Обновена  14 фев 18:20
Американският посланик обяви за успех сътрудничеството с българските власти по прекъсването на трансфера на пари от Венецуела
В този случай работихме много бързо, споделяйки информацията с България, веднага след като я получихме, коментира Ерик Рубин
Американският посланик обяви за успех сътрудничеството с българските власти по прекъсването на трансфера на пари от Венецуела

Ерик Рубин, посланик на САЩ, снимка: Свободна Европа

Има данни за вмешателство в българската политическа система чрез разпространение на фалшиви новини и опит за манипулиране на медийната среда. Това каза американският посланик в София Ерик Рубин в интервю за "Свободна Европа". "Тези фалшиви новини идват от сайтове на руското правителство. Това е притеснително, защото, както знаем, в днешно време информацията се използва за политически дивиденти. Наблюдаваме това с притеснение, защото, в крайна сметка, може да повлияе на хода на изборите", коментира Рубин.
 
Случаят "Скрипал"
 
България не е търсила помощ от САЩ по повод информацията, че трети агент на руското ГРУ, свързан с отравянето на Сергей и Юлия Скрипал, е бил в страната ни, каза още дипломатът. "Това е преди всичко случай между България и Великобритания и знам, че сътрудничеството върви добре. Разбира се, ние ще помогнем с каквото можем, за да разберем какво се е случило", коментира още Ерик Рубин.
 
Корупцията - концепция или проблем с истински имена
 
Скоро започва третата година от мисията на сегашния посланик на САЩ. Преди 11 години американската страна изтегля от България офиса на съветниците по правните въпроси - служители от американското Министерство на правосъдието. Това се случва в навечерието на приемането на страната ни в Европейския съюз. Наскоро, заради проблемите с върховенството на закона и корупцията, в посолството в София отново пристига специалист по въпросите на правосъдието. "Откакто съм тук засилихме сътрудничеството си по отношение на върховенството на закона", обяснява още Рубин. Попитан дали проблемите с корупцията в България могат да бъдат назовани с по-конкретни имена, Рубин отговори, че всяка страна сама трябва да определи размера на проблема и да го назове.
 
Цветан Василев и законът "Магнитски"
 
Посланикът отказа да коментира дали казусът на Цветан Василев покрива изискванията за задействане на закона "Магнитски". "Знам, че има подадена заявка преди около 2 години. Нямам информация, която да споделя по въпроса. Както знаете обаче, всеки може да подаде такава молба", коментира още Ерик Рубин.
 
За парите от Венецуела към България
 
Американският посланик в София Ерик Рубин обяви, че е почти сигурно, че трансферът на милиони от Венецуела към България е част от опитите на "незаконния режим във Венецуела да краде богатството на хората".
 
"Това беше истински успех за нашето сътрудничество с България, между американските и българските правоохранителни агенции. Това е една от основните опасности в съвременния свят—незаконният трансфер на средства в разрез на международното право и законите на национално ниво. В този случай ясно казахме, че сме решени да попречим на незаконния режим във Венецуела да краде богатството на венецуелските граждани. За това става дума тук. Това са държавни пари от петролна компания, чието състояние идва от природните ресурси във Венецуела, където хората в момента гладуват. Не знаем каква е причината и защо най-малко десетки милиони долари са прехвърлени към България от Венецуела. Но е почти сигурно, че целите не са били чисти и добри. Също няма съмнение, че това не е направено в съответствие с международните закони или тези на Венецуела и България. Така че нашите правоохранителни агенции си сътрудничиха отлично и в този случай работихме много бързо, споделяйки информацията с България, веднага след като я получихме. Имаме пълна готовност да работим с нашите партньори в ЕС и по целия свят, за да помогнем за предотвратяването на подобни неща – да помогнем на народа на Венецуела да не бъде лишен от бъдеще и да помогнем да се окаже натиск за намирането на мирно и демократично решение във Венецуела", заявява още посланикът на САЩ в България в интервю за "Свободна Европа".
 

 

Инвестбанк: Преводите от Венецуела отговарят на всички регулаторни изисквания
 
"Във връзка със зачестилите медийни публикации и изяви, в които се намесва името на Инвестбанк АД, заявяваме следното:
 
Инвестбанк АД няма и не е имала кореспондентски отношения с венецуелски банки. Средствата по доверителната адвокатска сметка са постъпили у нас законно при изпълнение на всички регулаторни изисквания по Валутния закон, Закон за мерките срещу изпирането на пари (ЗМИП), Закона за адвокатурата и спазване на международните санкции, както на ЕС, така и на OFAC. Специализираното звено в банката извършва постоянен контрол за съответствие на платежните операции на всички наши клиенти на територията на Република България и чужбина.
 
Инвестбанк АД има разкрити кореспондентски сметки в многоуважавани международни банкови институции, през които се извършват разплащанията във валута за всички наши клиенти.
 
Входящите и изходящи преводи по доверителната сметка са обработвани от различни банки от ЕС и САЩ включително, без да има затруднения при тяхното изпълнение. Банките кореспонденти също извършват задължителна проверка по отношение на мерките срещу изпирането на пари и спазването на въведени международни санкции, както по отношение на държави, така и по отношение на лица от международни санкционни и забранителни списъци. Преди средствата да постъпят в Инвестбанк АД, те са преминали през минимум две банки кореспонденти, тъй като ние нямаме преки кореспондентски отношения с венецуелски банки.
 
Извършените входящи и изходящи трансфери са свързани основно с доставка на хранителни стоки за Венецуела, за които включително имаме представени товарителници. Не са налични санкционни трансакции, свързани с Държавната петролна компания на Венецуела (PDVSA – Petróleos de Venezuela, S.A.), каквито твърдения се появиха в медийни публикации и изяви.
 
Адвокатите и адвокатските дружества откриват клиентски доверителни специални сметки по чл. 39 от Закона за адвокатурата и при тяхното управление адвокатите и/или адвокатските дружества са длъжни да прилагат Закона за мерките срещу изпирането на пари (ЗМИП), тъй като те са задължени лица по чл. 4, т. 15 от него и са длъжни да прилагат всички мерки, описани в закона.
 
Инвестбанк АД винаги е оказвала, оказва и ще оказва пълно съдействие на компетентните правоохранителни органи при изпълнение техните отговорности".
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
7
RRR
|
нерегистриран
15 февруари 2019, 17:29
1
0
Момчето отдолу очевидно хабер няма от право, да не говорим за наказателно.
6
|
нерегистриран
15 февруари 2019, 10:01
1
-3
До коментар [#2] от "недоразбрал":
Да питам за Венецуелския случай-

По какъв начин точно е нарушено международното право-ако пари от законен бизнес са трансферирани до българска банкова сметка?
Кой точно БЪЛГАРСКИ (а не американски закон) е нарушен?
За Венецуелските закони -и твърдяното нарушение-работа на САЩ ли е да следят?


Ами по българския НК прането на пари все още си е престъпление.

А ако обирането на венецуелския народ не е престъпление, що тогава си искаме Цветан Василев от Сърбия? Той сръбска банка не е обирал.

ФБР да обърне повече внимание на дейността на адв. Ц. Ц! Много интересни неща ще открият! На такъв "фон" венецуелската му афера далеч не е най-значимото в "трудовия му път" в редиците на "бившата" ДС.
5
аохьаожх юаъж юйо
|
нерегистриран
15 февруари 2019, 09:59
3
-1
Глупости на търкалета! Посланика рязко се изложи!А нашите маймуни не можаха му откажат да се изложат!
4
RRR
|
нерегистриран
14 февруари 2019, 17:57
9
0
Този гладкия удари капак на васалното българско поведение.Срам.
3
На какво вмешателство се дължи корупцията?
|
нерегистриран
14 февруари 2019, 16:28
8
-1
А? Или е достатъчно да бъдем послушни, макар и зловещо корумпирани. Това не беше ли на времето правен сайт?
2
недоразбрал
|
нерегистриран
14 февруари 2019, 15:15
9
-1
Да питам за Венецуелския случай-

По какъв начин точно е нарушено международното право-ако пари от законен бизнес са трансферирани до българска банкова сметка?
Кой точно БЪЛГАРСКИ (а не американски закон) е нарушен?
За Венецуелските закони -и твърдяното нарушение-работа на САЩ ли е да следят?
1
Валентинка от адв. Ц. Ц.
|
нерегистриран
14 февруари 2019, 14:07
2
-7
Курнело, никога няма да забравя какво направих в базата на "Техноимпекс"!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно