ВАС окончателно реши:
Изборът на Димитър Танев за редовен член и председател на Съвета на нотариусите е незаконосъобразен
Върховните съдиите отмениха избора и на нотариус Камен Ангелов Каменов за член на органа
Изборът на Димитър Танев за редовен член и председател на Съвета на нотариусите е незаконосъобразен

Димитър Танев, снимка:архив

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени окончателно решението на Общото събрание на Нотариалната камара на Република България, прието на заседание на ОС от 27.02.2016г. за избор на членове на Съвета на нотариусите в частта, с която нотариус Димитър Иванов Танев и нотариус Камен Ангелов Каменов са избрани за редовни членове на Съвета на нотариусите. Със същото решение нотариус Димитър Танев бе избран за председател на Съвета на нотариусите. Неговият мандат е към края си.

Петчленният състав смята, че нотариусите Димитър Танев и Камен Каменов са били членове на Съвета на нотариусите два пълни и един непълен последователни мандата, поради което изборът им за членове на Съвета на нотариусите за четвърти последователен път е в нарушение на ограничението, което е предвидено в чл.62, ал.3, т.2 от ЗННД, съобщиха от ВАС. Същото касае и избора на нотариус Димитър Танев за председател на Съвета на нотариусите. Съгласно разпоредбата на чл.36, ал.1 от УНК председателят на Съвета на нотариусите се избира от основните членове на този орган. Съдебният състав приема, че изборът на нотариус Димитър Танев за редовен член на Съвета на нотариусите е незаконосъобразен, поради което не е налице базово изискване за избирането му за председател, смятат върховните съдии от касационната инстанция.

По аргументи изложени в решение №13 от 15.12.2010г., постановено от Конституционния съд по к.д.12/2010 г., мандатът може да се определи като възлагане по пълномощие за осъществяването на ръководни функции в интерес и в полза на общността за определен срок. В съответствие с това тълкуване, разпоредбата на чл.57, т.2 от ЗННД определя като компетентност на общото събрание да избира за срок от три години членовете на съвета на нотариусите. След редовно проведени избори през 2007г. и 2010 г. те са осъществявали възложените им функции общо шест години.

Пълният текст на решението на върховните магистрати все още не е известно, тъй като е в процес на обезличаване на данни.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
18
00
|
нерегистриран
21 февруари 2019, 18:45
0
0
До коментар [#13] от " ":
Държавата да върне държавния нотариат!
И да чакаш с дни прав пред кабинета на нотариуса на опашка със записване на ред според пристигането, това ли искаш?!
17
Срам, ама голям срам!
|
нерегистриран
20 февруари 2019, 17:50
2
0
Сговорна дружина ...слепи ги ражда! И сега к"во стана!?
"Председател" , ама не бил избран законосъобразно!??
Що за юристи сте нотариусите, та се проваляте по този начин?
Сега как да ви се доверя и да очаквам да защитите интересите ми?
Вие собствените не можете да гарантирате ...
16
Единодушно ли?
|
нерегистриран
19 февруари 2019, 18:18
3
0
До коментар [#8] от "До 2":
Кои са самозабравилите се от НК? И ако е така защо само преди три години ги избрахме единодушно? Нали не си забравил, че някои от СН получиха по 300 + гласа!? Това едва ли означава, че въпросните хора са се самозабравили!ч. Напротив, обратната връзка я има и най-вече доказателство за това са резултатите от дейността на тези хора. Не говорете глупости.

Изобщо не е избран единодушно. Но гласувалите сигурно имат сериозни аргументи, като например липса на проверки относно работата. Дисциплинарките са нещо почти непознато за Нотариалната камара. А има какво да се проверява. Трябва светът наопаки да почне да се върти, за да бъдат проверявани някои нотариуси. Мърсуват си на воля. И това си има цена.
15
наблюдател
|
нерегистриран
19 февруари 2019, 17:17
0
-2
Нещо сподвижниците на Д. Танев се снишихте , като мишоци. Какво, ще разчитате през следващите три години на окопа? След което "Митьо-президент"!!! Е стига толкоз, прага на търпимост е преминат , връщане назад няма!
14
ядосан
|
нерегистриран
19 февруари 2019, 10:00
6
0
колко удобно и ненавременно... след като си уредиха конкурса, вече им е все тая, че 1 седмица няма да е председател
13
|
нерегистриран
19 февруари 2019, 07:59
5
-6
Държавата да върне държавния нотариат!
12
Р.
|
нерегистриран
19 февруари 2019, 00:07
0
0
Т.е. мога да направя например 6 мандата като председател, обаче през мандат. Мандат, почивка, мандат, почивка, мандат, почивка и тн. Ще мога да бъда 6 мандата председател без проблем. Но някой понеже е бил два последователни мандата, му се” забранява” до живот да бъде председател!? Без коментар.
11
До 6
|
нерегистриран
18 февруари 2019, 23:31
0
0
Хубаво е да четете повече, никаква щафета няма да му предават,той не може повече да стане член на СН.
10
|
нерегистриран
18 февруари 2019, 23:04
1
0
Може.
9
|
нерегистриран
18 февруари 2019, 23:01
0
0
Тези с два последователни мандата, нямат право да бъдат избирани отново?
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно