В присъствието на Лозан Панов
Адвокатът на Прокопиев и Трайков с изказване пред ОСГК на ВКС по тълкувателното дело за сроковете на проверките за незаконно имущество
Георги Атанасов представлява и съпругата на "съдия №1" Елисавета Панова по загубеното на първа инстанция дело за криминалната й регистрация
Адвокатът на Прокопиев и Трайков с изказване пред ОСГК на ВКС по тълкувателното дело за сроковете на проверките за незаконно имущество

Адвокат Георги Атанасов (вляво) със семейство Галя и Иво Прокопиеви на пресконференция срещу поискания от тогавашната КОНПИ и потвърден от три съдебни състава запор за над 200 млн. лв. 

ОСГК на ВКС трябва да излезе с тълкувателно решение по въпроса:
 
„Kaĸвo e пpaвнoтo знaчeниe нa изтичaнeтo нa cpoĸa зa пpoвepĸa пo чл. 15, aл. 2 ЗOΠДИΠΠД (oтм.), cъoтвeтнo пo чл. 27, aл. 1 и 2 ЗOДHΠИ (oтм.) и чл. 112, aл. 1 и 2 ЗΠKOHΠИ, зa възниĸвaнeтo нaдлeжнoтo yпpaжнявaнe и cъщecтвyвaнeтo нa пpaвoтo нa иcĸ и нa мaтepиaлнoтo пpaвo нa дъpжaвaтa зa oтнeмaнe нa имyщecтвo, пpидoбитo oт пpecтъпнa дeйнocт и нa нeзaĸoннo пpидoбитo имyщecтвo, т. e. пpeĸлyзивeн или инcтpyĸтивeн e пpeдвидeният в чл. 15, aл. 2 oт ЗOΠДИΠΠД (oтм.), cъoтвeтнo пo  чл. 27, aл. 1 и 2 ЗOДHΠИ (oтм.)  и чл. 112, aл. 1 и 2 ЗΠKOHΠИ cpoĸ зa извъpшвaнe нa пpoвepĸи и cъбиpaнe нa дoĸaзaтeлcтвa зa ycтaнoвявaнe нa пpoизxoдa и мecтoнaxoждeниeтo нa имyщecтвo, зa ĸoeтo имa дaнни, чe e пpидoбитo пpяĸo или ĸocвeнo oт пpecтъпнa дeйнocт, и cъoтвeтнo дoпycтимo ли e oбpaзyвaнe нa пpoизвoдcтвo пo чл. 28 ЗOΠДИΠДΠ (oтм.), чл. 74 ЗOДHΠИ (oтм.) и чл. 153 ЗΠKOHΠИ cлeд изтичaнe нa тoзи cpoĸ?“

Пореден прецедент сътвори председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов на 28 февруари 2019 г. в рамките на свиканото Общо събрание на Гражданската колегия (ОСГК), на което е било разгледано Тълкувателно дело №1/2018 г., свързано със решението на въпроса – задължителни или инструктивни са сроковете на проверките, извършвани от Антикорупционната комисия по реда на "гражданската конфискация". Тълкувателното дело бе образувано през миналата година по искане на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ), както и на трима съдии от ВКС – Борислав Белазелков, Борис Илиев и Димитър Димитров.

Миналия четвъртък върховните съдии от Гражданската колегия на ВКС проведоха Общо събрание, на което би трябвало да се е стигнало до приемането на Тълкувателно решение. В началото на заседанието, ръководено и този път лично от председателя на ВКС Лозан Панов, думата е била дадена на адвокат Георги Атанасов, който е присъствал в качеството си на представител на Висшия адвокатски съвет. Очаквано, Атанасов е пледирал върховните съдии да приемат Тълкувателно решение в ущърб на Антикорпуционната комисия. 

Още на 28 февруари "Правен свят" отправи писмено запитване до кабинета на председателя на ВКС във връзка с присъствието на адвокат Атанасов на Общото събрание на върховните съдии. Публично известен факт е, че защитникът представлява по висящи производства по искове на КПКОНПИ по реда на "гражданската конфискация" интересите на подсъдимия издател Иво Прокопиев и на бившия министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Отговор от кабинета на Лозан Панов обичайно не бе предоставен.

Макар и формално да няма пречка точно адвокат Атанасов от цялата Българска адвокатура да взима отношение по сроковете по искове на Антикорупционния орган, независимо от обстоятелството, че е ангажиран по висящи производства, то показателно за принизяването на Върховния касационен съд е обстоятелството, че той е защитник и на съпругата на Лозан Панов. На първа инстанция Елисавета Панова, представлявана именно от Георги Атанасов, вече загуби дело срещу изданията "Монитор" и "Телеграф", които разкриха, че зад псевдонима й, измислен от бившия правосъден министър Христо Иванов - "Черен лебед" се крие криминална регистрация от началото на века. Панова и нейният юридически представител Атанасов вече са обжалвали решението на първоинстанционния съд. 

Съществена подробност е също така, че Атанасов е един от учредителите и член на ръководството на политическа партия "Да, България".

Самото присъствие на председателя на ВКС Лозан Панов на Общото събрание на Гражданската колегия, което той е ръководил, също би следвало да се разглежда като проблематично. Тълкувателното решение се отнася и до трите закона, по които е регламентирано съществуването на "гражданската конфискация", включително и по настоящия. Тъй като пълна данъчна ревизия на имуществото и доходите на семейството на Лозан Панов установи несъответствие в размер на над 100 000 лв., по закон КПКОНПИ бе длъжна да образува проверка, по която председателят на ВКС отказа да се яви за обяснение. Това не представлява пречка Антикорупционната комисия да образува производство срещу Панови, с което да поиска конфискация на част от имуществото или доходите заради недоказания произход на част от средствата на семейството. В същото време Панов води дело срещу КПКОНПИ и заради наложената от Сметната палата и потвърдена от Софийския районен съд глоба от 1000 лв. за неподадена имуществена декларация преди две години. На този фон председателят на ВКС ръководи лично Общо събрание на върховните съдии по Тълкувателно дело, отнасящо се именно до работата и правомощията на КПКОНПИ. 

Какво е решението на ВКС по ТД№1/2018 на ОСГК ще стане известно в следващите дни. Има голяма вероятност, предвид очевидната намеса на заинтересувани лица и/или техни представители в работата на ВКС и евентуалното приемане на решение, което силно ще ограничи възможностите на антикорупционните власти да преследват незаконно придобито имущество, да се наложи нова поправка на Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (ЗПКОНПИ).

В края на 2018 г. депутатите бяха на път да приемат изменение в закона, с което да предоставят възможност на КПКОНПИ да има достатъчно дълъг срок, в който да извършва нужните действия и проверки по установяване на произхода на средства. Председателят на Антикорупционната комисия Пламен Георгиев многократно е коментирал, че сроковете би следвало да са инструктивни, още повече, че решенията на КПКОНПИ се контролират от съда. Народните представители оставиха разглеждането на темата за след приемането на Тълкувателното решение. Тогава обаче приеха поправка в ЗПКОНПИ заради станалото скандално известно решение на ОСГК на ВКС по Тълкувателно дело №4/2016, според което всички производства за "гражданска конфискация" трябваше да се прекратят, ако наказателните дела срещу проверяваните лица са завършили с оправдателна присъда или са били прекратени. Застъпник на тази теза отново бе адвокат Георги Атанасов, който в навечерието на произнасянето на ВКС излезе с множество статии срещу работата на КПКОНПИ, като всичките бяха препечатани от издание на клиента му Иво Прокопиев.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
20
zdravka.kalaydjieva
|
нерегистриран
07 март 2019, 10:06
0
-2
19
Много дежурни на тоя форум
|
нерегистриран
07 март 2019, 08:45
8
-7
Много ядосани защитници на пантофа са се събрали тук.Той явно се е заиграл с големи мошеници и иска да ги извади от зъбите на КОНПИ.Май пак ще има промяна на закон ако успее да убеди съдиите да гласуват преклузивност на срока.Голям срам е този бастун.
18
До 13
|
нерегистриран
07 март 2019, 08:38
5
-4
Ало,писачо знеш ли значението на думата гьотверен.Гордост бил и бил изпратен от адвокатския съвет,ами кои са в този съвет ми кажи Все играчи б големите пари.
17
|
нерегистриран
06 март 2019, 22:22
7
-3
Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако искате все пак да го видите, натиснете тук.
 
ЛОЗЕ, ТИ ХОДИ ЛИ ВОЙНИК?
16
|
нерегистриран
06 март 2019, 21:50
6
-3
Мога ли да попитам какви точно квалификации съдържаше коментар 14, че беше изтрит? Засякох времето- около 30 минути. Смяяяяяях...
15
|
нерегистриран
06 март 2019, 21:09
8
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
13
Този сайт оформи политическото си предназначение
|
нерегистриран
06 март 2019, 17:21
23
-17
Адвокат Атанасов е гордост за гилдията. Но тук много хора се страхуват повече от справедливостта, не от правото.
12
Меченце,
|
нерегистриран
06 март 2019, 17:08
5
-3
туй дето го разправяш у нас се прилага избирателно, не на случаен принцип, иначе по принцип си прав!
11
Офф
|
нерегистриран
06 март 2019, 17:04
27
-12
Правен свят, като чета собствените ви коментари, под собствената ви абсолютно пристрастна статийка, се чудя дали скоро няма само вие да си четете публикациите и само вие да си ги коментирате.... Щото другите отдавна четем други правни издания, чиито публикации не приличат на извадени от блиц.
10
Меченце
|
нерегистриран
06 март 2019, 16:49
25
-8
Да ти вземат парите за които не можеш да обясниш откъде ги имаш е нормална европейска практика. В Румъния лежиш в затвора, ако и да си председател на върховен съд. У нас - репресии срещу независимата съдебна власт, блабла, дръндрън. Нали искате Ковеши - е на ви я!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно