Съдийската колегия отказа да се преекспонира недоволството на осем съдии от Благоевград
Председателят на САС Даниела Дончева ще провери организацията на работата в окръжния съд
Съдийската колегия отказа да се преекспонира недоволството на осем съдии от Благоевград

Окръжен съд - Благоевград

Ресорната колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отказа да се преекспонира недоволството на осем наказателни съдии от Окръжен съд-Благоевград, свързано с дейността на административния ръководител на съда Катя Бельова, като не прие искането магистратите да бъдат изслушани на заседание на кадровия орган. В писмо до Съдийската колегия наказателните съдии Росица Бункова, Красимир Аршинков, Маргарита Коцева, Атанас Маскръчки, Атанаска Китипова, Петър Пандев, Диана Узунова и Иво Харамлийски бяха изразили желание да дойдат в София, за да представят причините за недоволството си, сред които се оказаха липсата на ръководител на Наказателното отделение и отсъствието на съдии от Гражданското отделение в графика за дежурствата. 

Писмото на магистратите от ОС-Благоевград бе включено в дневния ред на кадровиците за вторник от председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, а конкретното му предложение бе да се поканят за изслушване в рамките на следващото заседание на Колегията недоволните съдии. Цветинка Пашкунова обаче напомни, че такъв подход не би бил справедлив и е редно, ако бъдат изслушани съдиите, които са се подписали под писмото, то такава възможност да се предостави и на председателя на съда Катя Бельова. "Ние вече имаме такива установени практики и ми се струва, че няма пречка да изслушаме колегите. Може да не идват всички, а да изпратят свои представители, но ми се струва, че е редно да изслушаме и колегата Бельова, която да вземе отношение по поставените в това писмо проблеми, както и представители на Гражданското отделение", заяви Цветинка Пашкунова.

Драгомир Кояджиков предложи да се излъчат представители на Съдийската колегия на ВСС, които да посетят ОС-Благоевград, да изслушат съдиите, да проучат проблемите и да предложат конкретно решение. 

Всички въпроси, които са поставени в писмото, са от компетентността на Общото събрание на съда, обясни друг от кадровиците - Вероника Имова. "Нека дадем възможност едно легитимно Общо събрание да вземе решение по тези въпроси и тогава ние да решим дали ще поканим колегите или ще излъчим свои представители, които да посетят съда. Аз чета в писмото на колегите – на 18 януари т.г. е проведено Общо събрание, което е нелегитимно – тоест два от важните въпроса в писмото не са решени. Ние ще се намесим в едно правомощие, което е тяхно. Те имат достатъчно възможности да решат тези проблеми и след това ние трябва да преценим дали намесата е необходма", предложи от своя страна Имова.

Според председателя на Върховния административен съд (ВАС), решаването на проблемите в ОС-Благоевград е от компетенциите на ръководителя на Софийски апелативен съд (САС). "Председателят на САС трябва да отиде на място, да направи проверка и тогава ние да преценим какво да направим", заяви Чолаков. Севдалин Мавров изрази подкрепа за това предложение.

В крайна сметка се обособиха три варианта – да бъдат поканени за изслушване представители на съдиите както от Наказателно, така и от Гражданско отделение, заедно с ръководителя на ОС-Благоевград Катя Бельова, да бъде изпратена комисия от кадровици в самия съд, за да проучи въпроса, както и трета опция – казусът да бъде проверен от председателя на Апелативния район. Първите два варианта не събраха нужната подкрепа, като с 6 гласа "за" и 5 "против", кадровиците ангажираха с проверката съдия Даниела Дончева, която след изготвянето на доклад ще го представи на ВСС. 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
10
Езоп
|
нерегистриран
14 март 2019, 12:46
0
0
До там води "реформата" на Бойкикев, наречена самоуправление. Два от въпросите били в компетенциите на Общото събрание, но то не събрало кворум и не ги решило. Чия е отговорността тогава?? Държавата вече няма съд! Добре, поне, че прокуратурата не се самоуправляваща, че хептен ще я втаса.
9
|
нерегистриран
07 март 2019, 14:46
3
-3
На Аршинков и съпругата му не и отърват нещата много отдавна, защо ли???
Времето ти свърши, престани да роптаеш толкова години, но можеш ли....
8
|
нерегистриран
07 март 2019, 14:07
7
0
Излиза, че в България съдиите може да дават дежурства, т.е. да ходят на работа в извънработно време без да им се плаща, а депутатите трябва да получават заплата дори ако не ходят на работа?
Иначе по международните договори по които България е страна робския труд е забранен!
7
Запознат
|
нерегистриран
07 март 2019, 00:12
3
-2
От тия съдии единият му разтуриха уреждането на дела и жена му адвокат не може да се движи из съда като в бащиния. Друга е амбициозна кандидатка за председател, та си готви кампанията. Останалите просто гравитират около тях.
6
Бенидорм
|
нерегистриран
06 март 2019, 10:50
2
-6
От плажа в Испания може и да изглежда, че целият Окръжен съд се бунтува ...
Ех, мечти, мечти ...
4
|
нерегистриран
05 март 2019, 21:39
6
-12
8 от 23! Като да не са и половината!
3
8 съдии ли??
|
нерегистриран
05 март 2019, 21:04
19
-5
Че това е половината съд бе??Писмения протест на половината окръжни при това старши съдии като как ще е преекспониране??Такъв протест до сега в този съд не е имало, а те ще ми говорят за "преекспониране".Цели 8 съдии пишита, че е нетърпимо в този съд и искат публично да бъдат изслушани, а ВСС се чуди как да изхвърли горещия картоф от градината си...жалко много жалко , това няма как да потуши нито напрежението , нито да реши проблемите, за които говорят толкова многосъдии и то вкупом и публично!!!Браво на тези съдии,ето това са смели магистрати, а не мижетурки!!
2
информиран
|
нерегистриран
05 март 2019, 15:44
20
-10
За съжаление, проблемите там не са от вчера. Сега с наказателните, после ще дойде ред и на гражданските, включително от районните съдилища. Лошото е че този състав на СК ще разбере късно къде е проблема
1
Ха, изслушване
|
нерегистриран
05 март 2019, 14:55
23
-11
Какви са тези съдии, да не би да са главните редактори на Труд, Монитор и Телеграф, че ще бъдат изслушвани от ВСС?!? Да си знаят мястото
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно