Димитър Желязков - Митьо Очите беше върнат в България с полет от Истанбул
Турция екстрадира в България Димитър Желязков. Митьо Очите беше предаден на представители на Съдебна охрана на летището в Истанбул. В петък вечер той кацна с редовен полет на летище София.
 
Димитър Желязков беше конвоиран до сградата на Националната следствена служба, където му е повдигнато обвинение за ръководител на организирана престъпна група за изнудвания, рекет, палежи и разпространение на наркотици.
 
Според неофициална информация на "По света и у нас", Желязков е обвинен и за вторични престъпления - опожарявания на автомобили и чуждо имущество, както и принуждаване на предприемачи да му заплащат "такса спокойствие". 
 
Специализираната прокуратура ще поиска от съда налагане на мярка задържане под стража. 
 
Димитър Желязков беше обявен за международни издирване с червена бюлетина на Интерпол на 2 август, миналата година. Часове преди това той влиза в Турция през Гърция. Задържан е в луксозен хотел край Босфора на 4 август в компанията на Бенчо Бенчев, тогава общински съветник от БСП в Бургас и бившият депутат от ДПС Несрин Узун.
 
Бенчев и Узун бяха екстрадирани незабавно у нас. Митьо Очите остана в ареста в Истанбул, а страната ни поиска от Турция да ни бъде предаден. Първоначално съдът в Истанбул го задържа за 30 дни докато се гледаше делото за екстрадицията му. Турската прокуратурата обаче се възползва от възможността и със съдебно решение поиска от страната ни допълнителна информация за Желязков.
 
Ботьо Ботев, криминалист: Има и оперативен интерес на съответните служби. Личността му, взаимовръзките му в България, дейността му в България, каналите, които се работят извън страната. Те представляват интерес за съответните служби също.
 
Така турските служби допълват пъзела на собствената оперативна информация, която имат за Очите. Според наши източници в Турция имат съмнения, че Желязков оказва логистична подкрепа на трафиканти на дрога от Афганистан през югоизточната ни съседка към страни от Европа. У нас на Димитър Желязков задочно бяха повдигнати обвинения за ръководене на организирана престъпна група за рекет, изнудване и разпространение на наркотици.
 

 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно