Обновена  15 мар 09:44
Висшият адвокатски съвет и ръководствата на 22 колегии обсъдиха подобряване на комуникацията сред адвокатите
Ключовият принцип в нашата работа може и трябва да бъде "единство" и вярвам, че всички сме готови да работим за доброто на адвокатурата, заяви Ралица Негенцова в началото на срещата
Висшият адвокатски съвет и ръководствата на 22 колегии обсъдиха подобряване на комуникацията сред адвокатите

Главният секретар Стефка Въжарова и ръководството на ВадвС - Людмил Рангелов, Атанас Стоянов (зам.-председатели) и Ралица Негенцова (председател), снимка:ВАдвС

Висшият адвокатски съвет (ВАдвС) се впусна в търсене на нов тип комуникация с колегите си от страната в контекста на недоволството срещу ръководството му и поисканата оставка на председателя Ралица Негенцовава около текстовете в Закона за мерките срещу изпирането на пари. Това става ясно от проведена среща между ВАдвС и представители на 22 от общо 27 адвокатски колегии от страната.

Очаквано най-дискутираната тема е била свързана със Закона за адвокатурата. До Общото събрание на адвокатите от страната през февруари тази година бяха изготвени два варианта на Закон за изменение и допълнение на Закона за адвокатурата – първият беше внесен в Народното събрание през януари 2015 г. и получи подкрепата на двете водещи комисии в парламента – правната и тази по вътрешна сигурност и обществен ред.

По време на срещата са били изказани различни становища за възможен подход при изпълнение на решението на Общото събрание – от това да бъде изготвен и да се внесе в цялост нов Закон за адвокатурата (ЗА), до това да се вземат безспорни текстове от изготвените вече два варианта на Закон за изменения и допълнения на ЗА. Във всички случаи обаче ще се търсят концепции, които да балансират защитата на правата и интересите на гражданите със съвременни принципи, уреждащи адвокатската професия. Темата ще бъде дискутирана и на редовното заседание на Висшия адвокатски съвет на 15.03.2019 г., уточняват от организацията.

Участниците в срещата са се обединили, че макар да няма изрична норма в сега действащия Закон за адвокатурата, решенията на Общото събрание на адвокатите от страната все пак ангажират Висшия адвокатски съвет с тяхното изпълнение.

Споделено е било мнението, че е необходима и вече се наблюдава качествено нова комуникация между ВАдвС и адвокатските колегии. От Висшия адвокатски съвет информираха, че са създадени условия за продължаване на процеса по обновяване на сайтовете на отделните адвокатски колегии.

Бяха обсъдени още пътната карта за развитие на електронната адвокатура, възможното взаимодействие по различни теми между ВАдвС и адвокатските съвети, работа по Комуникационна стратегия на българската адвокатура и др.

Компактдиск с филм, посветен на 120-та годишнина от основаването на САК, получиха всички присъстващи от председателя на АС на Софийска адвокатска колегия Ивайло Данов.

"Инициирахме тази среща, защото сме на мнение, че следва да работим заедно за изпълнението на решенията, взети през февруари тази година от Общото събрание на адвокатите от страната. Ключовият принцип в нашата работа може и трябва да бъде "единство" и вярвам, че всички в тази зала сме готови да работим за доброто на адвокатурата", заяви председателят на ВАдвС Ралица Негенцова при откриването на работната среща.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
2
|
нерегистриран
15 март 2019, 07:52
2
0
ОСТАНА ЛИ НЯКОЙ АДВОКАТ ДА ВЯРВА НА ВАШЕТО ЛИЦЕМЕРИЕ ?!
1
Мунчо
|
нерегистриран
14 март 2019, 16:28
4
0
Комуникацията я видяхме през последната година преди да възникне "комуникационния проблем" на ОС. Който не е комуникационен, а управленски!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно