на съдебната власт. 

Оказва се обаче, че съществува практика, според която някои административни ръководители на органи на съдебната власт заплащат на съдебните помощници възнаграждения като на съдебни служители, които са по-ниски, т.е. по чл. 348 от ЗСВ, вместо по чл. 247 от ЗСВ. Така се получава, че на места част от помощниците взимат по-малко пари от колегите си в останалите съдилища, в които възнаграждението им се определя като 90 на сто от основното възнаграждение за най-ниската съдийска длъжност.

Това наложи Комисията "Бюджет и финанси" да внесе в заседанието на Съдийската колегия към ВСС точка, по която обсъди така поставения проблем и указа на всички административни ръководители да прилагат именно чл. 247 от ЗСВ спрямо съдебните помощници, тъй като, по мнение на мнозинството от членовете на Комисията, е недопустимо заплатите им да бъдат приравнени на тези на съдебните служители, най-малкото заради различното естество на работа, която вършат. Съдийската колегия на ВСС единодушно сподели тази теза и се ангажира да напомни на административните ръководители за цитираните разпоредби от ЗСВ. С решениетона Колегията се съобразява специалната роля на съдебния помощник в съдилищата.

Същата точка е предвидена за разглеждане и на насроченото за сряда заседание на Прокурорската колегия на ВСС, която се отнася до възнагражденията на прокурорските помощници. 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
8
Що така 2
|
нерегистриран
13 февруари 2019, 14:12
4
-3
Иии забравих най-важното - поради посочените в предишния ми пост следва да получат а не защото “е недопустимо заплатите им да бъдат приравнени на тези на съдебните служители, най-малкото заради различното естество на работа, която вършат”, щото и чистача/ кво ли пък му е различното естество - при осъществяване на дейността им органите на съдебната власт се подпомагат от АДМИНИСТРАЦИЯ/ му е различно естеството, а защото тяхното възнаграждение като СЛУЖИТЕЛИ е специално разписано. Иначе в собствените глави си ги водете каквито извънземни помощници и да са, ама по ЗСВ са служители, като се прилага и КТ. Аре до скоро.
7
Що така
|
нерегистриран
13 февруари 2019, 13:53
1
-3
И сега?! Коя норма записана в закона е обща и коя специална? 247 или 348 от ЗСВ? Помощниците са издържали конкурс за съдебни служители- статут на съдебни служители. Чл. 348 е общ и изрично определя до 80 на 100 от заплатата на съдебен администратор. Чл. 247 е записано до 90 на сто обаче- специален по отношение на помощника. По мое скромно мнение, помощниците могат да получат до 90 на сто. Т.е така опрефелената горна граница. Само, че сега не знам ВСС направи индексация с 10% или увеличи заплатите и мад 10% , щото се оказа, ча за служителите увеличението е 10, а за магистратите малко повече. Определянето за заплатите в съдебната власт е нормативно закрепено и обвързано, т.е. с тези пари сега се догонва изоставане от нормата или индексация, над нея е увеличение. Магдалинчев го е изчислил на сл 10 за м 15 и повече. Та да се върна на помощниците сега си взимат 10 към заплатата и после според правилниците за администрациите другите до горния праг 90 на сто от заплатат на младши. Лек ден.
6
|
нерегистриран
12 февруари 2019, 21:50
12
-1
До коментар [#1] от "мда":
А не указа ли, че най-ниската длъжност е тази на младши съдията, така че съдебните помощници във ВКС и ВАС да не взимат по-високи заплати от съдиите от окръжните съдилища?
мне,ша зимат,щот тато,мама,вуна и чичо пак са съдии в ВСК/ВАС
5
|
нерегистриран
12 февруари 2019, 16:16
15
0
Съдебният администратор и той ли не е съдебен служител?
4
мвгвумш
|
нерегистриран
12 февруари 2019, 15:38
4
-7
"най-ниската"- не е ли дискриминационно ???
3
RRR
|
нерегистриран
12 февруари 2019, 15:19
7
-3
Както често се случва, ВСС пак не е наясно какво указва.Вероятно само да се сменят цифричките на основанието в договорите, т.е. все тая.
2
манчу
|
нерегистриран
12 февруари 2019, 14:47
19
-2
до 90 на сто не означава задължително 90, така че не знам какво указва ВСС, но разлики в заплатите ще си останат...
1
мда
|
нерегистриран
12 февруари 2019, 13:54
27
-2
А не указа ли, че най-ниската длъжност е тази на младши съдията, така че съдебните помощници във ВКС и ВАС да не взимат по-високи заплати от съдиите от окръжните съдилища?
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно