Български евродепутати:
Европарламентът беше разделен при гласуването за европейски главен прокурор
За Кьовеши има подозрения, че е политическо назначение, силно смущаващи са връзките й със специалните служби, коментира Георги Пирински
Европарламентът беше разделен при гласуването за европейски главен прокурор

Eвродепутатите Емил Радев (вляво) и Георги Пирински, снимка: стоп-кадър БНТ

Евродепутатите Емил Радев и Георги Пирински коментираха функциите на бъдещия главен прокурор на Европейския съюз в интервю за БНТ, процедурата за избора на когото тече в момента в европейските институции.
 
"И двете комисии бяха разделени между Кьовеши и Бонер. За мен кандидатурата на Бонер има съществено предимство - тя е освободена от сянката на политическа зависимост", коментира евродепутатът от БСП/ПЕС Георги Пирински. Той посочи, че за Лаура Кьовеши има подозрение, че тя е политическо назначение на бившия румънски президент Басеску. Според него "силно смущаващи са и връзките ѝ със специалните служби и агресивното използване на информация от подслушване за изпълнение на функциите", както и склонността на Кьовеши към показност.
 
Емил Радев от ГЕРБ/ЕНП коментира, че и Бонер, и Кьовеши са подходящи за поста, като парламентът и Съветът ще решат с преговори кой от тях да оглави новата служба. "Имаме решение. И двете кандидатури са достойни", каза Радев и подчерта, че европейският главен прокурор ще има широки правомощия и отговорности да разследва злоупотреби с европейски средства и ДДС. Той ще трябва да наложи службата, която е нова за ЕС, пред гражданите и евроинституциите.
 
Георги Пирински добави, че главният прокурор на ЕС ще има отговорности да гарантира издължаването на дължимите данъци от държавите членки към европейския бюджет, дължимите данъци да влизат в бюджета на ЕС и да препятства избягването на плащането на данъци.
 
Крайното решение - кой ще е първият европейски главен прокурор ще е на Съвета на ЕС. 
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно